Det er som sedvanlig mye spennende juleøl på markedet akkurat i disse tider. Kanskje flere sorter og variasjoner enn noen sinne før.

Godt Drikke med minipanel har testet ut noen av årets juleøl. De første er klasse D og selges i butikk. Siden det er mye av ølet som avviker fra det som vi opplever som tradisjonelt juleøl, har vi i år delt ølet inn i to grupper. En for det tradisjonelle ølet og en gruppe som defineres som juleøl, men er litt annerledes.

Alkoholfritt:

Terning 3

Aass Uten.

Fargen er som en mørk pils. Bra duft av karamell og noe malt. Allround juleøl for den som kjører eller ikke drikker alkohol.

Klassisk juleøl.

Terningkast 5

7 Fjell Hovmesteren Dark Christmas Ale Terningkast 5

Fin mørk rav farge. Bra duft av karamell, humle og hint av krydder. En behagelig smak, malttung med hint av frukt. Riktig bra balanse. Danser fint sammen med pinnekjøtt.

4

Bryggeri 13. God Jul. Terningkast 4.

Mørk rød på fargen. Duft av karamell, hint av vanilje og anis. Bra munnfølelse, noe sjokolade på smak. Bra balansert mellom sødme og bitterhet. Danser bra med ribbe.

Mack Klassisk Juleøl. Terningkast 4

Klar rav med et fint hvitt skum. Duft av karamell og hint av julekrydder. For oss i nord er dette det klassiske juleølet. Smaken er Karamell og vørter. Skulle ønske den var litt fyldigere. Går fint til ribbe.

CB Juleøl. Terningkast 4.

Lyst rav farget. God duft av mandel og karamell. Smaken har god balanse mellom sødme og bitterhet. Riktig bra munnfølelse og går glimrende sammen med fisk, gjerne kveite.

Mack Julespesial. Terningkast 4

Lys rav på fargen. Bra duft av sitrus og hint av mandel. Smaken er behagelig med noe humle og bra balanse mellom sødme og bitterhet. Bra ettersmak. Et øl som går bra sammen med kveite.

Hansa Juleøl. Terningkast 4.

Rødbrun på fargen. Som et bra bayerøl. Duften er litt forsiktig med karamell og hint av nøtter. Smaken har malt, noe sitrus og karamell. Riktig bra balansert. God ettersmak. Passer sammen med fisk.

Hansa Juleale Spesial Terningkast 4.

Mørkebrun helt over mot det svarte på fargen. Bra duft av humle, karamell, kaffe og noe røstet malt. Smaken lever på mange måter opp til duften med sin malt, karamell og kaffe. Bra balansert. Fin ettersmak. Passer sammen med kraftige oster.

Aass Juleøl. Terningkast 4.

Lys rav på fargen. Duft av karamell med hint av mandel. Smaken har sitrus, hint av karamell. Bra balansert. Ølet oppleves som et ekte allround øl.

3

Graff Brygghus. Advent. Terningkast 3

Fint ravfarget øl. Duft av humle og karamell. Smak av valnøtt med hint av sitrus og karamell. Kanskje sammen med ost eller pepperkaker?

Hansa Julebrygg Ekstra Vellagret Terningkast 3.

Mørk rav på fargen. Duft av karamell, litt tørket gress. Smaken er søtlig med karamell, sjokolade og hint av krydder. Et litt kjedelig øl som passer sammen med julekakene.

Berentsens Rogalands Juleøl. Terningkast 3.

Fargen er mørk brun. Duft av karamell, humle og malt. Smaken lever fint opp til duften med karamell og malt. Oppleves kanskje som litt vannete. Går fint sammen med ribbe.

Kinn Bryggeri  Julefred Terningkast 3.

Ravfarget. Duft av mandler, julekrydder og karamell. Smaken har brent malt, hint av kaffe. Ølet har en riktig bra munnfølelse. Vil fungere glimrende sammen med pinnekjøtt.

Fredrikstad Juleøl.  Terningkast 3.

Ravfarget, en riktig vakker sådan. Dempet duft av karamell, ellers svært så nøytral. Smaken har en fin munnfølelse, dempet karamell. Bra balanse. Passer best sammen med ribbe.

2

Borg Juleøl. Terningkast 2.

Mørkerød på fargen. Duft av både karamell og sjokolade. Ellers temmelig nøytral på duft. Smaken er lett krydret men føles veldig vannet. Passer kanskje sammen med ribbe.

 

Alternativ Jul.

6

3230700Ægir Vinterdvale Terningkast 6.

Kobberrød på fargen. Lekker duft av julekrydder, sjokolade og hint av bær. Smaken har en virkelig bra munnfølelse. Her finner man karamell, bær og krydder. Et ekte koseøl som passer glimrende mot slutten av julekvelden når kropp og sjel vil finne ro.

4

Nøgne Ø Julekveld. Terningkast 4.

Sjokoladebrun på fargen. En ekte lakrisbombe på duft. Og det lever smaken opp til med søt lakris. Med andre ord, et spesielt øl som er vel balansert. Passer nok best sammen med julegaveutdelingen.

Nøgne Ø, Sur jul. Terningkast 4.

Fin ravfarge. Bra duft av sitrus og røde bær. Smaken danser samba sammen med duften med sine sure røde bær og sitrus. Virkelig bra balansert. Passer best etter julematen men kan til nød brukes sammen med ribbe.

7 Fjell. Grevinnen Blonde. Terningkast 4.

Fin strågul farge. Bra duft av sitrus og malt. Smaken følger duften med sitrus og malt. Bra balansert sødme og bitterhet. God ettersmak. Passer til lutefisken.

Bryggerhuset Session Hefeweissbier Terningkast 4

Lys disete strågul farge. Duft av hvete, gjær og noe sødme. Smaken lever på lange veier opp til duften med hvete og sødme. Kan brukes til å bryte opp de mørkere, tyngre juleølene mellom rettene.

I morgen kommer juleøl på polet.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.