Det er ingen hemmelighet at jeg er mer enn normalt begeistret for riselingvin. Og fortsatt mener jeg at de beste rieslingene kommer fra Tyskland.

Godt Drikke har hatt gleden av å smake et knippe rieslingviner som går utenpå det meste. De fem beste i testen, får 90 poeng eller mer. Ingen av vinene er akkurat ”low budget,” men de er en fantastisk nytelse.

Künstler Hochheim Hölle Riesling trocken GG 2014 Tyskland, Rheingau. Pris kr. 349,90 94 poeng.

Gunter Künstler på Weingut Franz Künstler produserer noen av verdens beste rieslingviner. Jeg tørr ikke å tenke på hva denne vinen skulle ha kostet om den hadde blitt dyrket i Burgund eller Bordeaux. Strågul farge med et lite grønt skjær. En fantastisk duft av vinbergfersken, anelse sitrus og ikke minst blomster. En utrolig munnfølelse på smaken med en like så utrolig frukt og med en perfekt balanse mellom sødme og syre. En lang og god ettersmak som man håper aldri skal ta slutt. Men det gjør den jo. Vinen passer fint sammen med lette sjømatretter. Meget godt kjøp.

Künstler Kostheim Weiss Erd Riesling Trocken Grosses Gewächs 2015 Tyskland, Rheingau. Pris kr. 299,90 93 poeng.

Hold på hatt og bukser, hvilken fantastisk vin. Også denne skapt av Gunter Künstler. Også denne har strågul farge med et grønt skjær. Duften har sitrus, grønne epler og vinbergfersken med et fint hint av blomst. En duft av lykke. Fin, frisk fylde på smak. Sammen med epler, sitrus og fersken samt en godt balansert syre og sødme, blir dette en fantastisk opplevelse. En lang og elegant ettersmak. En vin som går fint sammen med lyst kjøtt. Meget bra kjøp.

Bassermann-Jordan Pechstein Riesling Grosses Gewächs 2013 Tyskland, Pfalz. Pris kr. 399,90 92 poeng.

Når man snakker om tysk vin, så vil man aldri kunne komme utenom Weingut Bassermann-Jordan. Gården ble grunnlagt 1708 av Peter Jordan, som innvandret til Pfalz fra Savoie. Igjennom århundrene har de blitt berømt for sin innovasjon og for sine høykvalitative viner. I 2002 solgte Gabriele von Bassermann-Jordan eiendommen til Achim Niederberger som driftet gården frem til sin altfor tidlige død i 2013. I dag er det hans hustru Jana Niederberger som eier og driver gården.

Men kjapt tilbake til vinen. En vin som har en fin gulgrønn farge. Nydelig duft, fruktig, sitrus, grønne epler med små hint av blomst. En god fyldig og fruktig smak som lever virkelig godt opp til duften med sin sitrus, epler og andre frukter. Riktig god balanse mellom syre og sødme. En lang, god ettersmak. Passer sammen med lyst kjøtt og fisk. Meget bra kjøp.

Paulinshof Brauneberger Kammer Riesling GG 2015 Tyskland, Mosel. Pris Kr. 284,90. 92 poeng.

Navnet Paulinshof stammer fra St Paul’s kirken i Trier som helt tilbake til år 936 eide enorme eiendommer i Mosel. Men dagens Weingut Paulinshof ble grunnlagt av Klaus og Christa Jungling i 1969 med 2 ha vinmark. I dag eier de 8 ha og etter masser av hardt arbeide, blir gården i dag betraktet som en av de absolutt beste i Mosel. Noe som viser seg i denne vinen. Strågul farge som nesten er over i de lyse oransje. En fantastisk duft av frukt, blomst og en anelse solmoden fersken.  Smaken overasker da den er litt annerledes enn de fleste moselviner. Og denne annerledesheten oppleves som positivt. Vinen følger duften, har fin fylde bra frukt, men også noe fruktskall som gir en ”naturvin opplevelse.” Syre og sødme er riktig bra balansert med en lang, nydelig ettersmak. Passer kanskje best til kos. Meget bra kjøp.

Haart Piesporter Goldtröpfchen Erste Lage Spätlese 2007. Tyskland, Mosel. Pris kr. 289,- 90 poeng.

Tiden da man rynket på nesen av Piesporter er for lengst over. Nå er det kvalitet for pengene som gjelder. Så også for denne. Den har en elegant strågul farge. Duften er fylt av epler, vinbergfersken og noe sitrus. En herlig fyldig start med en flott balanse mellom syre og sødme. En virkelig god ettersmak. En vin som passer glimrende sammen med blåskimmelost. En annen positiv sak er at den holder kun 8 prosent alkohol. Samme vin ble smakt i 2015, og gjensynet var meget positivt da vinen hadde utviklet seg. Meget godt kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.