I går startet Godt Drikke sin lille miniserie om naturvin man kan kjøpe i Norge. I dag presenterer vi to vinbønder til.
I dag har vi to franskmenn. Første mann ut, er Jean Paul Brun som holder til i landsbyen Charnay i den sørlige delen av
Beaujolais, rett nord for Lyon. Dette vakre området er kjent for sine gylne stener og som også har gitt navnet til «Les Terres Dorées». Jean Paul har 45 hektar vinmark og det meste ligger rundt vineriet i Charnay. Han har også 20 hektar spredt på cruene Côte de Brouilly, Morgon, Moulin a Vent, Fleurie og en liten andel i Condrieu og Cote Rotie . Jean Paul lager «old-style» Beaujolais, noe som skiller ham fra de fleste andre i regionen. Han lager vin på tradisjonelt burgunder vis, med gjæring i åpne kar, relativt lang maserasjon og lang lagring. Her benyttes det ingen industriell gjær eller teknikk – alt for å få frem druenes og jordsmonnets egenkarakter. Det er ikke uten grunn han kalles enfant terrible i Beaujolais.
Beaujolais.
Vinmarkene i Beaujolais ligger på varierende høyde fra 150-550 meter over havet og dekker et område på rundt 22.000 hektar. AOC Beaujolais ligger sør i appellasjonen og har et jordsmonn av kalk- og leirjord. Her lages det røde, fruktige viner som normalt drikkes unge. Litt lenger nord, ligger AOC Beaujolais Villages hvor jordsmonnet er mer granittholdig. På granittjord og skifer i Haut-Beaujolais ligger de ti Cruene, som hver og en har sin særegne karakter. Vinene herfra tåler fint tre til fem års lagring eller mer, avhengig av produsent, produksjonsmetode og årgang.
Beaujolais L’Ancien lages selvfølgelig på 100 prosent Gamay druer som er håndplukket fra vinstokker som har en gjennomsnittsalder på 45 år. Druene knuses og spontangjæres i sementtanker. Etter gjæring lagres vinen med sitt naturlige bunnfall i både sement og svært velbrukte fat fra Burgund. Vinen blendes og lagres videre på sement før den blir svært forsiktig filtrert om det er nødvendig. Vinene tappes gjerne med litt CO2 for å minimere svovelbruken.
Vinen har en klar, rubinrød farge og en fersk og fruktig aroma av røde bær som rips, kirsebær og bringebær. I munnen har den frisk syrlighet, moderat mengde bløte tanniner og en saftig smak av bringebær og moreller med en fin underliggende mineralitet. Den drikkes best lett avkjølt- det vil si rundt 14-15 °C . Den kan nytes enten for seg selv eller som følge til ferske, faste oster, stekt hvit fisk, hvitt kjøtt eller enklere matretter inspirert av Frankrike. Vinen har varenummer 5077101 og koster 154,90
Eric Texier fra Côtes du Rhône Village.
Tidlig på 90-tallet byttet Eric Texier ut kjernekraft med naturkraft. Han sluttet som ingeniør for kjernekraftindustrien for å følge sin store kjærlighet og lidenskap. Ikke en kvinne, men vin.
Eric Texier gjennomførte ønologistudier i Bordeaux og gikk i lære hos Jean-Marie Guffens i Macon før han produserte sin første årgang i 1995. Med sin unike bakgrunn, hans fasinasjon og innsikt for områdets historie, enorme eksperimenteringsvilje og presisjon, har det med årene, gjort ham til en av de mest spennende og respekterte vinmakerne i Rhone dalen. Mye på grunn av Eric Texier engasjement for bærekraftig tilnærming til vinen, noe som gjorde at han fra 2001 har drevet sine vinmarker økologisk. Og ikke nok med det, han følger også mange av de biodynamiske prinsippene. Eric Texier tar vinene sine inn i fremtiden ved å bruke fortidens teknikker. Mye inspirasjon er hentet fra vinmakeren og kjemikeren Jules Chauvet, som regnes som den franske naturvinbevegelsens far.
I dag har Eric Texier ca. 10 hektar vinmarker langs elven Drome i Rhonedalen og i Macon. Som om det ikke skulle være nok å være vinbonde, driver han også en negociantvirksomhet.
Signaturvinene hans er syrahbaserte, og kommer fra de relativt ukjente landsbyområdene Brézème i Nord Rhone med kun 6 vinbønder samt fra Saint Julien en Saint Alban helt nord i Syd Rhone. Et område som han gjenoppdaget etter å ha studert gamle vinmarkbøker.
Eric Texier lager umanipulerte viner uten tilsetning av verken gjær eller enzymer. Han bruker normalt hele klaser med relativ kort maserasjon, modning på betong eller brukte fat og lav eller ingen bruk av sulfitt – uten at dette går over lagringsevnen. Stilen er presis og terroir-drevet, alltid med flott friskhet og fruktighet, høy konsentrasjon og med delikat tekstur.
Cairanne Côtes du Rhône Village har en klar burgundrød farge med elegant duft av skogsbær, bringebær, blomster, krydder og urter. Den har et saftig og elegant anslag, flott fruktighet av røde og mørkere bær og en ettersmak med mye jordsmonnskarakter. Server den lett avkjølt det vil si ca. 16 °C til lam, skogsfugl og okse. Vinen kan nytes ung men har også et visst lagringspotensiale. Varenummer 948001 til en pris 143,40- Har jeg nevnt at prisene for naturvin i Norge er relativt billig i forhold til restene av Europa?
Godt Drikke vil komme tilbake med en desidert anmeldelse av vinene i neste uke.
Takk til Annette Storm ved Autentico.