Av og til får jeg spørsmål om hva som er det beste hvitvinsdistrikte. Med andre ord, hvor kommer den beste hvitvinen fra. Svaret er som regel basert på hvilket humør jeg er og hvilken vin jeg hadde den siste gode opplevelsen med.
Egentlig synes jeg spørsmålet er nesten umulig å svare på. De forskjellige vinland og de ulike distriktene, har nesten alle noen spennende kvaliteter. Om jeg var nødt til å peke på noen land og distrikter som jeg opplever som mer spennende enn andre, så vil jeg nok sette fingeren på Tyskland, Frankrike, Italia, Spania og Sør-Afrika. Kanskje jeg vil ta med Ungarn også.
Rheingau i Tyskland.
Tyskland har en rekke fremragende hvitvins distrikter. Først et av mine favoritt distrikt, Rheingau. Distriktet ligger delstaten Hessen på den nordlige siden av Rhinen mellom Wiesbaden og Lorch, og strekker seg fra det vestlige Taunus til Rhinen. Landskapet domineres av runde åser som er dekket av skifer, løss eller mergel og nedenfor renner den mektige Rhinen.
I følge myten, sto Karl den Store på andre siden av Rhinen en gang på 800 tallet og så hvordan snøen smeltet på åssidene. Og, fortsatt i følge myten, mente han at det ville være et perfekt sted å dyrke vin. Og det hadde han jo rett i. Og vin dyrkes det. Først og fremst en del fantastiske vin på Riesling, (78%) men også noe rødvin på Spätbrugunder.(12%)
Vinen fra Rheingau var før andre verdenskrig mer verdifulle og berømte enn noen vin fra Bordeaux eller Burgund. Og det var kanskje ikke uten grunn at vinen Dronning Victoria drakk, kom fra Rheingau.
Mens de gamle, tradisjonelle gårdene holder seg til det gamle og kjente, så kommer det frem flere og flere unge, spennende vinbønder. Men fortsatt, uansett hvordan man dyrker vinene, så er det kvalitet som dominerer vinene . Uansett om det er enkle bordviner eller en Kabinett. Her finner man noen av de mest fantastiske Spätleser, uansett om de er tørre, halvtørre eller ”milde” som tyskerne kaller dem. Og selvfølgelig finner man noen av verdens beste dessertviner her, om det er Auslese, Beerenauslese, Eiswein eller Trockenbeerenauslese.
De mest kjente og kanskje verdens beste Riesling marker, finner du her:
Rauenthaler Baiken, Wallufer Berg Bildstock, Rüdesheimer Bischofsberg, Hochheimer Domdechaney, Oestricher Doosberg, Mittelheimer Edelmann, Hattenheimer Engelmannsberg, Assmannshäuser Frankenthal, Rauenthaler Gehrn, Erbacher Hohenrain, Hattenheimer Hölle, Assmannshäuser Höllenberg, Schloss Johannisberg, Geisenheimer Kläuserweg, Lorcher Krone, Geisenheimer Mäuerchen, Marcobrunn Michelmark, Johannisberger Mittelhölle, Hattenheimer Pfaffenberg, Wallufer Berg Roseneck,Geisenheimer Rothenberg, Wallufer Berg Rottland, Hochheimer Stein, Hochheimer Königin Victoria Berg.
Og da har jeg ikke tatt med alle de markene jeg skulle. Tross alt er det begrenset hva man vil lese av rare navn.
Slott og vingårder.
Blant de mest kjente gårdene og slottene, så finnes det mange. Problemet for meg, er at det finnes så mange bra produsenter rett under de mest kjente og som lager noen helt utrolige viner. Men, her er forslag på en rekke som det virkelige er verdt å nyte noen herlige hvite viner fra.
Fritz Allendorf, Friedrich Altenkirch, Ankermühle, Domäne Assmannshausen, Barth, J.B. Becker, Georg Breuer, Diefenhart’sches Weingut, Kloster Eberbach, Prinz von Hessen, Schloss Johannisberg, Johannishof, Graf von Kanitz, August Kesseler, Weingut Krone, Peter Jakob Kühn, Künstler, Hans Lang, Fürst Löwenstein, Mohr, Karl-Joh. Molitor, G.H. von Mumm, Dr. Nägler, Prinz, Balthasar Ress, Schloss Reinhartshausen, Graf von Schönborn, Freiherr Langwerth von Simmern, Schloss Vollrads, Robert Weil og til slutt Domdechant Werner’ches Weingut.
Som dere ser, det mange som mangler på denne listen, men det vil jeg komme tilbake til i oktober når Godt Drikke kommer med en rekke presentasjoner av de forskjellige vingårdene.
Del 3 av Godt Drikkes miniserie om hvitvin, kommer i morgen, med presentasjon av noen flere av de tyske vinregionene.