Hvitvin, del 1.

Syk Bacchus. Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610)

For mange er sommer ofte synonymt med sol, lyse sommernetter og hvitvin. Og det er kanskje ikke så rart, hvitvin passer som hand i hanske til sommerens lettere liv.

Man kan bruke den til lange muntre samtaler i sommernatten, man kan bruke hvitvin som en aperitiff og de er skapt som følgesvenn til sommerens lette retter. Enten det er salater, noe godt fra havet eller lyst kjøtt fra grillen.

Historie

Det er blitt hevdet at hvitvin er den mest opprinnelige type vin som finnes. At det var de første vinene som ble produsert. Om det er riktig, vet jeg ikke, for jeg har ikke funnet noe på dokumentasjon på det. Men, man vet at man offeret hvitvin til den vinsmagningegyptiske guden Osiris. Om man det er så at øl skapte vår sivilisasjon, kan man kanskje si at det var vinen som forfinet den. I antikkens Hellas, var vin objekt for religiøs tilbedelse og symbol på kultur. Vin var midtpunktet for tro og fest. Grekerne offeret vin til Dionysos, alle fester til gudenes ære, ble vin brukt. Prestene fortalte når druene skulle høstes og de fortalte når vinstokkene skulle beskjæres. Og stakkars den prestene som tok feil med høstingen.

Vinen hadde viktig rolle i de forskjellige religiøse festene i antikkens Roma. Som for eksempel kvinnenes feiring av Bona Dea, gudinne for kvinnelig fruktsommelighet. Man kan vel litt plumpt si at uten vinen, så var det ikke født et barn i det gamle Romerriket. Selv i kristendommen spilte vinen en sentral rolle. Ikke minst var Noah vinbonde og symbolet for Jesus blod i nattverden er vin.

Vin og litteratur

Helt siden antikkens tider, har vin hatt en viktig betydelse for kulturen. Vi kjenner til drikkeviser som er mer enn 3000 år gamle. I gresk mytologi er det Dionysos som gir menneskene vinen og han tar med seg en flaske vin til plantenes gud Ikaros, akkurat som gud gjorde med Noah, så han skal bli innviet i vinens nytelse og sette den første vinstokken.

Friedrich Hölderlin
Friedrich Hölderlin

I det episke diktet Odysseen, så er det vinen som redder Odyssevs fra Zyklopen Polyphem. Hos brødrene Grimm har Rødhette med seg vin og kaker til stakkars bestemor og i moderne tid så beskriver Friedrich Hölderlin i sin bok ” Brot und Wein” vinen som en himmelsk gave.

Men hva er hvitvin?

Teknisk sett er all vin som ikke er røde eller rosa, hvitvin. Det er vin som er laget på grønne, gule eller rosa druer. Selv om man også kan lage vin på røde druer. Det det handler om, er at man fjerner skallet fra druesaften med en gang druene er presset så de ikke setter farge på vinen. Og heller ikke gir vinen noe særlig med garvestoff Det at hvitvin ikke har farge, er vel egentlig noe tull. Den kan være svakt gule, grønngule, strågule eller til og med gylden.

Den største delen av produksjonen av hvitvin er helt tørre viner, altså mindre enn 2 g sukker per liter, mens de halvtørre og søte vinen kan ha opptil 15–30 g sukker per liter.

Mer om hvitvin og hvitvindistrikter i morgen.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.