-Vi hadde hørt om Arcus’ kvinnelige utviklere av akevitt, og tok kontakt med dem for å lage en egen spesialblanding til den internasjonale kvinnedagen, sier Mia Johansson, grunnleggeren av Swift Bar i London.
– Da Mia Johansson fra Swift Bar kontaktet oss, tenkte vi dette var en god mulighet for å få større fart på den internasjonale akevitt-trenden. Det er ekstra spennende at denne spesielle akevitten ble bestilt fra våre kvinnelige produktutviklere og at den lanseres på kvinnedagen, sier Romain Jourdan, kategorisjef for norsk akevitt hos Arcus.
Kvinnelige linjer
Kristina Gjestland og Ingrid Skistad har jobbet som produktutviklere hos Arcus i henholdsvis tre og fire år. Arbeidsområdet er norske, fatlagrede nytelsesdrikker. Jentene synes det er spennende å få briljere i en ellers mannsdominert bransje. Likevel er det få som er klar over kvinners betydning for utviklingen av akevitt i Norge.
-Produktet vi utviklet for Swift Bar tar i bruk akevitten, «Fru Catharina Lysholm» som base. Både fordi det er en mild akevitt som er enkelt å like, men også fordi produktet er oppkalt etter Catharina Lysholm. Dette er kvinnen som er årsaken til at norsk akevitt smaker som den gjør i dag, sier Ingrid Skistad.
I 1805 seilte skipet til Catharina, «Trondhjems prøve», med flere akevittfat i lasten til Ost-Indien. Dessverre ville ingen kjøpe dette norske brennevinet. Dermed ble akevittfatene med hjem igjen til Trøndelag. Først da oppdaget man hva slags underverker den lange fatlagringen og sjøreisen hadde resultert i, noe som ble forløperen til verdens eldste eksisterende akevittmerke, Lysholm Linie.
Internasjonal feiring
I dag inviterer Swift bar i London til en markering av kvinnedagen. Utestedet fyller opp med kvinnelige servitører, og serverer den nye akevitten til Kristina og Ingrid.
– Det morsomme men også utfordrende ved å være produktutvikler er å ligge et skritt foran markedet. Å forutse hva som vil komme, hvilke smaker som vil bli etterspurt i morgen. Derfor er det jo ekstra stas når vi får anledning til å vise oss frem i London, sier Kristina.
– Det viktigste for å lage en god akevitt er å ha høy kvalitet på destillat og fat, ha en god balanse mellom ingrediensene, og selvfølgelig lidenskap for det man driver med, fortsetter Ingrid med glimt i øyet.
Før Kristina kom til Arcus tok hun en master i matvitenskap, med fordypning i produksjon og produktutvikling, ved NMBU på Ås. Ingrid har mastergrad både i kjemi- og bioteknologi fra NTNU i Trondheim og i bryggeri og destillering fra Herio-Watt University i Edinburgh.
Norsk tradisjon med moderne vri
I tillegg til den tradisjonelle smaken inneholder blenden til Swift bar einebærdestillat, sitrus og en andel Linie aquavit, som har krysset ekvator hele 10 ganger.
-I denne blandingen er karveanslaget noe dempet. Dette har vi gjort for å ikke skremme bort engelskmenn som ikke er så vant med den karakteristiske smaken av norsk akevitt, avslutter Kristina.
Blandingen selges blandet i cocktails på Swift bar, hvor det kun vil være 12 flasker tilgjengelig. Overskuddet av dagens arrangement vil gå til «breast cancer fund».
Kilde: Pressemelding.