Etter Godt Drikkes artikkel om naturvin, har det kommet noen mail med spørsmål om tips på produsenter og vin som selges i Norge.

Rose_nel_VignetoMed god hjelp av Annette Storm fra Autentico, kommer det noen forslag her. Begge vinene er velsmakende og ikke ”sære” viner som en del av naturvinprodusentene produserer.

Luca Roagna

luca_alfredo_roagnaVi begynner i Italia. Nærmere bestem i Barbaresco. Godt Drikke har tidligere omtalt Luca Roagna et flertall ganger. Luca Roagna er femte generasjon vinmaker i familien Roagna i Barbaresco. Luca har siden han overtok fra 2001-årgangen løftet Roagnavinene til stadig større høyder gjennom sin vinmaking. Han følger likevel i sin fars fotspor når det gjelder vinmarksarbeidet. Han bruker prinsipper for skogdrift i vinmarksarbeidet. Det innebærer at han verken gjødsler eller sprøyter og at vinmarken er et selvbærende og lucaselvfornyende økosystem med stor biodiversitet som holder vinmarken sykdomsfri. Luca Roagna driver vingården Az. Agr. Roagna i Piemonte sammen med sin pappa Alfredo. Roagna er betegnelse på vinene fra deres egne vinmarker, alle med gamle stokker (>25 år), laget i tradisjonell stil, med sen innhøsting, spontangjæring, lang skallmaserasjon og lagring i store fat. Gamle stokker kombinert med naturlig drift gir vinene høy syre og stor friskhet selv om innhøstingen skjer sent. Viner med betegnelsen ”Selezione di Luca Roagna” er laget av druer fra de yngste stokkene i egne vinmarker eller de er laget av druer fra vinvenner som ikke selv tapper og markedsfører sin vin. Gjennom sine venner får Luca Roagna dermed mulighet til å lage et større volum og gjøre vinene sine tilgjengelig for flere Piemonteentusiaster!

Anbefalt vin Barbera d’Asti Selezione Luca Roagna Roagna  Varenr. 5986901 til en pris av 159.90

Den neste produsenten holder til på Sicilia.

Arianna Occhipintis grensesprengende viner har gjort henne til rikskjendis i Italia. På tross av sine

Photo by Jeremy Quinn
Photo by Jeremy Quinn

30, år ble hennes selvbiografi lansert med brask og bram under VinItaly våren 2013. Arianna har blitt den ikoniske representanten for den nye generasjonen av vinmakere i Italia. Hun studerte blant annet sammen Luca Roagna, og laget en stor kontrovers på universitetet rundt temaet spontangjæring. Arianna sin interesse for vinmaking ble vekket fra barnsben av da hun løp rundt i vinkjelleren til sin onkel Gusto Occhipinti . Etter vinstudiene vendte hun hjem til Sicilia og med to tomme hender og Onkel Gusto som gudfar for prosjektet ervervet hun vinmarker og bygde opp et vineri. Dette er i seg selv en kolossal prestasjon for en ung jente på den patriarkalske Sicilianske landsbygda. Hennes første årgang var 2004 og hennes to første viner var Nero´d Avola og Frappato. Frappato  ble en umiddelbar sensasjon. Arianna har senere utvidet både produksjon, portefølje og vinmarkene.  Vinmakingen hennes er klassisk naturvin; økologiske vinmarker uten kloner, spontangjæring, bruk av hele klaser, lang skallmasserasjon, ingen svovel før tapping.  Alle vinene er ufiltrerte.

Ariannas vinmarker ligger i området rundt Vittoria syd på Sicilia. Til denne vinen bruker hun druer fra vinmarker som ligger på ca 280 meters høyde. Det gjør vinmarken tilgjengelige for svalende vinder og god nedkjøling om natten i sommerhalvåret. Navnet på vinen kommer fra veien som går forbi vinmarken og heter Strada Provinciale 68 (SP68) og som sies å være verdens eldste handelsvei for vin.

sp68Druene håndplukkes i den første halvdelen av oktobert.  Vinene lages med stedegen gjær (spontangjæring) og gjennomgår 30 dagers skallmaserasjon. Modning i 6 måneder på ståltanker med 1 påfølgende måned i flaske etter tapping før salg. Vinen er ufiltrert.

Vinen er klar rødlilla med en mørkere kjerne. Den er ung i stilen med aromaer av mørke og røde bær akkompagnert av florale toner. I munnen er den fast med modne tanniner, god friskhet og konsentrasjon. Den smaker av blåbær, mørke plommer, bjørnebær med innslag av fersken og er sval i stilen. Innslag av urter. Vinen er drikkeklar men kan fint oppbevare i 2 til 3 år. Prøv den sammen med retter av grillet kjøtt, kalv eller letter retter med okse, lam og svin.

Varenr. 5873201, pris 189,90

I morgen vil det komme to forslag til. En desidert vinsmakning og anmeldelse vil bli presentert i neste uke.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.