Av Kristin Alsvik

Med lette bobler som danser i munnen og kribler i magen er Meinklang Prosa en vin du faller pladask for – og som deretter rir deg inn i solnedgangen på en bølge av sprudlende lykke.

Det unge ekteparet Angela og Werner Michlits produserer vin på biodynamisk vis i solfylte Burgenland i Østerrike, og Prosa ble opprinnelig laget spesielt til deres bryllup. Den MK_PR-new-biodyn[8]sjarmerende vinen har nå gjort så stor suksess i Norge at den har fått fast hylleplass på Vinmonopolet, samtidig som den utseendemessig har fått en liten ansiktsløftning. Perfekt til våren og sommerens festligheter – det være seg 17. mai, Grand Prix eller St. Hans!

Übertrendy vårvin

Både rosa og boblende dråper er i full fart på vei oppover i salgsstatistikken på Vinmonopolet. Siden 2010 har salget av musserende vin økt med 63 prosent, mens salget av rosévin i samme tidsperiode har økt enda litt mer (68 prosent). Bare i fjor økte salget i de to kategoriene med henholdsvis 14 og 17 prosent, samtidig som totalsalget på polet stod på stedet hvil. Så kan vel være heitere i vårsola enn noe som både er rosa og sprudlende?

Vel, det kan faktisk bli enda hippere. Om vi fortsetter å se på polstatistikk har salget av økologiske produkter økt med 16 prosent det siste året (og omtrent doblet seg siden 2010). Mer? Østerrike økte med 19 prosent bare i fjor! Med andre ord – plukker du med deg en flaske Prosa fra polhyllene kan du knapt bli mer trendy!

Et litt mer spennende alternativ

Det er imidlertid åpenbart allerede en god del trendsettere der ute, for Prosa suste nylig rett inn i basisutvalget etter at nordmenn i det ganske land har lagt sin elsk på vinen med det karakteristiske utseendet. I tillegg til etiketten med den gjenkjennelige kua gjør den nakne flasketoppen og korken som er surret fast med ubleket hyssing at vinen definitivt skiller seg ut i polhyllene.

– Hyssingen er mye morsommere enn den kjedelige ståltråden som ellers er vanlig å bruke på musserende viner. Den vitner også om det naturlige innholdet i flasken – og at Prosa kanskje er et litt mer spennende alternativ enn mange av de andre vinene i hyllen, sier Werner Michlits fra Meinklang.

I et biodynamisk univers

Prosa er rett og slett en vin det er vanskelig å gå forbi. Den nydelige varmrosa fargen stråler gjennom den klare glassflasken, og den nærmest blunker flørtende og plystrer på deg fra hyllen. Du skal være sterk om du klarer å motstå slik kurtisering, så har vinen først fanget blikket ditt kan det være en utfordring å dra fra polet uten minst én Prosa-flaske i posen.

Prosa er på mange måter et unikt produkt, men på alle måter svært sjarmerende. Bare det å dufte på vinen gir deg nesten en berusende følelse, og føles som å stikke nesen ned i en kurv med solmodne sommerbær. Prosa forener leken fruktsødme, småfrekk friskhet og en mineralsk snert i sprudlende rosa lyrikk som du hele tiden har lyst på en ny dose av, og som alltid gjør festlige anledninger enda festligere.

Prosa er heldigvis ikke en vin du trenger å ha dårlig samvittighet for å kose deg med. Angela og Werner lager vin i harmoni med naturen i sitt eget lille biodynamiske univers i landsbyen Pamhagen helt øst i Østerrike, like ved grensen til Ungarn. Vinene er dermed rene og naturlige, og laget helt uten kjemiske sprøytemidler og tilsetningsstoffer.

Vinmakernes bryllupsvin

Prosa var faktisk den aller første vinen Angela og Werner laget sammen – opprinnelig kun tenkt som et éngangsprosjekt, ettersom den spilte rollen som intet mindre enn deres bryllupsvin!

– Vi ville ha noe som passet perfekt til denne spesielle anledningen – noe rosa og sprudlende med deilig fruktsødme til å feire kjærligheten med. Vi hadde også lyst til å lage noe nytt og unikt til vår store dag, ettersom vi allerede hadde mange andre viner i porteføljen. Og dermed ble Prosa født! forteller Werner.

I utgangspunktet ble det kun laget 1000 flasker av Prosa. Mesteparten gikk unna i bryllupet eller ble gitt som gaver til gjestene, men noen flasker ble også solgt i etterkant. Vinen ble imidlertid så godt mottatt av både bryllupsgjester og kunder at Werner og Angela bestemte seg for å fortsette å lage vinen – og nå har de dermed et bryllupsminne som fornyer seg hvert år.

Angus_Gras1_m-2Med kua i fokus

I dag er Prosa et av Meinklangs desidert mest populære produkter, og det gjenspeiles også i de tusen norske hjem, hvor den har skapt mye eksplosiv glede den siste tiden. Samtidig har Prosa (og resten av Meinklangs portefølje) fått et splitter nytt design – som likevel fortsatt har den gjenkjennelige kua i fokus.

– Vi ville gjerne ha et litt renere og tydeligere design uten så mange farger, og vi er veldig fornøyd med dette. Jeg synes også at det bringer vinene tettere sammen. Nå ser porteføljen vår mer helhetlig og elegant ut, uten at vi har gjort noen enorm omveltning, sier Werner Michlits.

Kua er fortsatt midtpunktet på etiketten – akkurat som på gården, hvor de 800 godlynte Angus-kyrne sørger for næringsrik kompost til vinmarkene.

– Kyrne er et viktig fruktbarhetssymbol for oss, da de på mange måter fullfører den biodynamiske sirkelen. Det er de som gjør at vi kan jobbe 100 prosent bærekraftig, forklarer Werner.

Begruenung-2I klang med naturen

Meinklang-gården ligger litt for seg selv i det gresskledde steppelandskapet på østsiden av den UNESCO-fredede innsjøen Neusiedlersee i Burgenland. Her er det mer enn 2000 soltimer i året, noe som er ideelt om man vil ha perfekt modne druer, og vinmarkene ligger strødd mellom små innsjøer og vidstrakte åkre.

– Dette vakre området fortjener vår respekt, så for oss er det helt essensielt å lage vin i samspill med naturens egen syklus, sier Werner.

Navnet Meinklang er sammensatt av bokstaven M (for Michlits) og ordet Einklang, som betyr ”harmoni”, og spiller dermed på Meinklangs filosofi om å klinge i takt med naturen.

– Vi ser gården som en helhet, og følger nøye med på alt som skjer i naturen. Alle deler av gårdsdriften er gjensidig avhengige av hverandre, og til sammen utgjør de gårdens økosystem. For eksempel beiter kyrne på markene og gjødsler vinrankene, og i sin tur kommer så deres fôr fra produkter vi selv dyrker på gården, forteller Werner.

Forfriskende aperitiff og allsidig matvin

Prosa har en skinnende varmrosa farge og en ung, frisk og aromatisk duft av søte jordbær, ferske røde epler, røde kirsebær, solmodne rips, bringebær, tranebær, fioler, sitron og lime med et hint av urter og en røykaktig mineralitet.

Den deilige, lett perlende vinen med elegante, små bobler har en myk og fyldig munnfølelse og en intens, leskende og moden friskhet som balanserer den delikate og saftige smaken av jordbær, bringebær, rips og rabarbra, og det hele avrundes i en lang, ren og sprudlende kirsebærpreget avslutning med livlig friskhet.

Prosa er nydelig som en forfriskende aperitiff, men den er også en svært allsidig matvin. Den er herlig følge til lette og delikate forretter, for eksempel spekeskinke og melon, samt til fingermat som tapas, antipasti, sushi eller dim sum. Den er også strålende til sjømat som grillet ørret eller ferske reker, paier som quiche lorraine, stekt ris med grønnsaker eller grønne salater, for eksempel med grillet tunfisk.

Den går også hånd i hånd med faste oster og lett krydret mat – for ikke å glemme litt real bondekost, gjerne med en østerriksk vri. Hva med å servere Prosa til svinestek, fleskesuppe, kjøttpudding eller wienerschnitzel? Som avslutning på måltidet er Prosa også en topp match til friske fruktdesserter med røde bær – eller som en dessert i seg selv.

Bobler av glede

Med en duft som gir deg sommerfugler i magen og bobler som får det til å bruse innvendig, er Prosa perfekt til festlighetene som nå kommer på løpende bånd – 17. mai-feiring, Grand Prix-kalas, sommerfester, grillpartys, brylluper og ikke minst ferie og fridager!

Om du vil fremstå som oppdatert på de siste vintrendene er Prosa også den perfekte gave, i flaske eller på glass. Prosa er umulig å mislike, og setter selv den bitreste grinebiter i lattermild stemning.

De færreste klarer å ha Prosa liggende hjemme i særlig lang tid av gangen, men nå som den har fått fast hylleplass på Vinmonopolet er det heldigvis ingen stor utfordring – det er enkelt å få tak i mer! Du finner den hos de fleste større pol (kategori 6) rundt omkring i landet til en pris på 155 kroner (159,90 kroner fra 1. mai).

Meinklang lager også en rekke andre viner – klikk her for en oversikt over hva som er tilgjengelig i Norge

Kilde: Pressemelding.

2 KOMMENTARER

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.