Surøl er den nye IPA, sies det.

Uansett om det er den nye trenden eller ikke, så har surøl eksistert siden tidenes morgen. Felles for alle surøltyper, er at det er et spontangjæret øl. Med andre ord, det brygges i åpne kar slik at villgjæret blandes inn i vørten.

Belgiske varianter. 

Den belgiske varianten av surøl, kan grovt sagt, deles i tre kategorier. Lambic, Gueuze og Kriek.

Lambic er det klassiske surølet. Det forekommer både som ferskøl og lagret. Som regel er det ufiltrert. Fargen kan variere fra gylden brun til det svært så mørke. Og skummet er det lite av. Smaken er syrlig og fruktig. Gueuze Lambic består av to deler ung lambic og én lagret lambic. Når delene er blandet, så gjæres de på nytt i opptil et år. Gueuze kan fås både som filtrert og ufiltrert. Fargen er mørk med lite skum. Smaken er frisk, syrlig og med 52-1.57b2a87067f92911f1acf7c94c3fec54noe sødme. Kriek, eller kirsebærøl, lages på ung lambic som er tilsatt saften fra mørke kirsebær. Normalt ettergjæres moroa i fire til ti måneder og lagres så i minimum et år. Som regel er ølet ufiltrert, har en mørkerød farge. Smaken er tørr, syrlig med kirsebær.

Timmermanns Brewery

Belgias eldste eksisterende Lambic-bryggeri, er Timmermanns bryggeri. De holder til i Itterbeek rett utenfor Brussel hvor de har brygget siden 1702. Men de brygger kun øl basert på lambic. For øl-elskere flest, ble de vel best kjent i 2015 da de fikk kåret verdens beste surøl med ølet Timmermans Oude Gueuze på World Beer Awards 2015. Forøvrig vant de gull ved Australian  Beer Awards 2015 og Brussels beer challenge også.

Timmermans Oude Kriek. Beligia. Terningkast 6

Fin mørkerød farge. Lite hvitt skum. Duften er frisk med klart preg av kirsebær og fat. Smaken er frisk, syrlig med sure kirsebær og noe sitrus. Lang og elegant ettersmak. Passer fint sammen med de fleste fete retter. Meget bra kjøp.

Timmermans Oude Gueuze. Belgia. Terningkast 6

Det finnes en god grunn til at dette ølet ble kåret til verdens beste surøl. Og den grunnen er veldig enkel. Det er nemlig verdens beste i sin klasse. Oude Gueuze kan kun brygges rundt Brussel på grunn av den spesielle mikroorganismen  som finnes i lufta der.

En matt gul, gul farge. Duft av sure epler, sitrus og hint av urter. Smaken er frisk, syrlig med syrlige epler og sitrus. Hint av urter. En lang og frisk ettersmak. Passer til fisk eller som kos. Meget bra kjøp.

2 KOMMENTARER

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.