Årets utvalg av juleøl på Vinmonopolet, er enormt. Og Godt Drikke har hatt gleden av å smake en rekke av disse.

Kvaliteten er jevnt høy. Derfor er ølene delt inn i to forskjellige grupper. Dels klassiske juleøl og dels juleøl som er mer alternative.

Klassiske juleøl.

Terning 6

Mack Juleøl

Rødbrun på fargen. God duft av karamell, malt og hint av krydder. Rund og balansert på smak med sjokolade og malt. Riktig god ettersmak. Passer glimrende sammen med en tradisjonell Nord Norsk jul.

Ringnes Julebokk.

En klassiker på det norske julebordet. Fargen er dypt, dypt brun. Tett på det svarte. Skummet er flott brunbeige. Duften er god med malt, noe søtt som fra honning, papir og brød. Smaken har fin sødme som lever godt opp til den meget balanserte bitterheten. En lang, flott ettersmak. Ølet vil passe helt glimrende til både ribba og røkt pinnekjøtt.

terning 5

Mack Mikrobryggeri Julebocken Bruse

Vinneren av Mack Mikrobryggeris juleøl konkurranse for hjemme bryggere 2015. Fargen er kølsvart, duft av dadler, karamell og sjokolade. Rund og behagelig på smak med fin balanse. Samme karamell og dadler som i duften. Passer glimrende til dessert eller sterk ost.

Hansa Juleøl

Fin kobberbrun farge. Duft av karamell, bra malt. Smaken lever fint opp til duften med karamell og svisker. God fylde og lekker munnfølelse. Bra balansert. Passer fint til ribba.

Berentsens Julefnugg

Djup gyllenbrun på fargen. En litt søtlig duft som slettes ikke er ubehagelig. Karamell og røstet malt. Smaken lever fint opp til duften med en fin søtlig fruktighet. Riktig bra balansert med en bra ettersmak. Pinnekjøttøl

terning 4

Aass Juleøl Premium

Fargen er kobberbrun. Malt preget duft med karamell og sjokolade. Bra balansert sødme og bitterhet. Fine karamell og malttoner. Bra, lett bitter ettersmak. Kan brukes til fisk, men mest til kos.

Terning 3

CB Juleøl.

Ravfarget. Forsiktig på duft, men man finner karamell hint av sjokolade. Smaken er fruktig med samme karamell og sjokolade som i duften. Passer bra sammen med juleskinke eller kalkun.

Hansa Julebrygg Ekstra Vellagret

Fin ravfarge. Har karamell og noe krydder i duften. Lever opp til duften men har en litt tynn kropp. Bra balanse. En riktig bra ettersmak. Kan brukes til ribbe.

Ringnes Juleøl Sterk.

Fargen er rødbrun. Karamell og hint av vørter på duft. Smaken føles veldig kort, men karamell og sjokolade trer igjennom. Fin malt og helt grei balanse. Passer bra til ribbe.

Terning 2

Borg Juleøl.

Mørkebrun på farge. Duften er temmelig nøytral med noe krydder. Smaken har kaffe og sjokolade. Noe bitterhet. Går sammen med ribba.

Fredrikstad Juleøl.

Kobberfarget. Duften er søtlig med karamell og hint av kaffe. Samme sødme som i duften med karameller og hint av røstet malt. Bitter ettersmak. Kan kanskje brukes sammen med lutefisk.

Alternativ jul.

Terning 6

Hansa Jule Ale

Lyst ravfarget øl. Nydelig duft av karameller, tørket frukt. Riktig god munnfølelse, bra fylde. Smaken lever riktig bra opp til duften med karameller, tørket frukt og hint julekrydder. Lang og god ettersmak. Koseøl. Kan også brukes til dessert.

Kinn Eld.

Brun på fargen med fint hvitt skum. God duft av karamell, røyk fra ild og røstet malt. Smaken er perfekt balansert. Fin fylde og en lekker røkt smak. Ølet oppleves som tørr, positivt ment. Riktig god bittermalt. Et øl som danser perfekt med spekemat.

Berentsen Jule Avec

Fin rødbrun farge. God duft av kaffe, sjokolade og litt sitrus. Maltig på smak, god fylde. Fruktigheten balanserer ut sødmen på en bra måte. Julens beste koseøl?

Kinn Tomasmesse.

Julens beste øl? Fin mørkebrun farge og et flott skum. Nydelig duft av karamell, nøtter og sjokolade. Smaken lever virkelig godt opp til duften med tett på perfekt balanse mellom sødme og bitterhet. Fin smak av tørket frukt og karamell. God sødme i ettersmaken. Koseøl, dessert og ost.

terning 5

Brygghuset. Juleøl Kokosmakronstout

Testens morsomste øl. Fargen er svart. Duft av kokos, vanilje og karamell. Smaken er syrlig med kokos og vanilje. Virkelig bra balansert øl. Morsom ettersmak. Om man ikke vil bruke ølet som en dessert i seg selv, kan den fint gå sammen med andre juledesserter.

7 Fjell 7 sorter Christmas Ale

Fin rødbrun farge. Bra duft av sjokolade, karamell og papir. Det siste er en duft jeg elsker. Smaken har en behagelig bitterhet. Sjokolade og hint av vanilje. Riktig bra balansert sødme og bitterhet. Elegant ettersmak. Med denne bitterheten så vil den kunne gå riktig bra sammen med pinnekjøttet.

Nøgne Ø. God Jul.

Svart på fargen. Nøttefarget skum. Lekker duft av kaffe og karamell. Riktig bra balanse mellom sødme og bitterhet. Smak av kaffe og hint av røstet malt. Bra ettersmak. Sjokolade eller sjokoladedessert.

Gotlands Bryggeri Wisby Julbrygd Sverige.

Mørkebrun på fargen. God duft av malt, sjokolade og brent toffee. Karamell på smak med innslag av sjokolade, kaffe og hint av krydder. God bitterhet. Perfekt balanse. Bra ettersmak. Et allround øl som går bra sammen med både ribbe og pinnekjøtt.

Ægir Mørketid Winter Ale

Rødbrun farge. God duft av mandarin, mandler og hint av krydder. Smaken er virkelig bra balansert. Finner epler og annen frukt i smaken. Noe vørter. Riktig bra ettersmak. Dessert og kos.

Bad Santa Juleøl

Disete mørkebrun på fargen. Rimelig nøytral på duft med noe malt. Smaken er riktig bra balansert. Bra bitterhet med bra sødme. God fylde. Lang behagelig ettersmak. Tror denne går riktig bra sammen med pinnekjøttet.

Kinn Julefred

Dyp gyllenbrun på farge. Gode dufter av karamell, sjokolade og tørket frukt. Flott fylde, bra balanse med toffee og hint av julekrydder. God ettersmak. Et øl som passer til kos etter maten.

Kinn Solsnu.

Disete gyllen på farge. Fruktig duft med hint av urter. Smaken lever opp til duften, men med sitrus og noe humle. Riktig bra balansert øl med en god ettersmak. Passer til kalkun og lyst kjøtt. Kan også spares til nyttårsaften for skål til det nye året.

terning 4

Undercover Christmas Ale. Danmark.

Kobberrød på fargen. Duft av sitrus og malt. Hint av tørket frukt. Ok fylde , men malttung. Smak av julekrydder. Bra ettersmak. Passer sammen med feit mat men best som kos.

Lofotpils Julebrygg

Disete gyllen på farge. Duft av malt og nøtter. Smak av mandel, krydder og vørter. Hint av sitrus. Bra balansert. Passer fint sammen med røykelaksen og kanskje den kalde ribba ved kjøkkenbenken.

7 Fjell Vinter American Strong Ale

Mørk brun på farge. Duft av karamell, dadler og røstet malt. Bra balansert øl. Fiken, kaffe og hint av karamell på smaken. Nydelig ettersmak. Passer fint sammen med julens sjokolader.

Nøgne Ø Special Holiday Ale

Brun med lavt skum. Nydelig duft av malt, vanilje og sjokolade. På tross av mye smak, så er det lett drikkelig. Passer bedre til kos enn mat.

Berentsen Stelliger Divum

Fargen er mørkebrun, mot det svarte. En vinøs duft. Portvin med hint av sjokolade og hostesaft. Veldig rik og kraftig på smak. Utrolig bra balansert. Passer veldig bra som dessert øl. Gjerne sjokolade. Holder 19% alcohol.

Renaissance Baltic Cherry Christmas Porter New Zealand.

Dyp, dyp rødbrun på fargen. Som navnet på ølet sier, her er det masser av kirsebær på duften sammen med porterens kaffe. Fyldig smak med kirsebær og kaffe. Riktig bra balansert med en bra ettersmak. Passer til dessert, visse oster eller bare som kos.

Terning 3

Meteor de Nöel Frankrike.

Gyllen på fargen. Duften har sitrus, julekrydder og hint av karamell. Smaken følger duften med julekrydder og sitrus. Passer godt sammen med fruktdesserter.

7 Fjell Sinterklaas Belgian Christmas Ale

Fin lys rav på fargen. Bra duft av karamell, hint av sitrus og vørter. Karamell og sjokolade på smaken. Bra sødme og bitterhet. Passer fint til julens lettere retter.

Graff Brygghus,  Graff Jul

Mørkebrun på fargen. Dufter av krydder og humle. Veldig bitter på smak med rikelig humle og hint av krydder. Kan brukes til pepperkaker.

Mack Mikrobryggeri Red Christ.

En red ale med disete, mørk gyllen farge. Fruktig duft, bær og røstet malt. Smaken har en lett bitterhet, ok balansert sødme. God ettersmak. Brukes sammen med julekalkunen.

Nøgne Ø. Rød Jul

Julekulerød på fargen. Duft av aprikoser og røde bær. Smaken har bringebær og aprikoser. Oppleves litt humlebitter. Bra balansert og bra ettersmak. Et øl som nytes når de andre har gått i kirken.

Nøgne Ø- Julequad

Mørkebrun på fargen. Dufter av frukt, dadler og hint av rosiner. Smaken har nesten for mye av sødme og fruktighet. Ellers fin smak av kaffe og sjokolade. Et ekte dessert øl.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.