Slovenia, vinland gjennom femtusen år.

30WINE_SPAN-articleLargeDet begynner å bli noen år siden muren falt og de østeuropeiske landene ble frie nasjoner. For oss som er interessert i øl og vin, ga det noen nye opplevelser. Vin fra Georgia, Kroatia, Ukraina og noen av de andre tidligere østblokk landene, har så smått begynt å finne veien til Norge også.

Et av de nye vinlandene, er Slovenia. Eller nytt og nytt. De har dyrket vin lenge før romerne begynte å ”eksportere” vinkunnskapene sine.

De har mer en 40.000 vinprodusenter,fordelt på mer enn 25.000 hektar land.  Fortsatt er det de gamle kommunistiske vinkooperativene, som dominerer vinproduksjonen. Men det er de små vinprodusentene, som styrer utviklingen.

75% prosent av all vinen de produserer er hvitvin og de er så frekke at de drikker nesten all vinen selv. Men, en del blir eksportert til USA, Tyskland og Italia.

De viktigste vinregionene er  Podravje, Posavje og Primorska. Inntil for noen år siden, var ikke kvaliteten så veldig mye å 150px-Slovenia_wine_regionsskryte av, men de siste ti årene har det nesten skjedd en revolusjon på kvalitetsiden. En av grunnen til denne utviklingen, er italieneren JOSKO GRAVNER som kommer fra Friuli-Venezia Giulia. Tett på den slovenske grensen. Sammen med Ales Kristancic fra Movia i Slovenia, har de  i nesten 30 år søkt seg tilbake i tid, eksperimentert med amforaer og femtusen år gamle tradisjoner som de har ført frem til i dag. Noe som har ført til toppkarakterer på deres slovenske viner i blant annet New York Times.

Deres toppviner er Movia Brda, Collio Ribolla 2008 og Movia Brda, Collio Lunar 2008 til rundt 40 dollar flasken. Ingen av disse vinene finnes på Vinmonopolet i dag.

En større artikkel om slovenske og østeuropeiske viner, vil komme i søndagsutgaven av Godt Drikke.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.