Butikkenes juleøl.

0
Juleøl er en følsom sak. Det er svært lite som kan skape så mye debatt i ølkretser som juleølet.

juleølI år har det vært en rekke anmeldelser av juleøl. Noe av det som har hatt et rimelig stort gjennomslag på smakningene, har vært det såkalte innovative juleøl. Men, jeg er ikke ening i at jeg vil kalle det juleøl. Godt eller dårlig øl, ja, ok. Men, ikke juleøl. Juleøl i Norge er øl med tradisjoner. Øl som skal passe sammen norsk julemat i forskjellige varianter. Derfor, i år er min bedømming av juleølet basert på hva som passer sammen med norsk julemat, duft, farge og smak.

Jeg ville begynt med alkoholfritt øl, men… litt flaut. Jeg har ikke smakt noen i år. Derfor, rett til klasse D.

lade-gaard_jule_l_855426aLade Gaards Juleøl

De fire første, er for meg fullstendig likeverdige. Og akkurat som vår smakning i 2012, topper Lade Gaards Juleøl lista. Ølet har den riktige karamellfargen, fint beige skum og er godt balansert mellom bitterhet og sødme. Fin bitterhet i ettersmaken. Et øl som passer bra sammen med ribba.

Aass Juleøl

En fin, fin duft av humle og karamell. Et flott skum og en nydelig smak av malt, for ikke snakke om god sødme og bitterhet.   En av de absolutt bedre juleølene fra butikkhyllene.  Anbefales til ribbe og pinnekjøtt.

Grans Julebrygg

Etter min ringe mening er dette et juleøl som passer glimrende både til mat og kos. Og når jeg sier mat, så mener jeg ribbe og pinnekjøtt. Ølet har en god fylde og har en vakker, mørk farge. Flott skum. Veldig god balanse mellom sødme og bitterhet.

Mack juleølMacks Klassiske juleøl

Mack juleøl har et fruktig anslag. Den er leskende og  veldig lettdrikkelig. Fargen er flott ravbrun, et beige skum. Den har den klassiske smaken av karamell og sviske. En god bitterhet og balansert sødme. Ettersmaken er god, selv om jeg personlig kunne tenkt meg den litt lenger. Et juleøl som vil glede de mange. Passer bra til pinnekjøtt.

De neste tre på lista, ligger sneppet under de første.

Lervig Juleøl

Dette juleølet bør luftes. Om det ikke var for det, så hadde det vært et av de bedre juleølene i testen. Smaken er fyldig, god malt, en passelig lang ettersmak og vil gå bra sammen med både pinnekjøtt og ribbe.

Haandbryggeriet Nissegodt

Et øl som kanskje kunne vært litt fyldigere? Men, ølet har den riktig vakre mørke fargen, et godt skum. En virkelig god lang ettersmak. For min gane er det kanskje litt for bittert. Ølet vil passe fantastisk sammen med pinnekjøtt. Uansett min anmeldelse, kjøp med noen hjem og prøv det selv, det er det verdt.

Mack Julespesial.

Mack_Julespesial_033l_BTL_June[8]På mange måter et klassisk juleøl. Fargen  er den riktige mørke, skummet fint beige. Duften har en smule karamell, men allikevel litt fruktig. En rund fin, litt søt smak med en del bitterhet på slutten. Jeg vet man helst skal bruke en blond eller tilsvarende øl til lutefisken. Men, dette ølet er jeg overbevist om skal gå mer enn greit sammen med fiskerettene og lutefisk denne julen.

De neste juleølen nådde ikke helt opp til de beste dette året.

Hansa Juleøl

Et klassisk juleøl. Ikke den store opplevelsen, men den vil gå greit sammen med ribbe og pinnekjøtt.

Ringnes Juleøl

Duften på denne ølen var faktisk litt tam. Smaken var egentlig grei nok, med en helt ok sødme og en rimelig bitterhet. Alt i alt, en ok juleøl, men ikke mer enn det. Går fint sammen med fisk.

Tuborg

Den har noe sødme og man aner noe bitterhet. Men, det er ikke mye julestemning over denne ølen. La den stå i hylla.

Lista med øl klasse F, eller såkalt poløl, vil bli presentert i morgen

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.