«I dag gjøres ingenting i Wipper da det brygges i morgen.»

0
Av og til, så finner man noe som man ikke hadde en aning om eksisterte lenger. Som for eksempel Wippraer Bier. Et tysk bryggeri fra landsbyen Wippra i Sachsen.

2,w=559,c=0.bildJeg leste en gang for lenge siden om Greve Albrecht som ble syk ved riksdagen i Augsburg  i 1559. Det eneste som kunne kurere hans forferdelige sykdom, var et helt fat øl fra Wippra. Nå skal det tillegges at greven var usannsynlig fyllesjuk. Hvordan han hadde det etter å ha drukket et helt fat øl, vet jeg ikke.

En annen sak, er at det har blitt brygget øl lenge i Wippra. Spor som er funnet, viser at det er blitt brygget i mer en femtenhundre år. Og lokale stedsnavn forteller at brygging var en svært så viktig næring. For eksempel heter elva Bottichenbaches, noe som henviser til at vannet ble brukt for å fylle og kjøle ned batchene.

Unknown-1Dagens Bryggeri.

Dagens bryggeri, Museums- und Traditionsbrauerei Wippra Gebr. Gehring, ble bygd 1480, men da under navnet Brauhof Wippra. Og for at bryggeriet skulle kunne brygge et riktig godt øl, tok man noen av bjelkene fra den lokale kirken til bygget. Man mente det var en god ide å ha gud med på laget til et så viktig bygg.

cache_2412175777Etter andre verdenskrig, ble bryggeriet statlig og tilhørte staten DDR. Og i 1972 ble det en del av ”Mamut” bryggeriene. Først 1990, under den såkalte ”Reprivatisierung”, kom bryggeriet igjen på private hender. Frem til 2002 hadde bryggeriet sju forskjellige eiere. Men, da overtok brødrene Gehring som ville satse på alle de gamle, historiske øltypene. Samt skape noe nytt. Og det har de gjort.  Under navnet Museums- und Traditionsbrauerei Wippra Gebr. Gehring, har de gjenskapt og skapt noen helt fantastiske øl. Alt fra pils til bockbier. Det første året brygget brødrene 400 hektoliter pils. Mens de i 2012 var oppe i over 2.200 hektoliter.  Men, det er deres Edelbier jeg falt for. ”Wipprator” en Dopplebock som skal modne minimum seks måneder før den kan selges og drikkes av konjakkglass. Med sin kastanjebrune farge, sitt fantastiske skum og den nest inntil perfekte balanse i ølet, gjør det til en sjelden opplevelse.

Øl.

1773_2009-07-12_Wippraer_SchwarzbierIkke for det, deres ”Original Wippraer Schwarzbier” som ble kåret til en av verdens beste ved ”World Beer Cup” i 2002, er også en fantastisk opplevelse. Brygget av Pilsner Malt, Münchner Malt, Wiener Malt, Cara-Malt und Carafarb-Malt i en, for meg, perfekt kombinasjon.

Deres forskjellige øl kan kjøpes i en ti, tolv lokale Edeka supermarkeder, ellers må de bestilles direkte fra bryggeriet. Om man vil kan man jo ringe og er i Tyskland, kan man jo ringe  034775- 20205. Men, de svarer sjelden da de er opptatt av å brygge. En annen mulighet er jo å sende en mail  til info@wippra-bier.de En siste, men svært godt alternativ, er å besøke bryggeriet om du har veiene forbi. Og nyte godt øl og god mat.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.