Juleøl fra Vinmonopolet.

Det har vel aldri vært større utvalg av Juleøl på polet, noen gang før.

Jeg har prøvd å sette opp de forskjellige ølene i ulike grupper. Gruppe 1 er de som jeg selv vil ha på julebordet, gruppe 2 som er utmerket øl og de som er mindre bra. Noen av de ølene som jeg ikke omtaler, opplever jeg ikke som juleøl. Først og fremst for at juleøl, julemat også videre, er for meg tradisjon. Og, noen tradisjoner vil jeg veldig gjerne ta vare på.

Gruppe 1.

Jeg hadde en lang diskusjon med meg selv hvilken øl jeg ville ha helt i topp. Aller helst ville jeg hatt Mack Juleporter, men den finnes ikke lenger, så derfor blir det:

Kinn Julefred. Varenummer 95208. Koster 109,90

Kinn julefredEn av de beste jeg har smakt i år. Men prisen får en til å trekke lanken til seg. Uansett, det har en flott, dyp brun farge, et godt skum. Mye malt og humle i duften. Smaken har en stor fylde som tiltaler meg. En nydelig bitterhet og en passelig lang ettersmak. Glimrende sammen med pinnekjøtt. For øvrig tror jeg dette ølet vil bli ennå bedre om det får ligge en stund.

Ægir Ylir Julebrygg. Varenummer 195602 Koster 69,90

Dyp brun. Nydelig duft som fyller rommet med nellik og frukt  når man åpner flasken. Fargen er dyp brun, nesten svart. Fint beige skum. Fyldig fruktig start og nesten kremete i konsistensen. En flott balansert sødme og bitterhet. En glimrende ettersmak som sitter veldig lenge. Et øl som kler de fleste julebord og ribba.

Hansa Ekstra Vellagret Julebrygg. Varenummer 896402 Koster 38,60

Ølet har den klassiske dype brune fargen. Duften er nydelig, nesten så jeg vil si klassisk om den også. Skummet er flott brunbeige og smaken følger duften med et godt maltpreg. Nydelig balansert mellom sødme og bitterhet. En virkelig god, lang ettersmak. Passer godt sammen med en tradisjonell ribbe. Jeg tror også jeg ville likt den godt sammen med vilt.

Ringnes Julebokk Varenummer 3265002 koster kr 42,20

Ringnes julebokk.Fargen er dypt, dypt brun. Tett på det svarte. Skummet er flott brunbeige. Duften er utrolig god med malt, noe søtt som fra honning, papir og brød. Og smaken lever opp til løftene fra fargen og duften. En behagelig sødme som lever godt opp til den meget balanserte bitterheten. En lang, flott ettersmak. Ølet vil passe helt glimrende til både ribba og røkt pinnekjøtt. Om jeg skal si noe negativt, så er det for lett å drikke og det gir en viss risiko når ølet holder 9 % alc.

Gruppe 2
Mack Juleøl. Varenummer 199402 Koster 35,80.

Årets Mack Juleøl lever ikke opp til forrige årets ufiltrerte juleøl. Dessverre. Men, når det er sakt, så har den flott rødbrun farge. En god duft av malt og sjokolade. Den brunbeige skummet er noe dempet, men smaken er lever til det fulle opp til duften. En god friskhet som er balansert av en fin sødme og bitterhet. En god, lang ettersmak. Ribba sitter godt sammen med dette ølet.

CB-Juleol-klF_0,33LCB Juleøl. Varenummer 266102 koster kroner 33,60,-

Til julen 2012, syntes jeg dette var en av de bedre juleølene. Men, ikke denne gangen. Fargen var den riktige mørke som juleølen skal ha. Duften av malt og krydder var fin og skummet hadde den riktige brunbeige fargen. Smaken var sånn passe julete, men maltsmaken var kanskje litt for dominerende og ølet litt for mektig med tanke på julematen som skal fortæres sammen med ølet. Skuffet? Nei, det er en helt grei juleøl som passer helt fint sammen med pinnekjøtt.

Haandbryggeriet Nissemor Varenummer 4478602 koster 73,40

Dyp brun. Fin duft av malt og sjokolade. Starten er litt for sødmefylt. Etter en stund kommer bitterheten som gjør at den vil kunne gå ok sammen med ribbe og medister.

Fredrikstad Juleøl Varenummer 896702 koster 37,10

Ølet har den riktig dypt brune fargen. Duften er passe julete med ingefær og brød. Skummet er vel mye dempet, mens smaken er litt som skummet. Dempet. Jeg svaner mer sødme og mens bitterheten er rimelig grei. Passer til julemedister og rødkål.

Helt til slutt vil jeg omtale Ugly Duck Hoppy Christmas med varenummer 904302 til 59,90

beer_189055Styr unna denne dansken. Den er ikke vellykket som verken juleøl eller som singel hop. Fargen er vel det man må betegne som oransjerød og duften nesten slår deg i hjel med humle. Smaken er veldig bitter, utrolige mengder sitrus og en sødme som først dukker opp i ettersmaken. Hva man kan bruke det til? Verken kos eller mat.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.