Den opprinnelige smaken:

Tilbake til røttene

Av Kristin Alsvik.

Den sicilianske vinprodusenten COS lager fantastisk vin i store leirkrukker – akkurat som verdens første viner ble laget for tusenvis av år siden.

P1020830Mye har skjedd på Sicilia de siste årene, og i dag blir øya av mange ansett for å være Italias mest spennende vinregion. En av grunnene til det er den velrenommerte produsenten COS, som lager toppviner ved hjelp av eldgamle metoder. Her fremstiller man med andre ord det helt motsatte av sminkede, kommersielle viner, som blant annet COS Cerasuolo di Vittoria, som nylig fikk fast hylleplass i så godt som samtlige Vinmonopol-utsalg i Norge.

COS Cerasuolo di Vittoria fikk en formidabel mottakelse da den ble lansert, og nå har akkurat den nydelige 2012-årgangen ankommet hyllene. Sistnevnte er om mulig enda bedre enn forrige årgang, ettersom måten COS jobber på i vinmarker og kjeller sørger for at vinene bare blir bedre og bedre for hvert år som går.

Italias yngste vinmakere

COS fikk sin spede begynnelse i 1980, da de tre arkitektstudentene Giambattista Cilia, Giusto Occhipinti og Cirino Strano skulle hjelpe Giustos far med innhøstingen av årets druer. Mest for moro skyld laget de litt av vinen under navnet COS, som er satt sammen av forbokstavene i de tre studentenes etternavn.

Kort tid etter skaffet de seg tre hektar med egne vinmarker, og ble med det Italias yngste vinmakere. Det hele startet med andre ord mest som et artig eksperiment, men i dag er COS, med Giusto i spissen, blant Sicilias (om ikke Italias) aller mest anerkjente produsenter, og en inspirasjonskilde for vinmakere over hele verden.

Ettersom COS-grunnleggerne i utgangspunktet var fattige studenter, ble vinene i begynnelsen laget med hender og føtter i en gammel garasje. Først i 2008 kunne arkitektene endelig bygge vinkjelleren de alltid hadde drømt om, og i en vakker restaurert bygning fra 1800-tallet i stein, terrakotta og tre lager de nå bedre vin enn noensinne.

Eiken kom i veien

COS har lenge gått sine egne veier. I likhet med alle andre sicilianske (og italienske) vinprodusenter ble de anbefalt å modne vinene på nye små eikefat, men det syntes Giusto at maskerte den delikate frukten, det unike jordsmonnspreget og særegenhetene til de lokale druene, og gjorde dem til kjedelige og intetsigende viner som kunne ha vært fra hvor som helst i verden.

amfora– Jeg følte at alt arbeidet jeg gjorde i vinmarkene ble kamuflert av eikelagringen. Eiken kom i veien for vinen, og hindret den i å uttrykke seg selv og stedet den kom fra, forteller Giusto Occhipinti.

Tilbake til røttene

Etter noen år fikk Giusto tak i et par amforaer – leirkrukker som fylles med vin og graves ned i bakken, nøyaktig som blant annet de gamle grekerne gjorde for tusenvis av år siden. I disse krukkene foregår så både fermentering og modning av vinen. Dermed kastet Giusto de små franske eikefatene ut av kjelleren, og siden har han aldri sett seg tilbake. I dag har COS med sine over 150 eksemplarer en av verdens største samlinger av amforaer.

– Amforaer lar vinen puste, akkurat som eikefat – men uten å gi den smak av toast og vanilje. Det er en av de reneste måtene å lage vin på. Druene lever sitt eget liv og finner sin naturlige form i en vin som uttrykker jorden – ikke eikefatet, sier Giusto.

Når man lager vin med amforaer har druemosten kontakt med skall og kjerner i mange måneder, i motsetning til kun noen dager eller uker når man lager vin på “vanlig” måte.

2012– Det er arbeidskrevende å lage vin med amforaer, men det er det verdt. Vinene får en helt unik identitet, og de har en struktur og dybde som gjør dem langt mer komplekse og spennende enn andre viner. De er ikke prangende, men de griper tak i deg – og slipper deg ikke, sier Giusto Occhipinti.

”COS-flasken”

Den karakteristiske butte og stutte flasken som har blitt et av COS’ varemerker er en nøyaktig kopi av en gammel siciliansk vinflaske fra 800-tallet, som ble funnet i COS’ gamle vinhus i Pedalino.

– Det tok vi som et tegn. Vi er jo ikke som alle andre vinprodusenter, og det er det også viktig for oss å kommunisere visuelt, forteller Giusto.

I dag kalles denne flaskeformen bare for ”COS-flaske”.

Med lidenskap for regionen

COS holder til på et kalksteinsplatå i Bastonaca, i nærheten av landsbyen Acate i Classico-sonen av Vittoria på sørspissen av Sicilia, hvor Iblei-fjellene skråner ned mot Middelhavet. Vinhuset er omkranset av vinmarker, og på klare dager kan man se toppen av Etna i det fjerne.

I dag er Cerasuolo di Vittoria mer eller mindre synonymt med COS, som nesten egenhendig har pustet liv i den gamle vinregionen og gitt den dagens høye status. Det var deres suksess som førte til at andre vinprodusenter etablerte seg her, og etter hvert fikk regionen Sicilias eneste DOCG- klassifisering. Giustos kjærlighet til området og dets unike jordsmonn og mikroklima kommer klart til uttrykk i vinene, som er genuine, naturlige og terroir-drevne.

– Vinene våre skal kun smake av druene og vinmarkene de er dyrket i, sier han.

Vinmark, secilliaLokale druer gir best vin

Det unike terroiret uttrykkes selvsagt best med lokale sicilianske druer.

– I starten ble vi rådet til å plante internasjonale druer som Cabernet Sauvignon og Merlot, men det sier seg selv at druer som har vokst her i tusenvis av år er bedre tilpasset vårt klima og jordsmonn, og dermed har langt bedre forutsetninger for å gi god vin enn importerte druer som ikke hører naturlig hjemme her, sier Giusto Occhipinti.

COS Cerasuolo di Vittoria 2012 er laget av 60 prosent Nero d’Avola og 40 prosent Frappato. Førstnevnte gir kraft og fylde, mørk farge og et lett solkysset preg av mørk frukt og pepper, mens sistnevnte sørger for livlige og delikate aromaer av røde bær, florale toner, eleganse og en nydelig friskhet.

– Det er symbiosen mellom jord og vær som gjør at vi får så eksepsjonelt flotte Nero d’Avola- og Frappato-druer her. Det er helt tydelig at de ulike jordsmonnstypene har unike egenskaper, og sammen med deres respektive mikroklimaer gir det vidunderlig aromatiske druer med individuelle særegenheter som er presise uttrykk for stedet de har vokst, sier Giusto.

I balanse og harmoni med naturen

For at det unike terroiret i Vittoria skal komme best mulig til uttrykk i vinene har COS valgt å jobbe biodynamisk.

– Dette hjelper oss med å være i balanse og harmoni med naturen, samtidig som vinene enda bedre uttrykker tiden og stedet de kommer fra. Når man respekterer naturen og følger dens syklus, kommer vinens sanne sjel frem. Den blir som et speilbilde av vinmarken. Vinmakeren har kanskje regien, men det er vinmarken som briljerer i hovedrollen. Vinmakere som forstår hvor viktig dette er ønsker dermed ikke bare å kultivere vinmarken, men også å jobbe for å bevare den, sier Giusto Occhipinti.

Og en slik vinmaker er selvsagt Giusto.

- Vi er opptatt av å skjøtte det spesielle jordsmonnet vårt godt, og alle parseller i alle vinmarker er viktige. Det er viktig for oss å forstå jordsmonnet og hvordan det påvirker vinplantene. Sistnevnte forandrer seg – det gjør ikke jordsmonnet.

Ingenting er tilfeldig

COS har en lidenskapelig og kompromissløs tilnærming til vinmaking, og ingenting er tilfeldig.

– Vi har valgt ut de beste vinmarkene og de beste vinplantene – og etter hver innhøsting velger vi ut de beste druene, forteller Giusto.

I tillegg er vinene er selvsagt spontanfermenterte, ufiltrerte og laget uten tilsetningsstoffer.

– Kjemiske stoffer og tilsetninger i vinmarken så vel som i kjelleren ødelegger jordsmonnspreget i vinen, forklarer Giusto.

En oppsiktsvekkende mineralitet

COS’ ekte og ærlige holdning til vinmaking gir naturlig nok viner som skiller seg ut i mengden. COS Cerasuolo di Vittoria 2012 har nydelig ren frukt og en oppsiktsvekkende mineralitet – det føles som om selve jorden er i vinen, og man kan nesten smake kalksteinen. Vinen har dessuten en kjølig eleganse man sjelden ser i Italia, og det er derfor smått utrolig at denne vinen kommer fra et av Europas aller sørligste og dermed varmeste vinområder.

Samtidig som vinen er slank, delikat og saftig har den likevel en imponerende kraft og dybde, og det gjør den til en forførende og leskende vin som det er umulig å ikke ha lyst til å ta en ny slurk av – og som forandrer seg litt for hver gang man smaker på den. Den er nesten som en gammel venn som aldri slutter å overraske!

Sjarmerende og allsidig

COS Cerasuolo di Vittoria 2012 er tindrende klar rubinrød på farge, og den har en nydelig ren floral og sommerlig duft av mørke kirsebær, moreller, plommer, bjørnebær, bringebær, jordbær, roser og fioler, samt en saltaktig mineralitet med toner av røkt skinke, salvie, mandler, skogbunn, lakris, lær og sort pepper.

Vinen er sjarmerende ung og harmonisk med god dybde, rund og fin fylde og livlig syre, og den har en deilig munnfølelse med myk og saftig frukt, en lett røykpreget og elegant mineralitet og et hint av anis og ville urter rammet inn av delikate tanniner som munner ut i en lang, mineralsk, ren og frisk ettersmak med florale og krydrede toner.

RamiVinen er utrolig allsidig, og passer til nesten all slags kjøtt, det være seg urtebakt kalkunbryst, lammelår, kalv, småvilt, svin eller fugl, samtidig som den selvsagt også er en innertier til klassiske italienske retter som sopprisotto, pizza og pasta. Er du en av dem som er glad i rødvin til fisk er COS Cerasuolo di Vittoria 2012 også et ypperlig valg, ikke minst til skreien som nå er i sesong – eller kanskje du skal prøve deg på en smaksrik siciliansk fiskerett?

Vinen er tilgjengelig i kategori 2 i basisutvalget – med andre ord, i nesten samtlige Vinmonopol-utsalg i Norge – til den nette sum av 199,30 kroner.

Ramì

COS Ramì 2012 er lys gyllengul og har en eksotisk, forførende og kompleks duft av fersken, aprikos, appelsinskall, stikkelsbær, sitrusfrukt, blomsterstøv, marsipan og tørket rosmarin med en røykaktig mineralitet, noen balsamiske toner og litt tørket frukt. Vinen er rik, intens og elegant, og har en flott struktur og dybde med nydelig fylde, delikat syre og lag på lag

av teksturer og rene smaker av gule epler og sitrusfrukt, fine tanniner og en lang, frisk og deilig mineralsk ettersmak.

Vinen passer perfekt til antipasti med spekemat, burrata og grønne oliven, forretter med røkt hvit fisk, rike

skalldyrretter og kyllinggryter, og den er tilgjengelig i Vinmonopolets bestillingsutvalg til 219,90 kroner.

Pithos Bianco

COS Pithos Bianco 2012 er den hvite varianten av de to COS-vinene som utelukkende er modnet på amfora, og den har gyllengul farge og en eksotisk duft av tropisk frukt, syltet sitron, appelsinskall, fersken, hylleblomst, jasmin, honning, hasselnøtter, mandler, vellagret skinke, eplekjeller, skogsopp, anis, urter og tørket frukt. Vinen er elegant og strukturert med en rik og delikat tekstur, fin fylde, flott friskhet og et komplekst smaksbilde av moden frukt, samt en lang og tørr avslutning med en saltaktig mineralitet.

COS Pithos Bianco 2012 er nydelig til hvit fisk, gjerne i en carpaccio-variant, så vel som til ost, spekemat, kylling og svin. Dette er dessuten vinen for deg som har lyst til å prøve hvit vin til rødt kjøtt! COS Pithos Bianco 2012 er tilgjengelig i Vinmonopolets bestillingsutvalg til 249,90 kroner, samt i hyllene i noen få butikker.

Nero_Di_LupoNero di Lupo

COS Nero di Lupo 2012 er utelukkende laget på Nero d’Avola, og er mørkere både i stil og farge enn blendene. Den er klar mørk rød på farge, og har en livlig og aromatisk duft av jordbær, sorte kirsebær, syltede plommer, blomster, lakris, tobakk, nøtter og peppermynte med jordlige og mineralske toner.

Vinen er grasiøs og elegant, og den har en harmonisk struktur med flott friskhet, god fylde, deilig munnfølelse, fine og godt integrerte tanniner og en nydelig røykaktig mineralitet, i tillegg til en saftig og leskende smak av røde bær, krydder og lakris som avrundes i en frisk og lang avslutning.

Vinen passer perfekt til alle typer kjøttretter med for eksempel storfe eller lam, og er tilgjengelig i Vinmonopolets bestillingsutvalg til 209,90 kroner.

Pithos Rosso

COS Pithos Rosso 2012 har samme druesammensetning som Cerasuolo di Vittoria 2012, men er utelukkende modnet på amfora. Der COS’ Cerasuolo di Vittoria er hakket friskere, lettere og fruktigere, har COS Pithos større munnfølelse og dybde. Syv måneder med skallkontakt sørger for mer kraft og fylde, men gir utrolig nok samtidig vinen en imponerende eleganse.

Vinen er klar dyp kirsebærrød med blåskjær på farge, og har en aromatisk og kompleks duft av sval og frisk frukt som moreller, kirsebær, jordbær, bringebær, rips, plommer, blåbær og bjørnebær, i tillegg til balsamiske og jordlige toner, fioler, lær, anis, spekeskinke og en røykaktig mineralitet.

Pithos Rosso er en elegant, saftig, delikat, intens og godt balansert vin med en silkemyk munnfølelse, fine tanniner, flott friskhet, god fylde og et bredt smaksbilde av saftig, syrlig og leskende mørk frukt, modne røde bær, krydder og urter, samt mineralske og jordlige toner med en lang, ren og mineralsk ettersmak.

Vinen er nydelig til nesten alt av rødt kjøtt, uansett om du går for kullgrillet storfe eller en mer delikat lammerett. Vinen hamler til og med opp med småvilt og skogsfugl, og passer også som hånd i hanske til kyllinggryter, kremete pastaretter, sopprisotto og antipasti med pølser og skinker.

Vinen er tilgjengelig i Vinmonopolets bestillingsutvalg og en håndfull butikker til en pris på 249,90 kroner.

Cru Fontane

COS Cerasuolo di Vittoria Cru Fontane 2010 er COS nye flaggskip, som er laget kun av de beste druene fra de beste parsellene i to vinmarker i Fontane-distriktet. Vinen har en lys rød farge, og dufter svært delikat av syrlige røde kirsebær, plommer, blomster og tørket frukt.

Cru Fontane er i likhet med COS’ andre viner deilig fyldig og saftig med nydelig friskhet, men har enda mer eleganse, større konsentrasjon og mer dybde. Her kan du virkelig slå på stortromma i matveien – server den for eksempel til delikate stykker av storfe, småvilt fra skogen eller andebryst med portvinssaus. Vinen er tilgjengelig i Vinmonopolets bestillingsutvalg og i et par butikker til en pris på 385 kroner.

Kilde: Pressemelding.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.