Den tyske nasjonaldrikken er øl. Og det på tross av sine fantastiske viner, så er det øl det handler om.

Det finnes pr. 2013, 1359 bryggerier i Tyskland og av disse holder 689 til i Bayern. Sammenlignet med Pfalz som bare har ett bryggeri. Til sammen så jobber det 26.915 mennesker i bryggeribransjen. Og disse menneskene produserer fem til sekstusen forskjellige ølsorter.

Smaken er forskjellig i de ulike bundeslendene og byene. I Schleswig–Holstein drikker man Flensburger Pils, mens man i Hansabyene helst drikker Holsten. Bremen er nesten helt alene om å drikke Becks mens man i Köln drikker Kölsch.

koelsch2Kölsch

Og det er Kölsch det handler om. Kölsch, en lys og fruktig pale ale, er en av de få øl som har ”Beskyttet betegnelse” i EU. Akkurat som om det var en vin. Med andre ord, det er i Köln man brygger Kölsch. Og bare der. Med all sin kultur og tradisjoner. Kölsch skal serveres i høye, sylindriske glass kalt stange. Og det skal serveres av en Köbes, en bestemt form for kelner som bare finnes i brygghusene i Köln eller Bonn hvor de serverer altbier. Som regel er de kledd i blått, har et lærforklede og en stor pengepung. Og de er utrolig slengt i kjeften. (Meg: Kan jeg få et glass vann også? Svar: Skal jeg ta med såpe og håndkle også?) Om man setter seg, så server de deg uten å spørre, er glasset tomt, kommer det automatisk et fullt glass. Når du ikke vil ha mer, må du spørre etter regningen eller legge ølbrikka over glasset.

Paeffgen_New-York-TimesBrauerei Päffgen

Et av de eldste bryggeriene og vertshusene i Köln er Brauerei Päffgen. Det ligger i en bakgate i den gamle bydelen. Og der har det alltid ligget. Bryggeriet ligger fortsatt i bakgården. Og i gamle dager, da slo man opp bordene langs veggen når man skulle frakte humle og malt med hest igjennom vertshuset. I dag, så har man fått en port til bakgården, men fortsatt står bordene der og fortsatt kan man slå opp bordene. Deres Kölch har en vakker, gylden farge ikke ulikt pils med et vakkert hvitt skum. Smaken er ikke så bitter som en pils, men, med en fin humlesmak på slutten. Ølet har en god ettersmak og er farlig lettdrikkelig.

Brauhaus Sion

873px-Gaffel_Koelsch_KranzBrauhaus Sion har eksistert siden 1318, og det er jo noen år. I begynnelsen het det „Dom Brauerei“. Men, da Jean Sion overtok bryggeriet noen år senere, fikk det navnet Brauhaus Sion. Og allerede den gangen ble de et sikkert samlingsted for det pene borgerskap. Og den dag i dag sier kølnerne når de skal på Brauhaus Sion, at de skal på «Em Sion». De gamle lokalene som sto på Unter Taschenmacher 5-7, ble bombet under andre verdenskrig. Først 1951 kom de nye lokalene på plass og deler av nybyggingen er bygd opp med det gamle materiale. Det gamle bryggeriet kunne ikke bygges inn i de nye lokalene så de ligger nå rette utenfor byen. Men, det som er det viktigste, er deres gamle oppskrift på Kölsch. Og den kan man få både filtrert og ufiltrert.

Det finnes et uttal med Kölsch kneiper i Köln. Mange med lang historie og mange med eget brygg. Og det er sjelden man blir skuffet over kvaliteten. Så, om du har veiene forbi Köln i sommer, så stopp opp og drikk noen Kölsch. Det forlenger livet og om det ikke gjør det, så gir det iallfall glede og en god opplevelse.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.