Øl er farlig det….

SIRUS har funnet ut at det er kommet en rekke flere mikrobryggerier i Norge. Iallfall om vi skal tro NRK/ Sørlandet. Og det er jo bra at SIRUS funnet ut av det.

Men, ellers er det mye rart de har funnet ut.

”De siste årene har antall mikrobryggerier eksplodert i Norge og tall NRK har fått fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) viser at salget av sterkøl har mer enn doblet seg fra 2010 til 2014. Sterkøl er ofte produsert av mikrobryggeriene og gir en god indikasjon på deres vekst.”

” Ifølge professor i sosialmedisin ved NTNU, Steinar Krokstad, finnes det ingen tegn til at konsumet vil bremse opp. Øltrender er med på å øke forbruket, mener han, noe som igjen skaper flere alkoholavhengige mennesker.”

Og det er journalistenes feil, om man skal tro den gode professoren.

Krokstad mener det nesten er et tabu-tema å snakke om alkoholkonsum, avhengighet og årsakene til avhengigheten.”

”– Det er få som vil snakke de nye øltrendene ned, verken politikere eller journalister virker som de ønsker å omtale risikoene og statistikkene, sier Krokstad.”

«– Det er klart at det er artig med nye ølsorter og slikt, men statistikken viser at det er en kunst å ha et balansert forhold til alkohol.»

”Det er blant de voksne og spesielt blant de eldre at alkoholkonsumet vokser hvert år. Det har både med god økonomi og gjøre, men også med at alkohol og øl i dette tilfellet blir naturlig i flere sammenhenger.”

Og noe som ifølge den gode professoren vil koste samfunnet dyrt.

Og da lurer jeg…

Det er sant at salget av sterkøl har økt det siste året, og har annet drikke minsket? For eksempel sprit og vin? Har salget av alminnelig øl minsket?

Nå har jeg bare tallene fra SSB fra 2003 til 2013.

Alkoholomsetning per innbygger

Liter Prosent endring
2013 2012 – 2013 2003 – 2013
I alt 6,22 0,2 3,2
Brennevin 1,09 -1,8 -10,7
Vin 2,30 0,4 25,0
Øl 2,68 0,4 -2,9
Rusbrus 0,14 0,0 -36,4

 

Jeg kan ikke for mitt bare liv se at øl er det store problemet? Det har rent faktisk gått tilbake.

Nordmenn drikker mer, resten av Europa mindre. Det er riktig at nordmenn drikker mer og tyskerne drikker mindre enn før. Men, hvor mye drikker vi og hvor mye drikker franskmenn, dansker, tyskere og svensker? Det hadde jo vært litt mer ærlig om Professor Steinar Krokstad også publiserer de tallene.

Gjennomsnittet for hele Europa er i følge WHO 10,8 liter ren alkohol pr hode over 15 år. Tyskerne drikker 11,8 liter ren alkohol. I Norge drikkes det i underkant av 7 liter ren alkohol i året. Altså en økning fra cirka 5 liter i 2007. Og det er vin som har økt mest, ikke øl. Så om vi skal ha Europeiske tilstander må vi virkelig skjerpe oss.

Professor Steinar Krokstad hevder at det er voksne og eldre som er grunnen til alkohol økningen. Vel, da er det vel bare å lene seg tilbake og vente på at ungdommen blir voksne og vi eldre dør ut.

Men, mest fascinerende er det at journalistene er skyld i alkohol økningen. Jeg skulle gjerne se den vinskribent eller ølskribent som oppfordrer til fyll.

Det jeg ønsker meg mest, er en viss edruelighet av Professor Steinar Krokstad. Jeg vet ikke om det er en bevist at han kun legger frem visse deler av sannheten eller om det er NRK/Sørlandet som har vrengt på det professoren har sagt . Uansett så er det irriterende og provoserende at man vrir på sannheten.

Kilde: NRK/sørlandet

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.