I følge møteprotokollene fra Brügge, så omtales Brouwerij de Maan på Walplein allerede i 1564.

Men det var først i 1856 da Leon Maes, også kjent som Henri 1, kjøpte bygningen at vi kan begynne å snakke om den moderne bryggingen og Brouwerij De Halve Maan. Han var en typisk håndverker som brygget et overgjæret surøl som ble solgt fra fat. Leon døde i 1867 og da var den sønnene hans  Henri II og Achère som overtok. Mens Achère ble hjemme, reiste Henri II til England for å lære det siste innen brygging. Etter hans hjemkomst, tok det ikke så lang tid før de lanserte sin egen stout og pale ale.

halvemaan-terras-2_683x1024Industrieventyr.

Det blir ikke noe bra industrieventyr, om ikke den ene tragedien og sterke kvinner inntrer på scenen. Og det var det som skjedde. Begge brødrene døde i relativ ung alder og det var enkene deres som loste bryggeriet med jernhånd igjennom 1. verdenskrig. 1919 kom Henri III inn i bryggeriet. Han ble opplært av enkene som også sendte ham på studietur til Tyskland hvor han lærte alt om undergjæret øl. Og naturlig nok lanserte bryggeriet rett etter sin egen Bockøl og en pils.

Etter andre verdenskrig, kjøpte De Halve Maan nabobryggeriet Brugge Zeehaven og bryggeriet ble modernisert til et moderne bryggeri etter dagens standard. I 1950 kom Henri IV inn bryggeriet og de opplevde en voldsom vekst.

Moderne tider.

Og nå begynner vi å nære oss ukens øl. I 1981 ble bryggeriet oppfordret å brygge et sterkt, overgjæret øl til feiringen av St. Arnoldus, alle humleplukkere og bryggeriarbeideres skytshelgen. Og dette ølet fikk navnet Straffe Hendrik. Oppkalt etter alle Henri og Hendriker i Brouwerij De Halve Maan. I 1988 ble navnet Straffe Hendrik overtatt av noen andre og forsvant i glemselen. Men på slutten av åttitallet, så kom datteren til Henri IV, Véronique Maes, på banen. Hun begynte å restaurere det gamle bryggeriet og de gamle tappe-rommene og maltkjellerne ble cafeer og restauranter samt at produksjonen av øl i de gamle lokalene ble gjennopptatt.

halvemaan-gelagzaal-4_1024x683Siden 2005 har De Halve Maan vært under ledelsen av Xavier Vanneste , Véronique sønn. Noe av det første han gjorde, var å introdusere en ny by-øl. Brugse Zot som umiddelbart ble en kjempesuksess. I 2008 kjøpte han tilbake rettighetene for navnet Straffe Hendrik og han begynt å brygge ølet etter originaloppskriften og endelig var den autentiske trippelen tilbake. Det har senere blitt og supplert med Straffe Hendrik Quadrupe og det er nå vi er 3511802-1framme ved ukens øl.

De Halve Maan Straffe Hendrik Quadrupel. Belgia. 90 poeng.

Fargen er mørkebrun. Nydelig duft av malt, korn, karamell og små hint av kaffe. Smaken er rund, fyldig og kremete. Ølet bekrefter duften med malt, karamell og en lang og lekker ettersmak. Denne vil gå glimrende sammen med elgsteken. Personlig nyter jeg den best sammen med et lite stykke mørk sjokolade og en god bok. Meget god kjøp.

Om du vil besøke bryggeriet, kan du gjøre det her:

  • Brouwerij De Halve Maan
  • Walplein 26
  • 8000 Brugge.

Kilde: Brygge turistkontor, Brouwerij De Halve Maan, wikipedia. Alle bilder BeerTourism.com

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.