Hva kan bli mer eksotisk enn vinlandet Libanon. Stedet der vår herre skapte paradiset, der krigene og plyndringene har foregått igjennom tusener av år. Og der det skapes noen fantastiske viner.
Libanons historie.
Libanons historie er lang og komplisert. Helt fra at man mente at Libanon var paradiset som Adam og Eva ble drevet ut fra, til å være vår sivilisasjons opprinnelses sted. Libanon har vært underlagt riker som Egypt, Makedonia under Alexander den store. Og i Libanon fantes de mektige og rike byene Byblos, Sidon og Tyr under fønikerne. Og ennå senere ble Libanon en del av Romerriket. Under den europeiske middelalderen, var Libanon en del av det Osmanske riket, før det ble en fransk koloni på 1800 tallet Først i 1943 ble Libanon en selvstendig stat.
Vinen
Selv om Libanon er et av de første stedene i verden man dyrket vin, minst 2000 år før Alexander den Store herjet landet, er det i dag ikke mange vinslott og gårder igjen. Selv om det blir flere og flere. I 1998 var det fem, i dag så er det godt over tretti. Og de fleste ligger sør i Bekaadalen. Den største er Chateau Ksara som ble solgt av Jesuittene i begynnelsen av syttitallet. I mange år forfalt stedet på grunn av borgerkrigen. Men i dag har de en rimelig produksjon av røde- og roseviner.
En annen gård som er rimelige kjent, er Château Kefraya. Mest på grunn av at det ble kjøpt opp av druserlederen Walid Jumblat på slutten av åttitallet. Men, der de spennende vinene kommer fra og som jeg mener er det mest spennende vinslottet i hele Midtøsten, er Chateau Musar.
Chateau Musar.
Vingården ble grunnlagt på 1800 talls slottet Mzar , nær landsbyen Ghazir, av franskmannen Gaston Hochar i 1930. Vingården eier ironisk nok ikke noen egne vinmarker, men får druene fra kontrakterte vinbønder i Bekaadalen. Forskjellen fra de tradisjonelle kooperativene, er at Chateau Musar selv beskjærer og driver markene. I dag får de druer fra ca, 130 hektar vinmark som ligger på rundt 1000 meters høyde.
I dag eies og drives vinhuset av hans sønner Serge og Ronald som igjen har fått med seg sine sønner Gaston, Marc og Ralph. Serge etablerte den særegne og betagende vinstilen huset er så kjent for mens den yngre vinmakeren Tareq Sakr gjennom de siste 15 årene har bidratt til å forfine den ytterligere.
Selv om vinhuset er mest kjent for sine røde viner, så starter vi med en hvit.
Musar Jeune Blanc 2011. 84 poeng.
En fantastisk gyllen farge. Duft av blomster, epler og fersken. Smaken er fruktig, rund men allikevel frisk. Godt balansert med en god ettersmak. Passer til kos og lyst kjøtt.
Musar Jeune Red 2011 88 poeng.
Dyp rød farge. Deilig duft modne bær. Kanskje litt jord? Smaken er fyldig, masser av mørke bær. En utrolig godt balansert syre og sødme. Lang, nydelig ettersmak. En ekte løp og kjøp vin. Her får man mye vin for penga.
Hochar Pere et Fils 2007 91 poeng.
En rubinrød farge, en spennende duft med petroleum, moden frukt, mørke bær. Smaken lever på mange måter opp til duften med sine mørke bær, en fantastisk balanse mellom syre og sødme. Vinen har en lang, krydrete ettersmak. Et virkelig godt kjøp.
Chateau Musar Red 2007 94 poeng.
Først som sist, hvilken fantastisk vin. Med sin dype, varme brunrøde farge, med sin frukt, fiken, dadler og krydder føles den som opplevelse i seg selv. Smaken er fyldig, god syre og sødme. Den oppleves saftig og har en herlig fruktighet. Veldig lang ettersmak. Her behøver jeg ikke en gang å si at det er et veldig godt kjøp. Gleder meg til å smake denne vinen igjen om ni, ti år. Og jeg vil undres om den fortsatt passer fantastisk sammen med lam.
Drakk min første C Musar i forrige uke en 2005 som hadde blitt liggende ett par år siden jeg var usikket på om det var noe å drikke.
Wow… min uvitenhet!
Tror det er noe av det beste jeg har drukket.. den var helt drikkemoden.. ble servert 17 18 gr etter en halvtime lufting.
Da jeg satte den frem foran kameraten begynnte han å juble… han har mere greie på slikt enn meg!
Musar er en av mine favoritter,for dere som ikke har smakt ennå,gled dere en virkelig opptur!
Mye vin for pengene!
Terning kast 6 etter min mening i dette prisleiet!