Hva er et mikrobryggeri?

I disse dager popper det opp mikrobryggerier som paddehatter i vårt langstrakte land. 486286_413586665373216_783515614_nMen hva er egentlig et mikrobryggeri?

I og for seg ligger det litt i navnet, fra det greske mikro som betyr liten, altså, et lite bryggeri. Greit nok. Et mikrobryggeri er  altså et bryggeri, som ved brygningen anvender håndverksmessige tradisjoner basert på den klassiske bryggeritradisjonen. Men, når er det ikke lenger et mikrobryggeri, men et lite bryggeri? Jeg har ikke kjennskap til noen norske definisjoner, men i mikrobryggerienes opprinnelses land, USA, defineres mikrobryggeri som et bryggeri som produserer under 1.760.000 liter øl pr. år. Det betyr at flere av de bryggeriene som vi kaller mikrobryggeri, så som Nøgene Ø, ikke er det, men små bryggerier.  Ikke for at det egentlig gjør noe, da vi behøver mange små lokale bryggerier i dette landet og et stort variasjons tilbud.

Historien bak mikrobryggerier.

At det finnes mikrobryggerier, kan vi takke den amerikanske ekspresidenten Jimmy Carter for, som i 1979 fjernet forbudet mot hjemmebrygging. Det var derfor de første mikrobryggeriene så dagens lys. På midten av 1980-tallet var det drøyt ti mikrobryggerier i USA, og i dag er det over 2000 små og store aktører i markedet. Trenden spredde seg til Storbritannia. På 1990-tallet hadde mange entusiaster og tilhengere av godt øl, sett seg lei på at stadig flere lokale bryggerier ble lagt ned eller kjøpt opp. Så for å kunne bevare landets rike ølkultur. begynte de å brygge selv. Ideen om å selv å brygge småskala håndtverksøl, spredte seg raskt, og i dag finner vi slike bryggerier over hele verden.
 Mikrobryggeriene satser i stor grad på overgjæret øl, som pale ale, porter, steamer, india pale ale (IPA), stout og hefeweizen. Ofte brygger de også et eget lagerøl, husets pilsner. Det brygges i små mengder, gjerne 700–900 liter om gangen. Med andre ord mikroskopiske volum sammenlignet med de store industrielle bryggeriene. Til gjengjeld leverer Unknown-1de ofte varer av høy kvalitet.
Også i Norge har vi latt oss inspirere av småskalabrygging og den nye amerikanske stilen som representere mer av alt. Først ut var Nøgne Ø i Grimstad, Haandbryggeriet i Drammen og Lillehammer Bryggeri. Alle med stor suksess med sine mange gode brygg.
Fra en veldig liten bryggerinæring, dominert av 6-8 store industrielle aktører gjennom de siste tiårene, har vi nå passert over 80 små og store bryggerier i Norge.
Også de store bryggeriene har begynt å satse på mikrobryggerier. Det siste skuddet på stammen, er det Mack bryggerier som står for, med  Ludwig Mack Brygghus. Etter at Mack flyttet til Nordkjosbotten, så etablerte de Tromsøs nye bryggeri. Brygghuset inneholder den gode gamle Ølhallen, den nyetablerte ølbutikken Kjeller 5 og ikke minst kjernen i det hele, Macks eget mikrobryggeri. I dag består dette mikroanlegget av fem tanker som hver rommer 1000 liter, pluss et par åpne bryggekar. Etter hvert som ting kommer på plass er det meningen å utvide kapasiteten ved mikrobryggeriet.
Så selv om  ølforbruket  i verden går ned, så ser det lyst ut for ølelskere i Norge, med flere og flere typer øl og bedre og bedre kvaliteter.

4 KOMMENTARER

 1. […] bryggerinæring, dominert av 6-8 store industrielle aktører gjennom de siste tiårene, er det nå over 80 små og store bryggerier i Norge. Til sammenlikning var det i 1857 var det registrert 343 bryggerier i Norge. Venstres politikk kan […]

  • Joda, jeg er enig med deg om ølet. Men, hva skjer om du fjerner vinmonopolet og all vin skal i butikk? Hvor får vi i utkantnorge tak i de bra vinene? Tror du foreksempel Rema vil føre Ch.la Nerthe?

 2. Jeg vil bare rette opp flere feil i artikkelen.
  Først ute til å starte et mikrobryggeri i Norge var Oslo Mikrobryggeri AS, etablert i 1989.
  De brøt ny mark i Norge. Norske lover måtte forandres for å få til denne etableringen.
  Dette var den første etableringen av et bryggeri i Norge på nesten 100 år.
  Etter dette kom Trondhjem Mikrobryggeri AS, etablert i 1998.
  Deretter kom Nordkapp Mikrobryggeri AS, også etablert i 1998.
  Nøgne Ø kom ikke på banen før i 2002.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.