Monteraponi Badia a San Michele:

Økologisk Chianti Classico til superpris.

Av Kristin Alsvik

På middelaldergården Monteraponi lages det toskanske vinperler som er like sjarmerende og fulle av liv som området de kommer fra – og nå er en av dem å finne i hyllene til alle Vinmonopol-butikker i hele Norge.

lanskap, chianti– Jeg ønsker å lage mineralske, livlige og friske viner som maler et bilde av vakre Radda in Chianti for ditt indre øye når du smaker på dem, sier vinmaker Michele Braganti.

Middelaldergården Monteraponi

Noen kilometer fra den lille byen Radda in Chianti, midt i hjertet av Chianti Classico i det sjarmerende og grønne Toscana, finner vi middelaldergården Monteraponi, i et landskap av vakre olivenlunder, store eiketrær og et yrende dyreliv. Gården ligger på en høyde med nydelig utsikt over en dal som leder ned til elven Arbia og en kunstig innsjø, omkranset av skog på alle sider. Gården har forandret seg svært lite det siste årtusenet, og mange av bygningene er fortsatt nesten intakte.

Monteraponi ble kjøpt opp av Antonio Braganti i 1974, og siden den gang har Braganti-familien investert mye tid og penger på eiendommen. Gamle og dårlig vedlikeholdte vinstokker ble umiddelbart revet opp og erstattet med nye, og bygninger ble restaurert, blant annet for å kunne bygge kjellere til produksjon og lagring av vin.

Antonio Braganti produserte noe vin under Monteraponi-navnet på 1970-tallet, men ettersom Braganti-familiens egentlige hovedbeskjeftigelse var sølvtøyproduksjon, ble de daværende rundt fem hektarene med vinmarker etter hvert utleid. I 1997 bestemte yngstesønnen Michele Braganti seg for å ta tak i vinproduksjonen på eiendommen igjen, og han laget sin første årgang i 2003. Michele utvidet raskt, og allerede i 2005 var han kommet opp i ti hektar med vinmarker.

Monteraponi Badia a San Michele Chianti Classico 2010Et etablert merkenavn på kort tid

I dag gjør Monteraponi stor suksess med vinene sine både ute og hjemme. Det innflytelsesrike mat- og vinmagasinet Gambero Rosso, som hvert år gir ut Italias største og viktigste vinguide (Vini d’Italia), ga i høst toppvinen Baron’Ugo sin høyeste utmerkelse (tre glass) – og nylig ble Monteraponi Badia a San Michele Chianti Classico lansert i kategori 2 på Vinmonopolet, noe som betyr at den er tilgjengelig i samtlige Vinmonopol-butikker i Norge.

– Jeg er veldig stolt av at Monteraponi nå har et etablert merkenavn, og det er fantastisk at vi har fått full distribusjon med Monteraponi Badia a San Michele Chianti Classico i Norge. Det er jo ikke en gang ti år siden jeg med sommerfugler i magen presenterte vinene mine for første gang, smiler Michele Braganti.

Badia a San Michele er navnet på et lite kloster som ligger på en høyde ikke langt fra Monteraponi-gården. Klosteret ble grunnlagt for over tusen år siden, og var mulig å bygge som følge av en donasjon fra daværende Monteraponi-eier Baron’Ugo – en svært karismatisk mann som på den tiden var guvernør i Toscana.

– Norge er det perfekte marked

På etiketten på Badia a San Michele og Monteraponis andre viner finner vi en tegning av Monteraponi-eiendommen, som er basert på et bilde som ble malt av en venn av Antonio Braganti, Micheles far.

– Badia a San Michele er en erketypisk Chianti Classico med et umiskjennelig Monteraponi-preg, og som alle deres andre viner holder den svært høy kvalitet. Likevel er den særdeles gunstig priset, så her får man virkelig mye Chianti Classico for pengene, sier Tølløv Foss Heggem i den norske vinimportøren Excellars.

Og på samme måte som mange nordmenn er glad i god Chianti Classico, står Norge også høyt i kurs hos Monteraponi.

– Norge er det perfekte marked for oss. Nordmenn setter pris på kvalitet, og de forstår seg på Chianti Classico, sier Michele Braganti.

Høytliggende vinmarker med fantastisk utsikt

Vinmarkene ligger på mellom 420 og 570 meters høyde, og det gjør dem til noen av de høyest beliggende og bratteste i hele Chianti Classico.

– Særlig praktisk er det ikke – og det var enda vanskeligere før i tiden, som da min far anla vinmarken Baron’Ugo. Han brukte mye tid, energi og penger på den – men han var genial som skjønte at dette var det perfekte sted å plante Sangiovese. Her inneholder jordsmonnet mye kalkstein, vinrankene får optimal soleksponering og den bratte skråningen gjør dreneringen enklere. I tillegg er utsikten fra vinmarken helt fantastisk! sier Michele med et smil.

Det unike jordsmonnet og den høytliggende plasseringen av vinmarkene, som blant annet sørger for mye sol og kjølige netter, gir delikate, elegante og aromatiske viner med lys frukt og flott friskhet – og en helt tydelig egen Monteraponi-karakter.

ProdusentenEt eget lite økosystem

Monteraponi er omkranset av skog på alle kanter, noe som gjør eiendommen til et såkalt ”monopol” – den grenser ikke til noen andre vinmarker, og har sitt eget lille økosystem.   Vingården har vært drevet økologisk siden Michele tok over, og Monteraponi ble offisielt sertifisert i 2010. Men ifølge Michele skyldes det ikke at de hoppet på en kommersiell trend.

– Det å drive økologisk er en naturlig konsekvens av at vi er omgitt av skog. Vi er svært opptatt av å skape og opprettholde et sunt og velfungerende økosystem – og det har vi også fått til. Allerede i 2005 så vi den positive effekten klart og tydelig både på fargen på jordsmonnet, de sunne og friske plantene – og en million summende insekter. Omleggingen førte også til at en rekke nye dyrearter dukket opp i dalen, noe som gir Monteraponi-økosystemet enda flere fasetter, sier Michele Braganti.

 Lager vin med omtanke

Michele tar også med seg de naturlige og økologiske prinsippene til arbeidet i kjelleren.

– Nøkkelen til å lage god vin er å skjøtte vinmarkene godt, høste for hånd, være nøye med utvelgelsen av druer, ha kjellere med riktig utstyr og ellers jobbe så naturlig som mulig. Vi tar utgangspunkt i måten man tradisjonelt har lagd vin i Chianti Classico på, og respekterer både området og druenes egenart. Jeg vil beskrive det som at vi lager vin med omtanke. Vi er grundige fra første til siste trinn i prosessen, og forhaster oss aldri. Små detaljer i vinmakingen kan ha stor innvirkning på sluttresultatet, sier Michele Braganti.

Denne naturlige tilnærmingen til vinproduksjon gjenspeiles også i vinene, som er rene og klassiske Chianti Classico-viner – men med egenart. Dette har også den italienske vinguiden Slow Wine (vindelen av den kanskje mer kjente Slow Food-bevegelsen) lagt merke til, og i høst ble Monteraponi tildelt en “Chiocciola” (snegle) som symbol på at vingården har utmerket seg ved at deres “sensoriske, territoriale, miljømessige og personlige verdier er i overensstemmelse med Slow Wines filosofi”. I likhet med Gambero Rosso gir også Slow Wine toppvinen Baron’Ugo sin høyeste utmerkelse – den blir utnevnt til en såkalt “Grande Vino”, noe som innebærer at den “innehar absolutte sensoriske kvaliteter”.

– Michele lager usminkede, naturlige og tradisjonelle Chianti Classico-viner som det er enkelt å tilnærme seg, og som gjenspeiler både druen Sangiovese og det vakre stedet de kommer fra. De dufter dermed litt som en toskansk sommerdag – vinene er rene og balanserte, og gir fra seg aromaer av sursøte kirsebær med krydrede og jordlige toner, sier Tølløv Foss Heggem i Excellars.

drueklaseFlott friskhet og unik mineralitet

I tillegg til den flotte rødbærsfrukten har Monteraponi-vinene en nydelig og aromatisk friskhet.

– Jeg er opptatt av å lage viner med god friskhet. Syren gjør at vinene våre holder seg friske og flotte når de lagres, og den samme friskheten gjør dem også til særdeles matvennlige viner, sier Michele Braganti.

Monteraponi-vinene har i tillegg en unik mineralitet som kommer fra jordsmonnet på eiendommen, som er fullt av kalkstein og kalkholdige avsetninger.

– Etter min mening kan Chianti Classico-viner sammenlignes med viner fra Burgund i Frankrike – de kan være utrolig delikate, elegante og komplekse, samtidig som de har høy syre og nok tanniner, sier Michele Braganti.

Monteraponi er perfekt for Sangiovese

Den helt klart viktigste druen for Monteraponi er den tradisjonelle Chianti Classico-druen Sangiovese.

– Det er gjerne en grunn til at noe har blitt en tradisjon – Sangiovese trives svært godt i klimaet og jordsmonnet i Chianti Classico, forteller Michele Braganti.

Sangiovese dyrkes over hele Italia, men resultatet blir utvilsomt best når den får vokse i kalkholdig jord som hos Monteraponi. Dette er med på å gi vinene sin elegante og smaksrike stil med sursøt frukt.

– Mikroklimaet og jordsmonnet i vinmarkene våre er helt perfekt for Sangiovese-druen, og gjør at vinene våre blir de livlige, friske og mineralske Chianti Classico-vinene vi ønsker å lage, sier Michele Braganti.

På samme måte som Chianti Classico kan sammenlignes med Burgund, har også Sangiovese mye til felles med Burgund-druen Pinot Noir – både på godt og vondt.

– Det kan være utfordrende å jobbe med Sangiovese – den forlanger intet mindre enn det beste, både når det gjelder plassering, jordsmonn og klima. For ikke å glemme at den også krever mye oppmerksomhet og omtanke. Men når den får det som den vil gir den heldigvis også svært delikate og komplekse viner som aldri blir kjedelige, sier Michele Braganti.

pergolaMonteraponi Badia a San Michele Chianti Classico 2011

Monteraponi Badia a San Michele har en vakker brilliant rubinrød farge og en intens, elegant og sval duft av kirsebær, bringebær, solbær og bjørnebær, fioler, krydder, mynte og lær med et hint av eik, nøtter og tørket frukt. Vinen har en rik og saftig smak av perfekt modne bær og grønne urter med en flott mineralitet, friskhet og lengde, og den gode strukturen med fine tanniner gjør at den er nydelig å drikke nå.

Selv om vinen også fungerer fint på egenhånd, er den en virkelig flott og allsidig matvin. Den er en super match til lammekoteletter og annet lammekjøtt, men passer også veldig godt til de fleste andre typer rødt kjøtt, inkludert and og småvilt, i tillegg til lyst kjøtt som kylling og kalkun – for ikke å glemme italiensk mat som pizza, pastaretter med fyldig og smaksrik tomatsaus, ulike bruschetta-varianter med olivenolje og urter, samt antipasti med ost og skinke. I tillegg er vinen strålende til et ekte norsk ribbemåltid – som ikke nødvendigvis skiller seg så mye fra italiensk svineribbe.

Monteraponi Badia a San Michele Chianti Classico 2011 er tilgjengelig i samtlige Vinmonopol-utsalg i Norge (kategori 2) til 145 kroner.

Monteraponi Vino Rosso Di MonteraponiVino Rosso di Monteraponi II

Rosso di Monteraponi II er en blend av Chianti Classico-årgangene 2009 og 2011, og kan i henhold til Chiantis vinlov derfor ikke kalles ”Chianti Classico”. Vinen har en klar lys rubinrød farge og en ren duft av moreller, lett syrlige kirsebær og blomster som fiol og iris, med et hint av lakris, lær og nøtter. Vinen er slank og harmonisk med fin fylde, god konsentrasjon og myke tanniner, og den smaker av røde bær og blomster med krydder og et hint av balsamiske toner.

Rosso di Monteraponi II er en allsidig matvin som passer til lam og annet rødt kjøtt som for eksempel bistecca alla fiorentina (italiensk biff) eller ytrefilet av kalv, så vel som til ovnsbakt kylling, pasta med kjøttboller i tomatsaus og hjemmelaget burger.

Vino Rosso di Monteraponi II er tilgjengelig i bestillingsutvalget til 165 kroner, samt i en god del Vinmonopol-butikker.

Chianti Classico-2Monteraponi Chianti Classico 2011

Monteraponi Chianti Classico 2011 har en klar og skinnende rubinrød farge med blåskjær, og den har en intens, kompleks og elegant duft av syrlige kirsebær, bringebær, plommer, fioler og grønne urter, med et hint av nøtter og lakris. Vinen har en saftig smak av kirsebær og en nydelig mineralitet, i tillegg til god friskhet, silkemyke tanniner, flott lengde og en delikat avslutning.

Også Monteraponis Chianti Classico er en allsidig matvin som passer til lam og annet rødt kjøtt, for eksempel saltimbocca (tynne skiver av kalvebiff med spekeskinke og salvie), lyst kjøtt som helstekt kalkun, steinovnsbakt italiensk pizza og ravioli med urter og steinsopp.

Monteraponi Chianti Classico 2011 er tilgjengelig i Vinmonopolets bestillingsutvalg til 189,90 kroner, samt i flere Vinmonopol-butikker.

Bilde Monteraponi Il CampitelloMonteraponi Il Campitello Chianti Classico Riserva 2009

Il Campitello er dyp rubinrød på farge, og har en intens og kompleks duft av kirsebær, krydder og nøtter med et streif av hengt kjøtt. Vinen er delikat og fløyelsmyk med en stor munnfølelse, god konsentrasjon og nydelig mineralitet, og den smaker av syrlige modne røde bær, blomster, lakris, mynte og balsamiske toner. Vinen er rik og kraftig, samtidig som den har en flott friskhet, fine tanniner og svært god lengde.

Il Campitello passer perfekt til kraftige og smaksrike toskanske eller norske lammeretter, grillet storfekjøtt eller vilt, som for eksempel hjortefilet med sopprisotto.

Monteraponi Il Campitello Chianti Classico Riserva 2009 er tilgjengelig i bestillingsutvalget til 269,90 kroner, samt i et par Vinmonopol-butikker.

Monteraponi Baron'UgoMonteraponi Baron’Ugo Chianti Classico Riserva 2009

Baron’Ugo har en skinnende, klar og intens rubinrød farge, og den har en delikat duft som formelig eksploderer av kirsebær, bringebær og blomster med jordlige toner, nøtter, sigar og sopp. Vinen er elegant og myk med en nydelig mineralitet, samtidig som den har en rik og livlig friskhet og flotte tanniner. I tillegg har den en saftig og konsentrert smak av modne røde bær, blomster og balsamiske toner, og den sitter svært lenge i munnen.

Vinen er nydelig til delikate og smaksrike retter av rødt kjøtt og fugl, som for eksempel lammefilet eller andebryst – ikke minst når du virkelig slår på stortromma og serverer fasan eller vaktel. Slike retter kan du med fordel også rive litt fersk trøffel over – sort eller hvit, alt etter hva du får tak i (og hva lommeboka tillater). Baron’Ugo er samtidig så delikat, elegant og kompleks at du får en førsteklasses smaksopplevelse også om den nytes på egenhånd. Valget er ditt!

Monteraponi Baron’Ugo Chianti Classico Riserva 2009 er tilgjengelig i Vinmonopolets bestillingsutvalg til 419,90 kroner.

Visste du at…

Det finnes over 900 vinprodusenter i Chianti Classico

Den lille middelalderbyen Radda in Chianti ligger mellom Firenze og Siena på en topp med fantastisk utsikt over dalene Arbia og Pesa, og fra luften ser den ut som en konkylie

Navnet Sangiovese kommer sannsynligvis fra uttrykket sangue di Giove, som betyr ”Jupiters blod” (som i den romerske guden Jupiter) – nettopp derfor tror mange at druen var blant de første som ble tatt i bruk til vindyrking av romerne

Det naturlig høye syreinnholdet i Sangiovese-druen gir viner som er relativt lyse i fargen

Ufiltrert vin (som Monteraponis viner) har alle smaksstoffer intakte, men slik vin kan også inneholde litt bunnfall, og da vil det være lurt å dekantere den (helle den over på en annen flaske eller karaffel slik at bunnfallet blir igjen på den opprinnelige flasken)

 

2 KOMMENTARER

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.