I Norge snakker bedrifter om langsiktighet og mener da fra kvartalsregnskap til neste kvartal. I vinverden og hos Masi, er det litt annerledes.
Allerede i 1772 kjøpte Boscaini-familien «Vaio dei Masi» i hjertet av Valpolicella Classico-området og fikk derved tilgang til noen av de aller beste vinmarkene og de beste plasseringene i forhold til soleksponering og nærhet til Gardasjøen. Siden den gang har familien dyrket vin på druesortene Corvina, Rondinella og Molinara. Forfinet og utviklet.
Ripasso
Masi laget den opprinnelige ripasso-vinen for første gang i 1964, vinen som nå kalles Campofiorin. Men, det Sandro Boscaini og Masi er mest kjent for, er sine fem fullstendig ulike amarone viner. Costasera, Costasera Riserva og enkeltvinmarksvinene Campolongo di Torbe, Mazzano og Serego Alighieri Vaio Armaron. Serego Alighieri Vaio Armaron.
Valpolicella
Masi har noen av de beste markene i Valpolicella , navnet Valpolicella betyr fritt oversatt «dalen med de mange kjellere». Valpolicella omgir byen Verona på nordsiden og består av nord-sydgående dalfører. Distriktet er mest kjent for amarone- og reciotovinene, samt valpolicella- og ripassovinene som siden 60-tallet til i dag, har bragt området frem i lyset. Så sent som i 1995 ble tørr Amarone omtalt som et «fenomen» av mektige vinskribenter i Europa. Sandro Boscaini og Masi blir betraktet som grunnleggeren av den moderne historien om Amarone. Den moderne versjonen av Amarone er den tørre varianten, og som ble kommersialisert så sent som i 1953, mens den søte først ble omtalt som Acinaticum fra Verona av forfatteren Cassiodorus allerede tidlig på 500-tallet.
Amarone og recioto er begge passitoviner fremstilt av tørkede druer – de beste druene plukkes ut og legges på tørkeloft til ut på nyåret. Av disse druene med svært redusert veskeinnhold produseres enten den tørre Amarone della Valpolicella eller den søtere Recioto della Valpolicella, begge med et alkoholinnhold som kan nå opp mot 14-17 prosent. Sandro Boscaini sverger i produksjonen til tradisjonelle oppbindingsteknikker, etterstreber et moderat botrytisangrep, edelråte, på druene, gjennomfører tørking av druene på store ventilerte loftsrom og sørger for modning i gamle botti, som ikke tilfører vinen markant eikesmak.
Gikk feil.
Men, så var det noe som gikk noe så gruelig feil. Og det gjør det alltid når man ser penger og ikke langsiktighet. Amarone er blitt en sterk merkevare. For sterk mener flere, ikke minst noen av produsentene selv. De ser at det går inflasjon i bruken av verdifullt druemateriell i den hensikt å maksimere en fortjeneste uten at man ser seg tilbake, på konsekvensen dette har for andre typer viner og som tradisjonelt kommer fra området Valpolicella Classico, nær Veneto. Men mest av alt handler det om å bygge, og vedlikeholde, kvaliteten på selve amaronevinen. Den sterkeste kritikeren er, og har vært, Sandro Boscaini. Og Sandro står sterkt , både historisk og faglig.
For å gjøre vinene lettere å selge har Amarone DOC tillatt å øke restsødmenivået fra 7 g/l til opptil 15 g/l. Sandro Boscaini er sterkt uenig i disse avgjørelsene og har uttalt ganske bastant at det vil ødelegge lagringsevnen til vinene. En annen sak som har senket kvaliteten på Amarone, er det store salget av viner laget med ripassoteknikken som trenger «rester» fra Amaroneproduksjon og som igjen gir dårligere kvalitet på mange Amaroneviner. Produsentene trenger ikke å lage en topp kvalitet, fordi pengene ligger i akkurat ripassovin. Og derfor har den mektig Mr. Amarone, Sandro Boscaini, satt foten ned. Masi vil tilbake til det som la grunnlaget for disse fantastiske vinene. Sammen med sine barn, Alessandra, Raffaele og Bruno, har de tatt det viktige standpunktet og takker nei til Amarone med for mye restsødme. I følge Masi og Sandro Boscaini, ”Amarone er som Armani – stilen kan endre seg med tiden, men snittet skal være det samme!”
De beste Masi vinene.
De beste Masi vinene finner man i bestillingsutvalget på Vinmonopolet. De er sletts ikke billige, men om man er en fire, fem stykker som slår seg sammen og kjøper noen enkelte flasker, så kan man få noen helt fantastiske opplevelser.
Godt Drikke anbefaler:
- Campolongo di Torbe Amarone Classico.
- Costasera Amarone Classico Riserva
- Serego Alighieri Vaio Armaron Amarone Classico
Og dette er grunnen til at Godt Drikke gleder seg over at Masi tar så stor plass ved Tromsøs første vinmesse. Med Amaronelunsj, Master Classe og smakninger. Masi er Amarone og de er tradisjonen. Gled dere.
Kilder: Vinforum, Finansavisen, http://www.masi.it