Sammen med vindistriktene Rheinhessen og Nahe, har Pfalz de siste ti, tjue årene utvilket seg til et av det meste spennende og innovative vinområdet i Tyskland.

For oss som elsker tørre, elegante rieslingviner , er Pfalz et eldorado. Da tyske vinbønder gikk tilbake til førkrigstradisjonene med de tørre, elegante vinene en gang på 1980 tallet, hadde Pfalz en naturlig fordel i forhold til de andre vindistriktene. Haardt-fjellkjeden sikrer Pfalz relativt tørre, solrike forhold. Noe som gjør det enklere å produsere gode tørre viner i Pfalz enn i andre regioner i Tyskland. En tørr vin fra  Pfalz er da også en forholdsvis sjenerøs vintype med ren og saftig fruktkarakter, markant jordsmonnspreg og god balanserende syrlighet

Dr. Bürklin-Wolf, et av de ledene vinhusene.

Et av de ledene vinhusene i Pfalz og Tyskland, er Dr. Bürklin-Wolf. Det største familieeide vineiendommen i hele Tyskland med 110 hektar vinmark under produksjon. Og etter tyske forhold er dette enormt stort. Samtlige vinmarker ligger sentralt plassert i Mittelhaardt, selve kjerneområdet i Pfalz-regionen.

Det produseres kun én vin for hver vinmark hvert år hos Bürklin-Wolf. Og den er alltid tørr, med unntak av for eksepsjonelle søte viner i enkelte årganger. Tilpasningen til et cru-konsept med tørre viner har vært en stor suksess. Fra en beskjeden start med kun noen få utvalgte vinmarker, er i dag konseptet utvidet til å gjelde alle eiendommens vinmarker. Dr. Bürklin-Wolf produserer i dag 8 grand cru’er og 6 premier cru’er. Kvaliteten er referansestandard og vinene anses i dag for å være blant de beste og mest interessante i Tyskland.

Litt historie

Dr. Bürklin-Wolf, har en lang og ærverdig historie. Eiendommen ble etablert så tidlig som på 1500-tallet og ekspanderte kraftig til dagens betydelige størrelse i perioden 1880-1900.

Men da Bettina Bürklin von Guradze og hennes daværende ektemannen Christian overtok ansvaret for eiendommen i 1990 var ikke eiendom i særlig god forfatning. De satte seg rimelig hurtig inn i de faglige utfordringene, og det som blant annet slo dem var at vinmarkenes karakter og egenart kom for dårlig til uttrykk innenfor rammene av eksisterende tysk vinlov og vinforståelse. Vinloven av 1971, som er bygget opp rundt druemodning og oechsleverdier, inviterte ikke tilstrekkelig til kvalitetsutvikling, i første rekke grunnet for høye tillatte avlinger. De oppdaget også at alle de viktigste vinmarkene i regionen var blitt klassifisert allerede i 1828 i den Kongelige Bavariske Vinmarksklassifikasjon. Her fantes et avansert system identisk med et grunnleggende trekk ved de franske vinlovene, nemlig forståelsen av cru. Vinmarkene var i denne gamle klassifikasjonen vurdert hierarkisk i forhold til hverandre basert på en forestilling om potensiell kvalitet.

I 1995 besluttet de seg for å distansere seg fra dagens tyske klassifikasjonssystem til fordel for en ”fransk” orientering. De delte inn vinmarkene i grand cru, premier cru og village, merket henholdsvis Edition G.C. og Edition P.C. på etiketten.

Bürklin-Wolf Wachenheimer Böhlig Edition P.C. 2014 Tyskland, Pfalz Pris: Kr. 285. Poeng 92/100

Fargen er gulgrønn. Duften har en klassisk riesling duft med god frukt som epler, noe sitrus og petroleums duften som skal være i en bra riesling. En riktig god fylde på smak, med god frukt og en perfekt balanse. Lang og god ettersmak. Passer sammen med lyst kjøtt eller sol og god venner. En eksepsjonelt bra vin som har stort sett alt hva man kan forvente av en Riesling. Organisk. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.