Det franske Languedoc-Roussillon er verdens største vinregion. Og egentlig skrives det altfor lite om vin fra området.

Languedoc-RoussillonTross alt så er Languedoc-Roussillon dobbelt så stort som hele Australia i mengde vinmark og antall liter vin. Regionen dekker middelhavskysten og fjellandskapet fra Pyrineene ved spanskegrensen i vest til Rhônedalen og Provence i øst.

I mange år ble Languedoc-Roussillon betraktet som bulkvinens hjemstavn. Men, det er etter hvert en gammel myte. Stadig flere produsenter gjør skam på gammel vinlitteratur og myndigheters reguleringer. De er kompromissløse på kvalitet, og kombinerer hardt arbeide i vinmarkene med stolt klokkertro på egne ferdigheter. Og det blir forbannet bra.

Her er fire viner som bør prøves og nytes av alle som elsker vin.

Matassa Cuvee Romanissa 2012 90 poeng

Rubinrød i fargen, duften er nydelig med røde bær og et hint av krydder. En riktig god fruktig smak. Veldig god balanse mellom syre og sødme. Lang ettersmak med fine tanniner. Og denne vinen vil nok jeg bruke sammen med lam. Mektig godt kjøp.

Matassa Rouge 2012 90 poeng

Fargen er mørke rød. Nesten som tapetene på det berømte Bobi bar i København. Duften er ikke til å kimse av. Nesten som en sensommer dag med frukt og høstblomster. Også til smaken. Elegant, fin fruktighet, utrolig bra balansert mellom syre og sødme og en lang, riktig god ettersmak. Vinen passer glimrende sammen med vilt og lam. Ta to. Dette er et riktig bra kjøp.

Mas Foulaquier Le Rollier 2010 88 poeng

En fin rød farge. Nydelig duft av mørke bær, blomster og en anelse krydder. Smaken er riktig bra balansert mellom syre og sødme. Mjukt anslag, saftig med de samme bærene som i duften. Imponerende ettersmak. Denne vinen danser perfekt sammen med storfe. Meget bra kjøp.

Roc des Anges Reliefs 2012 88 poeng.

Tett på blårød i fargen. Nydelig duft av mørke bær og noe jeg ikke helt klarer å definere. Men, det er slettes ikke ubehagelig. Smaken er fin og elegant med en bra fylde. Veldig bra balanse mellom syre og sødme og en bra ettersmak. Passer godt til småvilt og lam. Bra kjøp.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.