Av Annette Storm

Alt du trenger av tips om vinøs drikke uansett om du skal ha gjester eller om du selv skal være gjest. Giverglade forslag til gave i siste liten finner du også her.

boblerI julen skal alt det beste frem: Sølvtøyet, serviset, pentøyet, de gode manerene. Det erjulemat på alle fat – en blanding av alle mulige smaker og råvarer. Det er fisk, kjøtt, posteier, sild i alle varianter, ost, kaker, nøtter, godterier, gravlaks, røkelaks, kalkun, reker, rugbrød, flatbrød, lefser, rakfisk, sylte, aspik, ansjos, egg, bacon, brunost, syltetøy, tørket frukt, marsipan og en  hel katalog av andre godsaker. Det er ikke lett, om ikke umulig, å finne en drikke som passer til alt sammen. Men hvorfor velge bare et par når det finnes så mange?  99% av julen er jo ikke julemiddag så hvis du blander fra buketten her får du både lettbent småkos og seriøs samtalevin som passer til alt frajulefrokost og brunch med familien,  til vorspiel med venner og en night cap etter bytur eller annen uteaktivitet.                            

 Bare bobler?

Det er ikke bare bobler som er egnet til å starte en hyggelig kveld med, men det blir sjelden helt feil. Det gjelder både de du pakker inn som gave til vertskapet og de som serveres generøst i glass med stett. Jeio prosecco er godt valg når det skal være uhøytidelig og hyggelig. Det er boblevann som er lett å like, friskt og ikke alt for syrlig slik at både pappa og de gamle tantene kan kose seg. Den passer fint til både brunch med smak av salt, søtt og syrlig, lunch med familien eller kalde småretter etter tur og uteaktiviteter. Kat. 6 – 5224701 Jeio Prosecco DOC, Bisol Desiderio et Figli, 75cl kr 119,90

 

Har du folk i din krets som søker til Spania for sjelevarme kan Cava være et godt valg.Cava lages som Champagne, bare litt raskere (ref lagringskrav). Varianten her er helt tørr, frisk og super til både aperitiff, østers og annen sjømat naturell. Sa jeg at den er økologisk? Vel, hermed sagt.                             BU – 9787101 Funambul Cava Brut Natur, Equilibri Natural, 75cl kr 154,90

729xNår vi først er så godt i gang med boblene tar vi med en tredje variant, en Cremant med kremede bobler, delikat og sitruspreget friskhet kombinert med aroma av brødbakst, epleaktig frukt og en leskende avslutning. Stilmessig minner denne cremanten om en Champagne, men prisen er langt hyggeligere. Fin som aperitiff eller til å skåle med når klokken er slagen. Ikke minst er den en hyggelig vertskapsgave når du er ute i siste liten.

Kat. 6 – 9106401 Brun Crémant de Bourgogne Charme Blanc de Blancs Extra Brut, Jean Paul brun, 75cl kr 169,90

 

Når det er størrelsen det kommer an på

hvitvin

For de som liker at tingene har en viss størrelse er magnum tingen. Bare flasken i segselv gir lovnad om noe stort. Vil du ta den helt ut kan du gå for dobbel magnum. Da får du tre liter å skjenke til salige gjester. Det er langt mer schwung over en storslagen dobbeltmagnum enn over en kartongvin med samme volum! Her har vi plukket ut en magnum og en dobbeltmagnum fra Italia.

Kat. 2 – 4761905 Zaccagnini Montepulciano d’Abruzzo MAGNUM, Cantina Zaccagnini, 150cl kr 299,90

BU – 4513007Zaccagnini Montepulciano d’Abruzzo DOBBEL MAGNUM, Cantina Zaccagnini, 300cl kr 584,90

 

Holder vi oss i Italia og går litt nordover kommer vi til en annen vinregion som verdsettes; Valpolicella. Amarone og ripassoens hjemsted. Fra den lille produsenten Corte Sant ’Alda kommer en bærfruktig og floral ripasso som sitter akkurat der den skal. Den er tørr i stilen men med en sødmefull og sval mørk fruktighet som passer godt med både lyst kjøtt fra fugl, svin og småvilt. Du kan trygt servere den både til ribbe og kalkun. For de som liker sin vin best uten mat og heller setter seg foran peisen med en god bok så er den også ethensiktsmessig valg.

Kat. 6 – 9853101 Valpolicella Ripasso Superiore Campi Magri 2011, Corte Sant ’Alda, 75cl kr 209,90

 

Sødme er stikkordet for neste vin. Det er sjelden mangel på godterier og små munnfuller i julen. Noen synes det holder å knaske på søtsakene, men for dem som gjerne tar ett glass med edelsøte dråper til desserten eller kakene, er denne gylne dessertvinen verdt å prøve. Laget av sent høstede petit manseng druer ,har den konsentrert smak og balanserende friskhet med aromaer som av tropisk frukt,sultaner, tørket aprikos og honning. Server den for eksempel til sandkaker eller krumkaker med multesyltetøy, til gulrotkake eller en krydret fruktkake.

BU – 5953801 Chateau du Tariquet Les Dernières Grives 2011, 75cl kr 209,90

 

Gaver i siste liten

480xHer er vinene hvis stil og prislapp viser innsatsvilje og god smak og at det ikke er tilfeldige flasker som landet i handlekurven.  Første forslag er Vino Nobile fra Avignonesi. Her får du en fullblods rødvin av sangiovesedruer, som er nesten økologiske. Nesten bare? Egentlig er den det, men siden produsenten først startet å legge om driften i 2010 er de ikke med denne første årgangen helt i mål. Derfor bare nesten økologisk. Smaken er derimot fullkommen av røde og mørke bær, blomster og krydder og med integrerte tanniner og en frisk syrligsøt frukt. Server den til gode kjøttstykker av storfe fra grilleller panne eller til smaksrike gryter. Servert til restegryte av julens kjøttmåltider blir det med ett høyere nivå på måltidet. Kat. 5 – 735101 Vino Nobile de Montepulciano 2010, Avignonesi, 75 cl kr 199,90

 

En Hvit burgunder med fin fylde er vanskelig å komme unna på denne tiden av året. Fin-fin pakke til en god venn som er glad i vin og nydelig til vinterens skalldyr, stekt fisk og ikke minst til nyttårshummer. Denne kommer fra Saint Romain som er en sideappellasjon ikke langt fra Meursault syd i Burgund. Stilmessig kan den minne om vinene fra den kjente appellasjonen, om enn i en noe slankere variant både for lommeboken og smaksløkene.

Kat. 5 – 191701 Saint Romain Blanc 2011, Taupenot-Merme, 75cl kr 249,90

 

Rioja fortjener også en plass i juleselskapet. Muga Reserva er mørk, fast og fyldig og blant de beste fra regionen. Med 2009-årgangen som nå er tilgjengelig er vinen en av de mest imponerende fra dette årtiet fra denne produsenten. Den kan fint serveres i dag til storfe, lam  og vilt, men vil utvikle tiltalende kompleksitet i en god kjeller over de neste 10 til 15 årene. Den kommer foranledningen i en vinterstemt gaveeske, du får dermed innpakning som er klarferdig.

Kat.4 – 3098901 Muga Reserva 2009, Bodegas Muga, 75 cl kr 199,90

 Ch_Musar_1999__08574.1360315102.1280.1280

Vil du gi en druenær gave litt utenom det vanlige, prøver du en vin fra Libanon og Chateau Musar. Landet ligger solbadet store deler av året og vinmarkene finnes først og fremst i Bekaadalen på rundt 1000 meters høyde. Det er høyden og de kalde nettene som gjøre at Musar sine viner blir balanserte selv om solen steker.Høres et møte mellom østens sofistikerte og varme kryddertoner og klassiskefranske viner spennende ut, så er dette vinen å velge. Nyt den uforstyrret ved bare å lukte og smake på alle lagene av aromaer eller prøv den til retter av lam fra gryte eller grill. Lagrer svært godt og tåler fint et tiår eller tre.

Kat. 5 – 1005301 Chateau Musar Red, Chateau Musar, 75cl kr 284,90

Kilde: Pressemelding.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.