Hvor ble påskeølet av?

UnknownPåsken står for døren, men… hvor ble påskeølet av?

Påskeøl er egentlig ikke noen ny oppfinnelse. Danskene har brygget påskebrygg siden slutten av 1800 tallet. Så vidt jeg vet, var det et bryggeri i Randers som var først ute. Før det brygget munkene i klostrene sitt øl i forbindelsen med fasten og kalte det ”flytende brød.”

Her hjemme har påskeølet variert i popularitet. Noen år har det vært en del sorter, mens det som i år, er knapt noen.

De fleste av de store bryggeriene brygger ikke påskeøl lenger da de mener  påskeuka er for kort lanseringsuke for et sesongøl. Så på tross av at påsken, sammen med jul og de varme sommerukene, er da det konsumeres mest øl i Norge, er påskeølet stort sett fraværende.  Derfor er det stort sett pils som konsumeres i hyttevegger og de første ute cafeene i Norges langstrakte land.

Men, fortvil ikke. Jeg har funnet to desidert påskeøl denne sesongen. Tre, om vi tar med Mack sitt vårøl. Og det synes jeg man skal, da det har blitt brygget siden 1934, lanseres i februar og finnes i butikkene til etter påske. Det er et lyst pilsnerøl med en markert smak av humle som passer både til grilling og hytteveggen.

Ægir Bryggerier sitt påskeøl, kan fremstå som en pilsner, men er en undergjæret, lys, lett og ikke for komplisert Münchener Helles lagerøl. Absolutt et øl til mat og solveggen.Unknown-2

Det danske Midtfyns Påskebrygg kan kjøpes på Vinmonopolet, et lyst overgjæret øl. Har en fin smake og som de to andre, et glimrende øl. Men, altfor dyrt. 80 kroner for en halvliter er det så absolutt ikke verdt.

Ellers har jeg hørt at det går kjempefint med kvikklunsj og appelsin i sola ved hytteveggen også.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.