HjemNyheterMonteraponi Badia a San Michele:

Monteraponi Badia a San Michele:

Økologisk Chianti Classico til superpris.

Av Kristin Alsvik

På middelaldergården Monteraponi lages det toskanske vinperler som er like sjarmerende og fulle av liv som området de kommer fra – og nå er en av dem å finne i hyllene til alle Vinmonopol-butikker i hele Norge.

lanskap, chianti– Jeg ønsker å lage mineralske, livlige og friske viner som maler et bilde av vakre Radda in Chianti for ditt indre øye når du smaker på dem, sier vinmaker Michele Braganti.

Middelaldergården Monteraponi

Noen kilometer fra den lille byen Radda in Chianti, midt i hjertet av Chianti Classico i det sjarmerende og grønne Toscana, finner vi middelaldergården Monteraponi, i et landskap av vakre olivenlunder, store eiketrær og et yrende dyreliv. Gården ligger på en høyde med nydelig utsikt over en dal som leder ned til elven Arbia og en kunstig innsjø, omkranset av skog på alle sider. Gården har forandret seg svært lite det siste årtusenet, og mange av bygningene er fortsatt nesten intakte.

Monteraponi ble kjøpt opp av Antonio Braganti i 1974, og siden den gang har Braganti-familien investert mye tid og penger på eiendommen. Gamle og dårlig vedlikeholdte vinstokker ble umiddelbart revet opp og erstattet med nye, og bygninger ble restaurert, blant annet for å kunne bygge kjellere til produksjon og lagring av vin.

Antonio Braganti produserte noe vin under Monteraponi-navnet på 1970-tallet, men ettersom Braganti-familiens egentlige hovedbeskjeftigelse var sølvtøyproduksjon, ble de daværende rundt fem hektarene med vinmarker etter hvert utleid. I 1997 bestemte yngstesønnen Michele Braganti seg for å ta tak i vinproduksjonen på eiendommen igjen, og han laget sin første årgang i 2003. Michele utvidet raskt, og allerede i 2005 var han kommet opp i ti hektar med vinmarker.

Monteraponi Badia a San Michele Chianti Classico 2010Et etablert merkenavn på kort tid

I dag gjør Monteraponi stor suksess med vinene sine både ute og hjemme. Det innflytelsesrike mat- og vinmagasinet Gambero Rosso, som hvert år gir ut Italias største og viktigste vinguide (Vini d’Italia), ga i høst toppvinen Baron’Ugo sin høyeste utmerkelse (tre glass) – og nylig ble Monteraponi Badia a San Michele Chianti Classico lansert i kategori 2 på Vinmonopolet, noe som betyr at den er tilgjengelig i samtlige Vinmonopol-butikker i Norge.

– Jeg er veldig stolt av at Monteraponi nå har et etablert merkenavn, og det er fantastisk at vi har fått full distribusjon med Monteraponi Badia a San Michele Chianti Classico i Norge. Det er jo ikke en gang ti år siden jeg med sommerfugler i magen presenterte vinene mine for første gang, smiler Michele Braganti.

Badia a San Michele er navnet på et lite kloster som ligger på en høyde ikke langt fra Monteraponi-gården. Klosteret ble grunnlagt for over tusen år siden, og var mulig å bygge som følge av en donasjon fra daværende Monteraponi-eier Baron’Ugo – en svært karismatisk mann som på den tiden var guvernør i Toscana.

– Norge er det perfekte marked

På etiketten på Badia a San Michele og Monteraponis andre viner finner vi en tegning av Monteraponi-eiendommen, som er basert på et bilde som ble malt av en venn av Antonio Braganti, Micheles far.

– Badia a San Michele er en erketypisk Chianti Classico med et umiskjennelig Monteraponi-preg, og som alle deres andre viner holder den svært høy kvalitet. Likevel er den særdeles gunstig priset, så her får man virkelig mye Chianti Classico for pengene, sier Tølløv Foss Heggem i den norske vinimportøren Excellars.

Og på samme måte som mange nordmenn er glad i god Chianti Classico, står Norge også høyt i kurs hos Monteraponi.

– Norge er det perfekte marked for oss. Nordmenn setter pris på kvalitet, og de forstår seg på Chianti Classico, sier Michele Braganti.

Høytliggende vinmarker med fantastisk utsikt

Vinmarkene ligger på mellom 420 og 570 meters høyde, og det gjør dem til noen av de høyest beliggende og bratteste i hele Chianti Classico.

– Særlig praktisk er det ikke – og det var enda vanskeligere før i tiden, som da min far anla vinmarken Baron’Ugo. Han brukte mye tid, energi og penger på den – men han var genial som skjønte at dette var det perfekte sted å plante Sangiovese. Her inneholder jordsmonnet mye kalkstein, vinrankene får optimal soleksponering og den bratte skråningen gjør dreneringen enklere. I tillegg er utsikten fra vinmarken helt fantastisk! sier Michele med et smil.

Det unike jordsmonnet og den høytliggende plasseringen av vinmarkene, som blant annet sørger for mye sol og kjølige netter, gir delikate, elegante og aromatiske viner med lys frukt og flott friskhet – og en helt tydelig egen Monteraponi-karakter.

ProdusentenEt eget lite økosystem

Monteraponi er omkranset av skog på alle kanter, noe som gjør eiendommen til et såkalt ”monopol” – den grenser ikke til noen andre vinmarker, og har sitt eget lille økosystem.   Vingården har vært drevet økologisk siden Michele tok over, og Monteraponi ble offisielt sertifisert i 2010. Men ifølge Michele skyldes det ikke at de hoppet på en kommersiell trend.

– Det å drive økologisk er en naturlig konsekvens av at vi er omgitt av skog. Vi er svært opptatt av å skape og opprettholde et sunt og velfungerende økosystem – og det har vi også fått til. Allerede i 2005 så vi den positive effekten klart og tydelig både på fargen på jordsmonnet, de sunne og friske plantene – og en million summende insekter. Omleggingen førte også til at en rekke nye dyrearter dukket opp i dalen, noe som gir Monteraponi-økosystemet enda flere fasetter, sier Michele Braganti.

 Lager vin med omtanke

Michele tar også med seg de naturlige og økologiske prinsippene til arbeidet i kjelleren.

– Nøkkelen til å lage god vin er å skjøtte vinmarkene godt, høste for hånd, være nøye med utvelgelsen av druer, ha kjellere med riktig utstyr og ellers jobbe så naturlig som mulig. Vi tar utgangspunkt i måten man tradisjonelt har lagd vin i Chianti Classico på, og respekterer både området og druenes egenart. Jeg vil beskrive det som at vi lager vin med omtanke. Vi er grundige fra første til siste trinn i prosessen, og forhaster oss aldri. Små detaljer i vinmakingen kan ha stor innvirkning på sluttresultatet, sier Michele Braganti.

Denne naturlige tilnærmingen til vinproduksjon gjenspeiles også i vinene, som er rene og klassiske Chianti Classico-viner – men med egenart. Dette har også den italienske vinguiden Slow Wine (vindelen av den kanskje mer kjente Slow Food-bevegelsen) lagt merke til, og i høst ble Monteraponi tildelt en “Chiocciola” (snegle) som symbol på at vingården har utmerket seg ved at deres “sensoriske, territoriale, miljømessige og personlige verdier er i overensstemmelse med Slow Wines filosofi”. I likhet med Gambero Rosso gir også Slow Wine toppvinen Baron’Ugo sin høyeste utmerkelse – den blir utnevnt til en såkalt “Grande Vino”, noe som innebærer at den “innehar absolutte sensoriske kvaliteter”.

– Michele lager usminkede, naturlige og tradisjonelle Chianti Classico-viner som det er enkelt å tilnærme seg, og som gjenspeiler både druen Sangiovese og det vakre stedet de kommer fra. De dufter dermed litt som en toskansk sommerdag – vinene er rene og balanserte, og gir fra seg aromaer av sursøte kirsebær med krydrede og jordlige toner, sier Tølløv Foss Heggem i Excellars.

drueklaseFlott friskhet og unik mineralitet

I tillegg til den flotte rødbærsfrukten har Monteraponi-vinene en nydelig og aromatisk friskhet.

– Jeg er opptatt av å lage viner med god friskhet. Syren gjør at vinene våre holder seg friske og flotte når de lagres, og den samme friskheten gjør dem også til særdeles matvennlige viner, sier Michele Braganti.

Monteraponi-vinene har i tillegg en unik mineralitet som kommer fra jordsmonnet på eiendommen, som er fullt av kalkstein og kalkholdige avsetninger.

– Etter min mening kan Chianti Classico-viner sammenlignes med viner fra Burgund i Frankrike – de kan være utrolig delikate, elegante og komplekse, samtidig som de har høy syre og nok tanniner, sier Michele Braganti.

Monteraponi er perfekt for Sangiovese

Den helt klart viktigste druen for Monteraponi er den tradisjonelle Chianti Classico-druen Sangiovese.

– Det er gjerne en grunn til at noe har blitt en tradisjon – Sangiovese trives svært godt i klimaet og jordsmonnet i Chianti Classico, forteller Michele Braganti.

Sangiovese dyrkes over hele Italia, men resultatet blir utvilsomt best når den får vokse i kalkholdig jord som hos Monteraponi. Dette er med på å gi vinene sin elegante og smaksrike stil med sursøt frukt.

– Mikroklimaet og jordsmonnet i vinmarkene våre er helt perfekt for Sangiovese-druen, og gjør at vinene våre blir de livlige, friske og mineralske Chianti Classico-vinene vi ønsker å lage, sier Michele Braganti.

På samme måte som Chianti Classico kan sammenlignes med Burgund, har også Sangiovese mye til felles med Burgund-druen Pinot Noir – både på godt og vondt.

– Det kan være utfordrende å jobbe med Sangiovese – den forlanger intet mindre enn det beste, både når det gjelder plassering, jordsmonn og klima. For ikke å glemme at den også krever mye oppmerksomhet og omtanke. Men når den får det som den vil gir den heldigvis også svært delikate og komplekse viner som aldri blir kjedelige, sier Michele Braganti.

pergolaMonteraponi Badia a San Michele Chianti Classico 2011

Monteraponi Badia a San Michele har en vakker brilliant rubinrød farge og en intens, elegant og sval duft av kirsebær, bringebær, solbær og bjørnebær, fioler, krydder, mynte og lær med et hint av eik, nøtter og tørket frukt. Vinen har en rik og saftig smak av perfekt modne bær og grønne urter med en flott mineralitet, friskhet og lengde, og den gode strukturen med fine tanniner gjør at den er nydelig å drikke nå.

Selv om vinen også fungerer fint på egenhånd, er den en virkelig flott og allsidig matvin. Den er en super match til lammekoteletter og annet lammekjøtt, men passer også veldig godt til de fleste andre typer rødt kjøtt, inkludert and og småvilt, i tillegg til lyst kjøtt som kylling og kalkun – for ikke å glemme italiensk mat som pizza, pastaretter med fyldig og smaksrik tomatsaus, ulike bruschetta-varianter med olivenolje og urter, samt antipasti med ost og skinke. I tillegg er vinen strålende til et ekte norsk ribbemåltid – som ikke nødvendigvis skiller seg så mye fra italiensk svineribbe.

Monteraponi Badia a San Michele Chianti Classico 2011 er tilgjengelig i samtlige Vinmonopol-utsalg i Norge (kategori 2) til 145 kroner.

Monteraponi Vino Rosso Di MonteraponiVino Rosso di Monteraponi II

Rosso di Monteraponi II er en blend av Chianti Classico-årgangene 2009 og 2011, og kan i henhold til Chiantis vinlov derfor ikke kalles ”Chianti Classico”. Vinen har en klar lys rubinrød farge og en ren duft av moreller, lett syrlige kirsebær og blomster som fiol og iris, med et hint av lakris, lær og nøtter. Vinen er slank og harmonisk med fin fylde, god konsentrasjon og myke tanniner, og den smaker av røde bær og blomster med krydder og et hint av balsamiske toner.

Rosso di Monteraponi II er en allsidig matvin som passer til lam og annet rødt kjøtt som for eksempel bistecca alla fiorentina (italiensk biff) eller ytrefilet av kalv, så vel som til ovnsbakt kylling, pasta med kjøttboller i tomatsaus og hjemmelaget burger.

Vino Rosso di Monteraponi II er tilgjengelig i bestillingsutvalget til 165 kroner, samt i en god del Vinmonopol-butikker.

Chianti Classico-2Monteraponi Chianti Classico 2011

Monteraponi Chianti Classico 2011 har en klar og skinnende rubinrød farge med blåskjær, og den har en intens, kompleks og elegant duft av syrlige kirsebær, bringebær, plommer, fioler og grønne urter, med et hint av nøtter og lakris. Vinen har en saftig smak av kirsebær og en nydelig mineralitet, i tillegg til god friskhet, silkemyke tanniner, flott lengde og en delikat avslutning.

Også Monteraponis Chianti Classico er en allsidig matvin som passer til lam og annet rødt kjøtt, for eksempel saltimbocca (tynne skiver av kalvebiff med spekeskinke og salvie), lyst kjøtt som helstekt kalkun, steinovnsbakt italiensk pizza og ravioli med urter og steinsopp.

Monteraponi Chianti Classico 2011 er tilgjengelig i Vinmonopolets bestillingsutvalg til 189,90 kroner, samt i flere Vinmonopol-butikker.

Bilde Monteraponi Il CampitelloMonteraponi Il Campitello Chianti Classico Riserva 2009

Il Campitello er dyp rubinrød på farge, og har en intens og kompleks duft av kirsebær, krydder og nøtter med et streif av hengt kjøtt. Vinen er delikat og fløyelsmyk med en stor munnfølelse, god konsentrasjon og nydelig mineralitet, og den smaker av syrlige modne røde bær, blomster, lakris, mynte og balsamiske toner. Vinen er rik og kraftig, samtidig som den har en flott friskhet, fine tanniner og svært god lengde.

Il Campitello passer perfekt til kraftige og smaksrike toskanske eller norske lammeretter, grillet storfekjøtt eller vilt, som for eksempel hjortefilet med sopprisotto.

Monteraponi Il Campitello Chianti Classico Riserva 2009 er tilgjengelig i bestillingsutvalget til 269,90 kroner, samt i et par Vinmonopol-butikker.

Monteraponi Baron'UgoMonteraponi Baron’Ugo Chianti Classico Riserva 2009

Baron’Ugo har en skinnende, klar og intens rubinrød farge, og den har en delikat duft som formelig eksploderer av kirsebær, bringebær og blomster med jordlige toner, nøtter, sigar og sopp. Vinen er elegant og myk med en nydelig mineralitet, samtidig som den har en rik og livlig friskhet og flotte tanniner. I tillegg har den en saftig og konsentrert smak av modne røde bær, blomster og balsamiske toner, og den sitter svært lenge i munnen.

Vinen er nydelig til delikate og smaksrike retter av rødt kjøtt og fugl, som for eksempel lammefilet eller andebryst – ikke minst når du virkelig slår på stortromma og serverer fasan eller vaktel. Slike retter kan du med fordel også rive litt fersk trøffel over – sort eller hvit, alt etter hva du får tak i (og hva lommeboka tillater). Baron’Ugo er samtidig så delikat, elegant og kompleks at du får en førsteklasses smaksopplevelse også om den nytes på egenhånd. Valget er ditt!

Monteraponi Baron’Ugo Chianti Classico Riserva 2009 er tilgjengelig i Vinmonopolets bestillingsutvalg til 419,90 kroner.

Visste du at…

Det finnes over 900 vinprodusenter i Chianti Classico

Den lille middelalderbyen Radda in Chianti ligger mellom Firenze og Siena på en topp med fantastisk utsikt over dalene Arbia og Pesa, og fra luften ser den ut som en konkylie

Navnet Sangiovese kommer sannsynligvis fra uttrykket sangue di Giove, som betyr ”Jupiters blod” (som i den romerske guden Jupiter) – nettopp derfor tror mange at druen var blant de første som ble tatt i bruk til vindyrking av romerne

Det naturlig høye syreinnholdet i Sangiovese-druen gir viner som er relativt lyse i fargen

Ufiltrert vin (som Monteraponis viner) har alle smaksstoffer intakte, men slik vin kan også inneholde litt bunnfall, og da vil det være lurt å dekantere den (helle den over på en annen flaske eller karaffel slik at bunnfallet blir igjen på den opprinnelige flasken)

 

Forrige artikkel
Neste artikkel
Vidar Pedersen
Vidar Pedersenhttps://godtdrikke.net/
Fra Wikipedia. Vidar Pedersen (født 1956 i Lillestrøm) er en norsk forfatter og journalist. Han har skrevet kriminalromaner, science fiction og historiske romaner. Arbeidet som journalist for blant annet NDR, SR, TV2 Danmark og Tidningen Arbetet i Malmö. Vidar Pedersen flyttet fra Norge i til Danmark 1978, der han studerte ved AUC i Ålborg. Etter endte studier, arbeidet han som reporter ved en rekke konfliktområder.
RELATED ARTICLES

2 KOMMENTARER

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Most Popular

Recent Comments

Rune Ingar MartinsenRosévin som passer til høsten
Rune tjellandGod vin fra en ung vinmark
Karl-PetterPåskevin på boks
Pia Johansen.To gode opplevelser i Tromsø
johanmuskSpørsmål og svar.
Kristoffer WikKunsten å lage multelikør.
Helge MatlandEn vin med Sting …
Pia HuusEn liten konkurranse
Rigmor ReiersenEn liten konkurranse
Silje Katrine Holmegaard HovenEn liten konkurranse
KatrineEn liten konkurranse
Maria GundersenEn liten konkurranse
Elisabeth forsmo langsethVinkurs.
Isabel KarlsenKunsten å lage egen likør
Karl-Petter KnudsenGod Jul
Sandra HansenKunsten å lage egen likør
Frank MillerjordKunsten å lage egen likør
Frank MillerjordKunsten å lage egen likør
Vibeke KråbølBjørnebærlikør med lavendel.
Rune MartinsenTre må ha sekt.
Inger kristin MyhrenKunsten å lage multelikør.
Aud-K.Gjedde fra Alsace.
HåvardHansa Porter.
Arild SørensenFriske bobler fra Savoie.
Dag StorflorNorges ti mest solgte øl.
Leikny AasenKunsten å lage egen likør
Helle ChristiansenKunsten å lage egen likør
Lars gillund knudsenKveik- urnorsk ølgjær
Oddvar SætreLitt om pappvin.
Roger StrandKunsten å lage egen likør
Hans Morten SundnesNorges eldste bryggeri.
Hans Morten SundnesNorges eldste bryggeri.
larsUkens Vin.
Kjell KristiansenNorges ti mest solgte øl.
Arild SyversnNorsk Vinskue 2017.
Linda van DijkKunsten å lage egen likør
Linda van DijkKunsten å lage egen likør
Jan Tore BergEn liten prosecco test.
mackErpissvannTi typer øl-snobber.
Vidar PedersenVerdens beste surøl…
Kostholdsveileder og sommelierstudent.Feit mann på diett.
Vidar PedersenUkens Vin.
Vidar PedersenUkens Vin.
Vidar PedersenKunsten å lage egen likør
Vidar PedersenKunsten å lage egen likør
Vidar PedersenJulegaver til voksene.
Vidar PedersenCava er sexy.
Vidar PedersenJulegaver til voksene.
Vidar PedersenJulegaver til voksene.
Åsmund BjørkengUkens Vin
Vidar PedersenVinauksjon på Vinmonopolet.
Vidar PedersenCollectif*Anonyme
Vidar Pedersen”Jeg vil ha en vinkjeller.”
Vidar PedersenSør-Afrikas beste vin.
Åge JensenSør-Afrikas beste vin.
Vidar PedersenUkens Vin.
Karl-Petter KnudsenVin på døra.
Dag M VagnbyVin på døra.
Dag M VagnbyVin på døra.
Dag M VagnbyVin på døra.
Dag M VagnbyVin på døra.
Dag M VagnbyVin på døra.
Vidar PedersenKunsten å oppbevare vin.
Vidar PedersenFærre puber stenger i England.
Vidar PedersenDjevelens Chili con Carne.
Hans PetterDjevelens Chili con Carne.
Vidar PedersenSquealing Pig Wines
Vidar PedersenNorsk øl til topps på polet
Yngve Kvalnes KarlsenHvor ble det av pjolteren?
Knut JohansenHvitvin til julematen.
Vidar PedersenKunsten å lage egen likør
SindreVerdens beste IPA?
Vidar PedersenVerdens beste IPA?
SindreVerdens beste IPA?
JonasVerdens beste IPA?
Kjell Olaf EdvardsenLivet er en fest på Kloster Andechs.
Kjell Olaf EdvardsenLivet er en fest på Kloster Andechs.
Vidar PedersenJuleølet 2015, del 2.
TorbjørnJuleølet 2015, del 2.
Kjell Olaf EdvardsenLivet er en fest på Kloster Andechs.
Vidar PedersenNyheter på Vinmonopolet.
Fred BrennoEt lite ølkurs, del to.
Vidar PedersenNyheter på Vinmonopolet.
Vidar PedersenJuleølet 2015. Del 1.
Per Gøran ErichsenJuleølet 2015. Del 1.
Per Gøran ErichsenJuleølet 2015. Del 1.
Vidar PedersenNyheter på Vinmonopolet.
Vidar PedersenLitt om øl.
Asbjørn ArvolaLitt om øl.
Vidar PedersenLitt om øl.
Vidar PedersenLitt om øl.
Ole RuudLitt om øl.
Vidar PedersenTopp ti på Vinmonopolet.
Paul Martin BondeTopp ti på Vinmonopolet.
Vidar PedersenTre seksere til Spania.
TrondVin på døra.
Vidar PedersenUkens Vin.
Vidar PedersenKunsten å lage egen likør
Vidar PedersenÅrets juleakevitt
Vidar PedersenDet beste ølet i Tyskland?
Vidar PedersenDerfor bør kvinner drikke øl.
Sigur SyvertsenDerfor bør kvinner drikke øl.
TrondVin på døra.
Geoff CornerVin på døra.
Vidar PedersenKunsten å lage egen likør
Vidar PedersenEt ekte løp og kjøp vin.
Vidar PedersenSøl eller Sol?
Trygve BotnevikVin på døra.
Vidar PedersenVin på døra.
Trygve BotnevikVin på døra.
Vidar PedersenVin på døra.
Trygve BotnevikVin på døra.
Karl-Petter KnudsenVin på døra.
Trygve BotnevikVin på døra.
TrondVin på døra.
Geoff CornerVin på døra.
Vidar PedersenVin fra djevelens kjeller.
Helge Irgens HøegStem på Norges beste pils.
Harald UggenNorges beste pils ?
Asbjørn MartinsenRødvinsregionen Baden.
Asbjørn MartinsenRødvinsregionen Baden.
Leif Buch HansenStem på Norges beste pils.
Vidar PedersenGodt øl fra Bodø.
Jan PetterGodt øl fra Bodø.
Bjorn ornellStem på Norges beste pils.
Bjørn SommervikStem på Norges beste pils.
Kjell Oddvar SkogliStem på Norges beste pils.
Vidar PedersenNorges beste pils ?
beerkingNorges beste pils ?
Paul JernbergStem på Norges beste pils.
Leif Buch HansenStem på Norges beste pils.
Eva-Britt SandbækStem på Norges beste pils.
Leif Buch HansenStem på Norges beste pils.
Stig even bjørkmoStem på Norges beste pils.
Reidar BringedalStem på Norges beste pils.
Ståle myrsethStem på Norges beste pils.
bernt Rune SuleskardStem på Norges beste pils.
Jahn GrønåsStem på Norges beste pils.
svein flatakerStem på Norges beste pils.
Leif Buch HansenStem på Norges beste pils.
Leif Buch HansenNorges beste pils ?
Vidar PedersenStem på Norges beste pils.
Christian EgebergStem på Norges beste pils.
Vidar PedersenGjedde fra Alsace.
Pål StraithStem på Norges beste pils.
Sverre TønsethGjedde fra Alsace.
Vidar PedersenStem på Norges beste pils.
Bjørn kristian NymoenStem på Norges beste pils.
Vidar PedersenDu blir ikke fet av øl.
Vidar PedersenDu blir ikke fet av øl.
Kristian TorkildsenDu blir ikke fet av øl.
Kristian TorkildsenDu blir ikke fet av øl.
Kristian TorkildsenDu blir ikke fet av øl.
TrondVin på døra.
Vidar PedersenMan kan dø av melk…
Jan Halvor FjeldSommerens øl 2015.
BorgnyVin på døra.
BorgnyVin på døra.
BorgnyVin på døra.
KjerstinVin på døra.
Vidar PedersenHansa Porter.
ImreHansa Porter.
Vidar PedersenHva drikker vi til 17.mai ?
Bjørn Ole PedersenLivet er en fest på Kloster Andechs.
Bjørn Ole PedersenLivet er en fest på Kloster Andechs.
Vidar PedersenRosa poesi på flaske.
Vidar PedersenRødt og godt fra Italia.
Vidar PedersenNorges ti mest solgte øl.
Dag M VagnbyVin på døra.
Dag M VagnbyVin på døra.
Vidar PedersenØl gjør menn lykkelige!
Vidar PedersenØl gjør menn lykkelige!
Alexander H.Øl gjør menn lykkelige!
Vidar PedersenØl gjør menn lykkelige!
Vidar PedersenØl gjør menn lykkelige!
Vidar PedersenØl gjør menn lykkelige!
Vidar PedersenDårlig matkvalitet!
Knut JohansenDårlig matkvalitet!
Vidar PedersenEn Rieslingvin av de sjeldene.
Carolina Jenny BodinEn Rieslingvin av de sjeldene.
Vidar PedersenEn Rieslingvin av de sjeldene.
Vidar PedersenGjedde fra Alsace.
Cecilie Lindeman SteenGjedde fra Alsace.
Vidar PedersenGjedde fra Alsace.
Cecilie Lindeman SteenGjedde fra Alsace.
Sølvi RiddersethFire gode italienere.
Karl-Petter KnudsenVin på døra.
EgilVin på døra.
Vidar PedersenVinmesse i Nordens Paris.
Vidar PedersenVinmesse i Nordens Paris.
Vidar PedersenUkens Vin.
Liv ErefithVinmesse i Nordens Paris.
Vidar PedersenVinmesse i Nordens Paris.
Vidar PedersenUkens Vin.
Vidar PedersenØl og sex.
Karl-Petter KnudsenVin på døra.
dagVin på døra.
dagVin på døra.
Basse AVin på døra.
Sigmund MelbergEngelsk øl-historie. Del 1.
Vidar PedersenEngelsk øl-historie. Del 1.
Sigmund MelbergEngelsk øl-historie. Del 1.
Vidar PedersenKurere fyllesjuke.
Vidar PedersenJulebukken kommer.
Raymond GyslerJulebukken kommer.
Vidar PedersenÅrets juleakevitt er på plass
Marianne HaademÅrets juleakevitt er på plass
Vidar PedersenÅrets juleakevitt er på plass
Vidar PedersenÅrets juleakevitt er på plass
Marianne HaademÅrets juleakevitt er på plass
Vidar PedersenSjokoladekake med øl.
Vidar PedersenMeinklang fra Østerrike.
Vidar PedersenTønsberg tilbake på ølkartet
Jostein SvendsenTønsberg tilbake på ølkartet
Vidar PedersenØl vs Øl
Christopher StormØl vs Øl
Vidar PedersenUkens øl
Svein-Tore AndersenUkens øl
Vidar PedersenDen guddommelige kveita.
Vidar PedersenKonjakk, forrett og hovedrett.
Vidar PedersenTre Juleøl
Vidar PedersenHandle øl på nettet.
Vidar PedersenJuleølet 2014
Vidar PedersenDagbladet og juleølet.
Vidar PedersenDagbladet og juleølet.
Vidar PedersenJuleølet 2014
ØyvindJuleølet 2014
Vidar PedersenJuleølet 2014
Per AndersenJuleølet 2014
Vidar PedersenDerfor bør kvinner drikke øl.
Tor Bjørnar NilsenDerfor bør kvinner drikke øl.
Tor Bjørnar NilsenDerfor bør kvinner drikke øl.
Vidar PedersenJuleølet 2014
Vidar PedersenJuleølet 2014
ChristianJuleølet 2014
Vidar PedersenJuleølet 2014
André DybvigJuleølet 2014
Vidar PedersenVin på døra.
Vidar PedersenHansa Porter.
Vidar PedersenDerfor bør kvinner drikke øl.
Vidar PedersenVårruller.
Siw-ThereseVårruller.
Vidar PedersenTre seksere til Spania.
Vidar PedersenHansa Spesial Porter.
Vidar PedersenUkens Vin.
Vidar PedersenVin på døra.
Vidar PedersenVin på døra.
Vidar PedersenUngarsk vin.
Vidar PedersenTopp ti på Vinmonopolet.
Vidar PedersenNorges ti mest solgte øl.
Vidar PedersenNorges ti mest solgte øl.
Vidar PedersenNoen viner fra New Zealand
Vidar PedersenVinlandet New Zealand.
Vidar PedersenFyll? Nei takk.
Vidar PedersenFyll? Nei takk.
Vidar PedersenChardonnay er fra Burgund
Vidar PedersenHva er naturvin?
kjellHva er naturvin?
kjellHva er naturvin?
Vidar PedersenHva er naturvin?
kjellHva er naturvin?
Vidar PedersenHva er en IPA?
JanHva er en IPA?
Vidar PedersenHva er en IPA?
AreHva er en IPA?
perHva er en IPA?
Kim Arne NårstadOg øl skapte vår sivilisasjon.
Vidar PedersenSommerølet er over oss.
Vidar PedersenHva er naturvin?
kjellHva er naturvin?
Audun SpjelkavikHekta på hjemmelaget Bratwurst.
Vidar PedersenFrysetørket øl!
Vidar PedersenHva er naturvin?
Vidar PedersenVidars greske kjøttkaker.
Vidar PedersenFebruarsalg på Vinmonopolet.
Vidar PedersenØlbokser og Informasjon.
ØLars ;-)Ølbokser og Informasjon.
Vidar PedersenGjedde fra Alsace.
Jørgen IversbyGjedde fra Alsace.
Vidar PedersenØldrikkerens gløgg
Vidar PedersenSildesalat og våren.
Ragnar KnudsenSildesalat og våren.
Vidar PedersenNye øl på Kjeller 5.
Vidar PedersenØldrikkerens gløgg
Vidar PedersenSjokoladekake med øl.
Ann KristinSjokoladekake med øl.
Vidar PedersenEnda en sjokoladekake med øl.
Arturo BandiniEnda en sjokoladekake med øl.
Vidar PedersenEnda en sjokoladekake med øl.
Vidar PedersenEnda en sjokoladekake med øl.
Vidar PedersenEnda en sjokoladekake med øl.
Vidar PedersenEnda en sjokoladekake med øl.
Vidar PedersenEnda en sjokoladekake med øl.
Vidar PedersenEnda en sjokoladekake med øl.
Vidar PedersenHva er et mikrobryggeri?
Vidar PedersenØLKURS.
Hege RamsengØLKURS.
Vidar PedersenØkologisk vin på det beste.
Vidar PedersenTre vin, ni priser.
Vidar PedersenØl-kylling.
Joachim HelleØl-kylling.
Vidar PedersenTopp ti på Vinmonopolet.
nils-arvid enevoldsenTopp ti på Vinmonopolet.
Vidar PedersenEr dette forbudt?
Vidar PedersenBergen, Hansaland.
Vidar PedersenMer øl og bryggerier.
AnneVin på døra.
Vidar PedersenDemokrati på Vinmonopolet!
Vidar PedersenDemokrati på Vinmonopolet!
Lars von HapenEt svensk klosterøl.
Lars von HapenVerdens eldste klosterbryggeri.
Vidar PedersenFiskesupper fra nord.
Vidar PedersenVin på døra.
RuneVin på døra.
Vidar PedersenLammestek og øl
Vidar PedersenNorges eldste bryggeri.
Vidar PedersenVinsnobberi og Bag in Box.
Vidar PedersenVinsnobberi og Bag in Box.
Vidar PedersenTiramisu og hveteøl.
Vidar PedersenTiramisu og hveteøl.
Vidar PedersenTiramisu og hveteøl.
Vidar PedersenTiramisu og hveteøl.