I min tidlige ungdom, elsket jeg å reise mellom forskjellige bryggerier, vingårder og kloster. Og helst en kombinasjon av alle tre.
Fasinasjonen var en kombinasjon av godt drikke, godt håndverk og det mystiske som hvilte over de fleste klostrene.
Kloster Andechs.
Et av de stedene jeg virkelig nøt å komme til, var klostret Andechs i nærheten av Starnberg i Bayern. Klostret ble grunnlagt på heilige Berg av Benediktinermunker i 1455. Men helt siden slutten av 900 tallet, hadde det vært pilegrimsreiser til det hellige fjellet da diverse grever og hertuger hadde hatt med seg relikvier fra det hellige landet. Også St. Hedvig, 1176–1243, ble født på borgen Andechs. Da ”Heiligen Drei Hostien” og de resterende relikvier kom tilbake til slottskapellet i 1394, fikk det navnet ”Heiliger Berg”.
Brygge øl.
Fra dag ett i 1455, da klostret ble grunnlagt, har det vært brygget øl. Først og fremst til munkene selv, men også til Kurfyrsten. Og sånn gikk dagene, med øl, brød og bønn. Helt frem til 1803. Da ble klostret omfattet av den siste store lovendringen i det Tysk-Romerske riket. Nemlig ”Reichsdeputationshauptschluss”. Loven avskaffet alle keiserlige kloster og av de 25 fyrstebisbedømmer i riket, ble 24 sekularisert. Staten Bayern overtok både klostret, bryggeriet og de tomme lokalene. Klostret kom da i noen år på private hender, men i 1846 ble Kong Ludwig I. av Bayern irritert og kjøpte klostret. Fra 1850 ble klostret lagt under Benediktiner-abbediet St. Bonifaz i München.
Munkene gjenopptok den lange tradisjonen med å brygge øl. Og fortsatt med de samme oppskriftene og tradisjonene som de hadde brukt siden 1455. Bortsett fra at nå brygget man ikke bare øl til seg selv. Ølet skulle finansiere hele abbediet. I 1906 bygde de et sju etasjers malteri. Bryggeriet ble stengt under 2.verdenskrig da flere av munkene måtte flykte. Straks etter krigen, ble klostret plyndret av USAs 7. Armé, og begynte første å brygge igjen i 1952. Med stor suksess. Og da klostret passerte over 100.000 hl øl i året, besluttet abbeden å bygge et helt nytt bryggeri ved foten av Heiliger Berg. Et bryggeri som sto ferdig 2007.
Ølet.
Siden 1993 og 1997 kom lyst og mørkt hveteøl på tankene. Det er etter forslag fra Abbot Odilo Lechner. Men, fortsatt, den dag i dag, brygges noen av de samme sortene som i 1455. Noe som bryggerimester Fader Valentin Ziegler er mektig stolt av. Og han har eksakt samme forhold til ølet, som han har til resten av klostret.
– Varig vern av historiske bygninger er en forutsetning for en bærekraftig utvikling av klosteret Andechs som et pilegrimsmål. Det er et økonomisk gode for klosteret Saint Boniface i München og for oss munker. Akkurat som det er viktig og ta vare på våre tradisjoner angående ølbrygging, forteller han i en epost til Godt Drikke.
-Et koordinert sett av tiltak er effektivt implementert her. For eksempel kan Andechs pilegrimskirken kun brukes til sitt formål. Det er ikke et museum, men en plass for liturgiske feiringer. Og på samme måte er det med det opprinnelige bryggeriet. Her brygges kun det opprinnelige ølet.
I Norge ville det vel være merkelig om kirken brygget øl, hvordan kan det være at dere gjør det?
– For øl er en gave til menneskene. Og ikke minst, i kapittel 48 skriver den hellige St. Benedikt, ”Munker er ikke munker om de ikke lever som sine forfedre og apostlene, av sine henders arbeid. ” Og Gud ga oss muligheten til å brygge øl her.
Sju Sorter…
Av bryggeriet sju sorter, er det Doppelbock Dunkel som jeg elsker. Med sin mørke farge, sitt kremfargede skum og en smak av humle, sjokolade, brød og en fin bitterhet, en stor nytelse. En enkelt øl, kan man nyte lange stunder på klostrets vershus. Men ikke for det, de andre ølene, er heller ikke så dumme.
- Vollbier Hell
- Spezial Hell
- Bergbock Hell
- Export Dunkel
- Doppelbock Dunkel
- Weißbier Hell
- Weißbier Dunkel
Har du lyst på en stor øl-opplevelse denne sommeren, sammen med munker og pilgrimmer, da er Kloster Andechs virkelig anbefales. Men, et tips, gå eller ta bussen. Man kjører ikke hjem igjen fra klostret.
Flott blogg, og flotte innlegg du har. Liker spesielt når du tar med historie som i dette innlegget. Hva er dine beste tips dersom man skulle ønske å legge ut på en «ølreise» i Tyskland for eksempel. Er dette noe man planlegger på egenhånd, eller finnes det bedre måter å gjøre det på?
Hei.
Tusen takk for rosen 🙂
Jeg har alltid planlagt på egenhånd og egentlig så vet jeg ikke om det finnes noen organiserte reiser.Men, jeg skal skrive litt om flere lokale bryggerier fremover. Så kanskje kan du få noen ideer der? Skal også huske på å legge ved litt kontakinfo på de forskjellige stedene.
Mange hilsen
Vidar
Skriv gjerne mer om lokale bryggerier, tar gjerne med meg gode ideer der i fra. Kan heller ta noen avstikkere når jeg blir mer kjent i områdene. Aldri vært på noen slik reise før, men er det noe som tiltaler meg så er det virkelig dette. Kontaktinformasjon til de forskjellige stedene er noe håper du kan legge ved for fremtiden.
Hei Vidar Pedersen! Svært interessant blogg dette – og alt du skriver om Kloster Andechs! Jeg har selv besøkt stedet mange ganger, og jeg er svært enig med din beskrivelse av ølet på klosteret! Har bare et spørsmål til deg: Har du noen adresse til en forhandler hvor man kan bestille Doppelbock Dunkel til Norge? Jeg har prøvd hos Uvinum, men finner ikke noe der. Hadde håpet å kunne overraske kona med kaldt øl fra Andechs på julekvelden!!
På forhånd takk for hjelpen!
Hei 🙂
Tusen takk for rosen. Jeg har sendt en mail til bryggerimesteren på Klostret Andechs. Jeg hører av meg så snart jeg får et svar 🙂
Mvh
Vidar
Hei igjen Vidar! Jeg så ikke svaret ditt før nå, er ikke så vant til denne måtenå kommunisere på så jeg har kikket etter eventuelt svar fra deg på min epostleser (var ikke klar over at man kan krysse av for det nederst på siden her)! Men takk for at du vil hjelpe meg! Venter spent på om du hører noe fra bryggerimesteren på klosteret…
Mvh.
Kjell Olaf.
Bare et spørsmål Vidar om du har hørt noe fra bryggerimesteren på Kloster Andechs – vedr. min forespørsel om Doppelbock Dunkel og om dette kan kjøpes fra klosteret til Norge!
Håper å høre fra deg.
Mvh. Kjell Olaf