For en del år siden, ble jeg helt hekta på å lage pølser. Grunnen var at jeg leste en del artikler om innholdet i pølser. Og det var ingen munter lesning.

Så, det ble flere måneder med eksperimentering med krydder og kjøtt, flesk og tarmer. Ja, tarmer. Pølser er laget av tarmer. Og til slutt var jeg kraftig lei av pølser i alle mulige varianter.

For noen dager siden ramlet jeg over en av mine gamle oppskrifter på Bratwurst. Ikke at jeg er så sikker på at det er den riktige, klassiske varianten, men, det er min variant. Og ikke minst er det grillsesong.

Til sånn cirka et kilo pølser, behøver du følgende:

 • 600 g svinekjøtt, magert
 • 400 g svinemage, fett. Man behøver noe fett i pølser.
 • 20 g salt
 • 4 g pepper, svart og nykverna. Gir nemlig en så deilig duft i kjøkkenet.
 • 1 g av merian, tørket og strimlet,
 • litt revet muskatnøtt
 • klype rosmarin. Husk nå på å ikke ha i hele kvisten, men hakk den fint.
 • 1 fedd hvitløk finhakket eller knust under en kniv
 • ½ løk veldig finhakket
 • 0,3 g spisskummen
 • 1 egg
 • 140-150 cm tarm. Som regel finner du det hos en slakter og i blant i et supermarked.

Om du ikke har en kjøttkvern, kan du alltids kjøpe ferdig fars av svin. Men, det beste er selvfølgelig å kverne sjøl.

Begynn med å skjære kjøttet i passe biter og kjøl de ned til en tre, fire grader. Grunnen er at de er mye lettere å male senere. Hell over salt og krydder og bland det godt med fingrene. Så nå kommer vi til det som er moro. Iallfall om man har en rimelige enkel kjøttkvern og satt inn 3 millimeter hullskive. Så er det bare å kverne. Når farsen er klar, blander du i egget. Kna til du har fått en fin, blank og litt klissete deig. Nå er det siste sjanse til å smake til deigen før du begynner å stoppe den i tarmen. Sørg for at det ikke kommer med noen luftbobler. Knyt dem i passe bratwurst størrelser.

Jeg foretrekke å koke pølsene. Cirka et minutt pr cm. pølse i 60-70 grader. Når de er ferdig kokte, så la dem kjøle ned og la de tørke parvis en dag, hengende på en pinne. Ser egentlig rimelig eksotisk ut med pølser hengende fra taket. Når de er faste i formen og rimelig tørket, så er de klare for grillen. Og det, det er godt det. Serveres med brød eller potetsalat. Og den skarpe tyske sennepen som får frem svetten på pannen.

Godt Drikkes drikkeforslag.

Enten en rimelig lagerøl. Ellers kan jeg tenke meg at en IPA kan gjøre susen. Her i Tromsø vil jeg ha Mack IPA. Men, husk nå at det finnes fantastisk mange bra IPA i Norge.

2 KOMMENTARER

 1. Spennende oppskrift. Jeg har akkurat begynt å lære meg å lage pølser. Synes det går lekende lett å stappe dem, men sliter litt med konsistens og smak. Skal teste ut din oppskrift! Kanskje jeg da får det ordentlig til. Og siden jeg også forsøker meg på å lære å brygge øl har jeg noe IPA klar 😉

  • Spennende med ølet 🙂 Pølsene blir bra dem. Bare man ikke spiser for mange og for ofte. Man har en sånn stygg tendens til å gå lei av dem etter noen måneder 😀 Pass bare på å ikke få for mange luftbobler. Men, de kan du stikke hull på med en nål.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.