Uten Lillestrøm bibliotek og to fantastiske kvinner som arbeidet der i min ungdom, ville jeg aldri ha visst en pinn om ungarsk vin.
Det var der, ved deres spisebord, jeg ble introdusert for Tokaj med beskjed om at den beste tokaier aldri forlot Ungarn og at kommunistene hadde ødelagt hele Ungarns vinproduksjon. I Ungarn har det vært dyrket vin i flere tusen år. Og lenge før romerne kom. Det var et sjokk for romerne at vinen de fant, var på høyde og bedre enn deres egen.
I dag er dessverre ungarsk vin stort sett ukjent uten for Ungarn. En av grunnene er at det blir produsert relativt små mengder og det er egentlig ikke så mye som blir eksportert. En trend som holder på å endre seg nå etter at kommunisttiden med sin kollektivisering, forårsaket betydelig skade på Ungarns vinproduksjon.
Under kommunistene ble store områder ødelagt, men siden kommunismens fall, har vinproduksjon opplevd enorme forbedringer og vinmakere har gjenoppdaget, og beplantet de mest attraktive områdene med egnede druer, for å reetablere ungarske kvalitetsviner.
Ungarn har 22 vindistrikter. Det produseres alle typer vin med hovedvekt på de hvite som utgjør 2/3 av vinproduksjonen.
De mest kjente områdene er blant annet Tokaj-Hegyalja som er Ungarns mest berømte vinregion. Området er kjent for sine hvite og søte dessertviner. Vin som produseres er en dessertvin som er helt på høyde med Sauternes-vin og den tyske varianten Trockenbeerenauslese. Druene som benyttes – hovedsaklig Furmint og Hárslevelü, henger lenger enn vanlig og angripes av sopparten Botrytis Cinerea, som igangsetter den såkalte edle forråtnelse. De angrepne druene gjennomgår en tradisjonell gjæring, men på små fat på 136 liter. Deretter tilsettes en bestemt andel knuste, råtne druer – Aszúdruene. Andelen varierer fra 1 til 6 puttonyos, som er betegnelsen på bærekurver som rommer ca. 28 liter. Sødmen i vinen øker altså med høyere tall. Sluttproduktet etter videre behandling blir tappet på flasker, der etiketten vil angi sødmetallet. De mest kjente Tokaji vinene er Tokaji Aszú, Tokaji Furmint, Tokaji Hárslevelű og Eszencia, som er en av de mest eksklusive vinene i verden.
Vi kommer ikke utenom Eger. Hjemstavnen til Okseblod eller ” Den med oksehode” som man sa i min barndom. Egri Bikavér er vel den ungarske rødvinen som er mest kjent i Norge. Egerdistriktet ligger rundt byen med samme navn. Små 140 km nordøst for Budapest. Området er småkupert med en gjennomsnittshøyde på 200 – 400 m.o.h. Årlig lages det her 6 til 8 millioner liter vin. 60 % av dette er rødvin, og Egri Bikavér dominerer selvfølgelig som enkeltmerke. Denne vinen er en blanding av vin fra druesortene Kékfrankos (Blaufränkisch) og Médoc Noir (Merlot).
Det selges cirka 35 forskjellige ungarske viner i Norge. De jeg vil foreslå er selvfølgelig Egri Merlot 2006 med varenr. 628901 til ca 94 kroner. Ikke for at det er verdens største vin, men det er utrolig mye vin i forhold til prisen.
En annen vin som man ikke kommer utenom, er Oremus Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2005. Varenummer:9273602 til 390,- kroner for 50 cl. Vinen har en fantastisk gyllengul farge, duft som preges av frukt og honning. Smaken er den klassiske edelsøte smaken med en nest inntil perfekt balanse mellom sødme og syre. Om ikke denne vinen klarer å dra opp smaken på din dessert eller balansere ostebordet ditt, så er det ingen vin som klarer det.
Som sakt finnes det cirka 35 forskjellige ungarske vin på vinmonopolet. Jeg vil foreslå å botanisere blant dem og få en rekke gode opplevelser.
Kjære Vidar Pedersen,
egentlig byrde jeg ha vært takknemlig for en norsk journalist som sier pene ord om ungarsk vin. Men det sitter igjen noen merkelige fordommer om ungarsk vin, som jeg er nødt til å nevne. Ungarn er nemlig lendet som vinner fleste medaljer i internasjonale vin-konkurranser. Min sønn i Ungarn sier at en utenlandsk vin koster tre ganger så mye som en ungarsk av samme kvalitet. Det er grunnen til at ungarere drikker selv opp vinen sin. En vingrossist i Ungarn (i Dohány gate i Budapest) sa til meg at Vinmonopolets mann besøkte ham for noen år siden for å kjøpe kvalitetsviner fra Ungarn, men han ville ikke betale mer en 1 euro per flaske uansett kvalitet. Denne grådighet og tro på at ungarsk vin eo ipso må være dårlig som i Stalin-tid og Kádár-tid., gjør at ungarerne selger mest på hjemmemarkedet. Tokájer aszu er en unntagelse fordi som kjent det var Ibsens yndlingsvin (les Villanden) selv om den kostet 5 kr., den gang, 2-3 kr. mer enn den dyreste franske vin. Den gode Ibsen var ikke så grådig.
Merkelig nok som Vinmonopolansatt solgte jeg ennå i 70-årene store mengder ubeskrivelig dårlig ungarsk bikavér. «Negerblod» som den ble kalt, falt i smak fordi den var billig. Jeg har drukket den bare én gang og fikk hodepine med oppkast p.g.a. tjæren i den som en slags konserveringsmiddel.
Jeg tror det er to grunner til at det er så lite ungarsk vin i Norge, og så lite representativ for moderne ungarsk vinterproduksjon:
– Den norske grådighet, mistenksomhet og nedvurdering av det meste fra gamle kommunistland, – og en utbredt «vi vet best» -mentalitet.
– Statsminister Orbáns EU-fiendtlige og vest-fiendtlige nasjonalisme i Ungarn. De anstrenger seg ikke for å selge vin til disse rikinger. De gamle ungarske viner (fra før 1. verdenskrig var området ungarsk) fra Burgerland i Østerrike kan vi derimot skaffe oss i alle prisklasser. Østerrikerne arrangerte vinprøver for norske politikere og kulturpersonligheter som journalister. Med god resultat.
Vennlig hilsen Laszlo Berczelly
Hei
Tusen takk for det informative bidraget ditt. Ble veldig glad for å lese det.
Mange hilsen
Vidar