Det dyrkes ikke vin i Norge. Men det finnes en bergenser som gjør det.

Godt Drikke har tidligere skrevet om Katharina Mowinckel og hennes vingård i Bergerac i Frankrike. Motsatt de fleste andre, men så er hun også Bergenser, kom lidenskap for vin først etter at hun begynte i lære som vinbonde hos sin nabo i Bergerac.

-Før jeg begynte i lære hos naboen, hadde jeg ikke mer forhold til vin enn at jeg drakk ett glass til maten i ny og ne. Det var først da jeg begynte å lære om alt arbeidet og kompleksiteten som ligger bak en flaske vin at interessen og fasinasjonen ble vekket, 10609600_10153291105080844_2130165607385379510_nforteller hun til Godt Drikke.

Og det skulle ikke være de enkle løsning hun søkte etter som vinbonde. I og med at hun gikk i lære hos en økologisk vinbonde, så var det det hun startet selv også.

– Det var den måten jeg lærte på. Underveis, med mer erfaring på baken , er jeg bare blitt mer og mer overbevist om at dette er den beste måten dyrke druer for å lage en kvalitetsvin; filosofien, kunnskapen og arbeidsmetodene i økologisk druedyrking og vinlaging går hånd i hånd med å lage en kvalitetsvin med personlighet som bærer preg av hvor den kommer fra. For at terroir skal kunne komme til utrykk mener jeg at man må ivareta livet og mangfoldet i jordsmonn og økosystem som omgir vinrankene.

-Fremtiden ser lovende ut . Det har vært 13 lange år med nyplantinger og masse arbeid med å få vinrankene og jordsmonn i balanse, og dertil hørende små avlinger. Så håpet er at i årene fremover vil det langsomt bli en økt produksjon etter hvert som de yngste plantene får bedre og bedre feste, samtidig som kvaliteten og finessen i vinene vil bli enda bedre . Alt avhenger igjen så klart av velvillige værguder.

Château K Blanc 2014. Frankrike. Bergerac 88 poeng.

Hun har blitt kalt en «rising star» i det anerkjente vinmagasinet Decanter. Og det beviser hun alle ganger. Vinen er lys gul på fargen. Frisk, god duft av epler, sitrus og det lille ubestemmelige som minner meg om vinkjeller.  Smaken lever opp til duften, men med en riktig bra fylde og en perfekt balanse mellom syre og sødme.  En lang og god ettersmak. For meg er dette en ekte kose vin og et ekte løp og kjøp vin.

Cuvée K Rouge 2014. Frankrike. Bergerac 88 poeng.

Mørkrød på fargen. Nydelig duft av mørke bær og fat. Rund og fyldig på smak. Med bra frukt, glimrende balanse mellom syre og sødme. Lang og god ettersmak. En vin som kan brukes til det meste. Men best sammen med venner på mørke høstkvelder. Meget bra kjøp.

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.