Øl har vært brukt innen medisin siden tidenes morgen. En av de mest berømte skriftene om medisin og bruk av både øl og vin, er etter den Hellige Hildegard von Bingen og hennes “Causa et Curae.”

Hildegard von Bingen ble født som tiende barn av Hildebrecht og Mathilda von Hosenbach sommeren 1098, døde 17. September 1179. Siden hun var det tiende barnet, ble hun gitt som tiende til kirken og i dag regnes hun som den første, men minst typiske representanten for den tyske middelaldermystikken.
Skriftene hennes omfatter så atskilte emneområder som religion, medisin, musikk, etikk og kosmologi. Og ikke minst er hun kjent for sin korrespondanse med blant annet blant annet diverse paver, keiser Fredrik Barbarossa og St. Bernhard av Clairvaux. Skrifter som er bevart. Disse kildene viser at hun kunne rette alvorlige anklager mot selv høyt ansatte personer i samtiden, og skriftene beretter om lange sjelesørger-reiser som også omfattet offentlig forkynnelse. At en kvinne fikk et slikt handlingsrom i middelalderen, kan forklares med at omgivelsene delte den profetiske selvforståelsen hennes. Så det er kanskje ikke så rart at hun ble helgenforklart i 1324. Spesielt når hun anbefaler øl og vin som folkemedisin mot det meste i sitt verk “Causa et Curae.” Ikke bare styrker ølet kroppen fysisk og gir menneskene fred i sinnet, men det gir barn og voksne søvn etter noen stop med øl. For ikke å snakke om hvor mett og lykkelig man blir. Og det er det som fasinerer meg med Hildegard von Bingen. Hennes ukritiske søken mot folkemedisinen. Og egentlig var det ikke så dumt, for det var flere som døde av forurenset vann enn øl. Her er Hildegard von Bingens resept mot forkjølelse. Nå vil jeg ikke anbefale hennes kurer med øl for barn, ammende og gravide kvinner osv.

Krydderøl mot forkjølelse.

For å få tre, fire glass krydderøl mot forkjølelse, så behøver du følgende:
1 liter mørkt øl. Gjerne stout eller porter.
3 ss. Honning
1 ss ingefærsirup
1 klype malt nellik
klype pepper og kanel
Varm opp hele moroa til kokepunktet og la de stå og trekke i de neste to, tre timene. Rett før den skal kurere forkjølelsen, varm den og drikk den så varm som mulig. Blir du ikke frisk etter den hellige kuren, så prøv en flaske champagne om morgenen. Du blir garantert ikke frisk, men forkjølelsen blir betraktelig morsommere.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.