Av og til, så får man en pressemelding som er altfor bra til å tukle med.
I dag fikk jeg en sånn. En som er velskrevet og morsom. Den omhandler Doppio Passo, den meste solgte rødvinen i Norge i 2012.Før jeg slipper løs Kristin Alsvik fra excellars, vil jeg minne om at dette er en pressemelding og hennes jobb er å fortelle mest mulig positivt om sitt produkt. Doppio Passo er ikke verdens beste vin, men… det er en veldig grei hverdags vin som man kan nyte.
Norges mest solgte rødvin er bedre enn noensinne:
Kom i påskestemning med Doppio Passo
Av Kristin Alsvik
Med spesialdesignet påskemotiv og ny årgang med tidenes beste kvalitet legger folkefavoritten Doppio Passo til rette for en vellykket påskefeiring – både som følge til påskelammet og som «kosevin» på hytteturen.
Den italienske rødvinen Doppio Passo har vært Norges mest solgte i over tre år, og til ære for sine mange norske tilhengere kommer den nå med påskemotiv. Både flaskeutgaven og Bag-in-Box-varianten av Doppio Passo blir prydet med søte påskekyllinger og påskeegg, og sørger dermed for påskestemning i hytter og hjem over hele landet.
En ypperlig match til påskelammet
Doppio Passo er en allsidig vin som ikke minst passer svært godt til det mange nordmenn er glad i å spise i den kommende høytiden – lam i alle mulige varianter.
I påsken er det både deilig og praktisk med langtidskokt og langtidsstekt mat – som for eksempel en lammegryte eller hvilken som helst kjøtt- og grønnsaksgryte som kan stå og småputre i ovnen mens man er på skitur eller slapper av i sofaen. Langtidskoking gir grønnsakene en sødme som passer ypperlig med Doppio Passo, og vinen hamler også opp med retter som forloren hare og ovnsbakt kylling med tørket frukt.
– Doppio Passo har ren frukt, god fylde og bløte tanniner, og det gjør at den passer godt til mange ulike typer mat, forklarer Camilla Wedding i den norske vinimportøren Excellars.
Bedre enn noensinne
Men påskedesignet er ikke den eneste Doppio-nyheten i disse dager. Samtidig som vinen blir utstyrt med egg og påskekyllinger kommer den også i ny årgang – den beste noensinne. I Puglia i Italia, hvor Doppio Passo blir produsert, var 2012 et svært godt år. Det kom en god del regn på vårparten, mens sommeren var svært varm og tørr. Nettopp slike værforhold er perfekte for Doppio Passo-druen Primitivo, som modnes tidlig. Det varme været i fjor sommer ga en lavere avkastning, men vinen fikk en desto høyere kvalitet med bedre struktur og flottere farge.
Høsten 2012 fikk dessuten Doppio Passo redusert sukkerinnhold.
– Det reduserte sukkernivået gjør at Doppio Passo nå er friskere og mer balansert, og fraværet av lagring på eikefat under produksjonen gir ren og klar frukt. Samtidig er dette fortsatt en sødmefull vin som vil appellere til personer som er glade i runde og saftige viner. Vinen har med andre ord samme stil som før, men den er bedre enn noensinne, forteller Camilla Wedding i Excellars.
Allsidig bestselger
Doppio Passo passer utmerket til den store påskemiddagen, men vinen er også mange nordmenns soleklare favoritt når det er tid for et glass rødt på hytta eller i sofaen uten matfølge. Doppio Passo har vært Norges mest solgte rødvin både på flaske og Bag-in-Box siden begynnelsen av 2010, og det er ikke tilfeldig.
– Vi ser at mange forbrukere foretrekker runde viner, gjerne med sødmefull frukt og mye smak. Doppio Passo er en slik vin – den er bløt, saftig og inneholder lite tanniner. Vinen passer veldig godt til norske ganer og er lett å like, og den gir forbrukerne mye for pengene. Ikke minst er den som nevnt også svært tilpasningsdyktig når det gjelder mat, sier Camilla Wedding.
Laget på ripasso-metoden
Doppio Passo er laget i Puglia i Italia av druen Primitivo, noe som i seg selv gir viner med rik og konsentrert frukt. Doppio Passo har sitt navn fra den såkalte ripasso-metoden, og er produsert ved hjelp av en lokal variant av denne metoden, hvor man har tilsatt drueskall fra ferdiggjæret vin. Dette gjør Doppio Passo til en enda fyldigere vin med mer smak.
Doppio Passo er mørk blårød på farge, og har en duft av mørke bær, lakris og noe tørket frukt. Vinen er saftig med en lett sødmefylt smak av røde modne bær og mørk frukt, i tillegg til mange av de samme fruktige aromaene som man finner på duft – lakris, urter og vanilje, samt et hint av tørket frukt.
Doppio Passo kommer med påskedesign både på flaske (0,75 l) til 104,90 kroner og Bag-in-Box (3 l) til 399,90 kroner, og disse blir begge tilgjengelige i basisutvalget på Vinmonopolet i disse dager.
Visste du at…
• Egg er så sterkt knyttet til påsken at nordmenn dobler forbruket av egg i denne perioden – i løpet av de fem påskedagene spiser nordmenn rundt 21 millioner egg (ikke inkludert påskeegg laget av sjokolade, marsipan eller andre søtsaker)
• De gule, myke kyllingene er et nordisk påskesymbol, og står sammen med eggene for nytt liv og Jesu oppstandelse – kyllingen bryter ut av eggeskallet slik Jesus brøt ut av graven
• Doppio Passo er ikke bare en vinproduksjonsmetode – det er også navnet på et dribletriks i fotball som går ut på at en offensiv spiller lurer motstanderen sin til å tro at han har tenkt å bevege seg i en annen retning enn det han skal
• Puglia, hvor Doppio Passo er produsert, er fra naturens side et perfekt sted å dyrke vindruer på, ettersom regionen kan skilte med både middelhavsklima og lune solstråler, i tillegg til en og annen sval havbris
• Primitivo er en drue med mørkt skall som er vanlig i Puglia – men også godt kjent under navnet Zinfandel i USA
Spesifikasjoner Doppio Passo 2012:
Drue: 100 % Primitivo
Distrikt: Salento, Puglia, Italia
Alkoholinnhold: 13 prosent
Om Excellars
Excellars ble startet av Geir Eikeland i 2007, og fikk raskt stor suksess. I 2011 ble selskapet en del av Arcus-Gruppen, og i dag er Excellars Norges femte største vinimportør. Selskapet holder til på Fagerborg i Oslo, som er et særpreget geologisk område med vulkansk opphav. Kontorene har vindu mot nordøst og øst, noe som gir kjølige netter og optimal soleksponering gjennom arbeidsdagen. Landskapet er preget av en fontene omringet av parkbenker, mens jordsmonnet blant annet består av basalt og svart leirskifer.