Det var har vel ikke blitt produsert så mye juleøl, som i år. Derfor har jeg gått etter de mer tradisjonelle juleølene og de som jeg personlig har vært nysgjerrig på.

I år har det heller ikke vært et smakspanel som har bedømt juleølet, men min fullstendig subjektive opplevelse av ølene som ble smakt.

En sak som fasinerer meg med juleøl, er hvor mye tradisjon og geografisk nærhet betyr. Jeg ville helt sikkert gitt, f.eks Hansa, mye bedre karakter om jeg hadde vært bergenser og vokst opp i Bergen med de tradisjonene for øl og juleøl som finnes der.

Blant de juleølene som ble smakt fra butikk, var det mye øl som havner midt på treet. Det ble kun delt ut en sekser på terningen

 

I dag så presentere vi noen juleøl du kan finne i et supermarked nær deg.

Do they know its christmas stout.

Mack Mikrobryggeri

Fin disete mørkebrun farge. Bra skum. God duft av malt, kaffe og papir. Papir er positivt ment i denne sammenhengen. Smaken har bra fylde, bra bitterhet og sødme. Fin ettersmak. Et øl som går glimrende sammen med sjokoladedessert. Meget bra kjøp.

Hansa Juelale.

Hansa Borg Bryggerier.

Fin mørkebrun farge. Ok skum. Duft av malt, kaffe og sjokolade. Kunne kanskje hatt litt mer duft. Smaken er fyldig med bra bitterhet. Ølet lever fint opp til duften. Bra ettersmak. Passer sammen med de lettere julmatvariantene.  Bra kjøp.

Mack Juleøl.
Mack Ølbryggeri.

Mack Juleøl er klassikeren her nord. Kobberbrun på farge. Bra duft av malt, sitrus og det lille udefinerbare. Smaken lever fint opp til duften. Bra fylde og godt balansert mellom sødme og bitterhet. Fin ettersmak. Går fint sammen med tradisjonell julemat. Meget bra kjøp.

Mack amber juleale.
Mack ølbryggeri.

Dette ølet er for meg en ny bekjentskap. En lys, gyllen farge, fint skum. En litt spesiell duft med appelsin, bær og en anelse grønt eple. Ikke en dum duft, men som sagt, litt spesiell. Fin smak av humle. Frisk fruktig munnfølelse. Bra balansert og en fin ettersmak. Et friskt øl som vil fungere bra sammen med pinnekjøtt. Litt usikker på karakter, vakler litt mellom fem og fire men ramler ned på femmeren. Meget bra kjøp.

Berentsens Juleøl.
Berentsen Brygghus

Fin kobberbrun farge. Duft av karamell, humle og malt. Smaken lever fint opp til duften med karamell og malt. Oppleves kanskje som litt vannete. Går fint sammen med ribbe.

Mack Julespesial.
Mack Ølbryggeri

Lys rav på fargen. Bra duft av sitrus og hint av mandel. Smaken er behagelig med noe humle og bra balanse mellom sødme og bitterhet. Bra ettersmak. Et øl som går bra sammen med juletorsken.

CB Juleøl.
Hansa Borg Bryggerier

Lyst rav farget. Bra duft av mandel og karamell. Smaken har god balanse mellom sødme og bitterhet. Bra munnfølelse med en lang og god ettersmak. Går fint sammen med fisk, gjerne julekveite.

Bryggeri 13 God Jul.
Bryggeri 13.

Mørk rødbrun på fargen. Flott skum.  Duft av karamell, hint av vanilje og anis. Bra munnfølelse, noe sjokolade på smak. Ok balansert mellom sødme og bitterhet. Ok ettersmak.  Går fint ribbe.

Advent
Graff Brygghus.

Fint kobberfarget øl. Fint skum. Bra duft av humle og karamell. Smak av valnøtt med hint av sitrus og karamell. Kunne kanskje vært litt fyldigere på smak. Fin ettersmak. Passer fint med ost eller adventstidens pepperkaker.

Nordnorsk Jul.
Lofotpils.

Mørk gyllen farge. Bra skum. God maltig duft med karamell. Smaken lever fint opp til duften med bra balansert sødme og bitterhet. Kort ettersmak. Torsk.

Ringnes Juleøl.
Ringnes.

Klassikeren for oss som vokste opp på Lillestrøm. Fin rødbrun farge. Bra malt duft. Noe karamell. Smak av sitrus og karamell. Litt lite bitterhet som kan balansere sødme. Kort ettersmak. Kan brukes til lett julemat.

Nissebrygg
Haandbryggeriet.

Disete ravfarge. Veldig bra skum. Duft av sitrus malt, sjokolade. Smaken lever opp til duften. En ok balanse mellom sødme og bitterhet. Kort ettersmak. Et litt kjedelig øl men fungerer ok som koseøl. Jeg ble litt skuffet, Haandbryggeriet er en av mine favoritter og kan bedre enn dette.

Juleøl
Nøisom.

Kobberfarget øl med et kort skum. Duft av malt, sitrus og litt korn. Savner smak som malt, Mye bitterhet oppleves tynt. Jeg sliter litt med å finne ut hva man kan spise til.

Borg Juleøl. 
Hansa Borg bryggerier.

Mørkerød på fargen. Duft av både karamell og sjokolade. Ellers temmelig nøytral på duft. Smaken er lett krydret men føles veldig vannet. Ok balansert sødme og bitterhet. Kort, litt kjedelig ettersmak.  Passer kanskje sammen med ribbe.

Juleøl fra polet presenteres 2. desember.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.