Av Linn Johnsen.

Mens Egge Gård går flere tusen år tilbake, var det først da Christian IV ble nødt til å selge unna eiendom i 1702 den kom i familien Egges eie.

Linn Johnsen er en av Norges beste vinbloggere. Du kan lese mer av henne på hennes egen blogg, Linn Johnsen vinstudinen, eller følge henne på Facebook.

Det var Paul Paulsen som kjøpte gården, og i ettertid tok navnet Egge etter stedet, slik tradisjonen var på den tiden. Siden den tid har det vært gårdsdrift, og på 60-tallet ble det lagt om fra tradisjonell gårdsdrift med dyr til frukt-og bærproduksjon og da særlig jordbær og epler. Tidlig på 80-tallet tok Marius Egge over gården som 11. generasjon og la om til økologisk jordbruk, kanskje den første av de store gårdene. På 90-tallet førte et samarbeid med Balholm til at den første eplejuicen så sitt lys, men Egge kjøpte pressa og kan vel deretter merke flaskene med «mis en boteille au château». For der de norske gamle gårdene ikke har dramatikken til et fransk slott kompenseres det av de nasjonalromantiske omgivelsene de  befinner seg i.

Lier er stedet

Foto: Linn Johnsen
Hovedhuset på Egge Gård

Og det er ikke langt ut av Oslo du trenger å reise for litt ekte nasjonalromantikk. Lier er stedet, og bare et stykke innenfor E18, befinner Egge Gård seg, og etter å ha presset mye eplejuice på stedet og bli den ledende leverandøren av kvalitetsjuice, så Egge ingen grunn til å hvile på laubærene. Så da forbudet som hadde vart fra slutten av 20-tallet mot å produsere alkohol privat ble opphevet, var det på tide å drive ytterligere produktutvikling. De norske eplene har enestående kvaliteter og balanse mellom friskhet og sukkernivå. Dette var det perfekte utgangspunkt for å lage en alkoholholdig sider, og mye tyder på at Egge er en ekte frankofil, for det holdt slett ikke med sider. I dag inneholder porteføljen i tillegg til en rekke typer sidere, eplebrennevin og sterkvin som tar meg rett tilbake til tidligere besøk i Normandie. I tillegg lager de også andre typer brennevin – og til og med en musserende vin.

Foto: Linn Johnsen
Årets epler er snart i hus

Fra eplesider- og brennevin til vin

Det har ofte slått meg hvor lite utbredt siderproduksjon er i Norge til tross for at råvarene er bredt tilgjengelig og av høy kvalitet.  I både England og Frankrike er sider fra epler og pærer utbredt. Et godt og i noen tilfeller alkoholsvakt alternativ til vin når det blir laget på skikkelig vis. På Egge Gård lages sideren med andre gangs gjæring på flaske og en liten dosage, nesten slik champagne lages. Det gjør at boblene føles mer naturlige. Sammen med de utelukkende naturlige råvarene må du derfor ikke forveksle denne type sider med karbonisert sider som du ofte finner i dagligvarehandelen. Sideren som også hviler på bunnfallet får i tillegg til eplearomaen en god kompleksitet, og litt restsødme gjør at den passer godt både som aperitiff eller til dessert. Egge lager også en knusktørr type som kun selges til restaurantbransjen på tanker kanskje er enda mer matvennlig og tørrheten burde passe godt til dagens generelle apetitt for knusktørre drikkevarer. Det er ikke lengre vanskelig å få kortreist mat på restaurant i Norge – kanskje kan også kortreiste drikkevarer bli enda bedre tilgjengelig?

Foto: Linn Johnsen

Vin i Norge?

Så er det kanskje ikke så rart at det blir laget alkoholholdig drikke av råvarer vi har flust av i Norge – som epler, men Egges kreativitet har imidlertid ikke stoppet med franskinspirert sider. For få år siden plantet de sine første vinstokker på gården. Solaris og rondo, en hvit og en rød harfør hybrid vinplante spesielt tilpasset et kaldt klima. Etter noe oppstartsproblemer med en planting litt sent på sesongen, gikk en del planter med i frost en vinter, og i dag står det for det meste solaris igjen, omkring 3000, men noen få busker rondo er også tatt vare på. Etter at de to første versjonene med Egge One ble lansert (i 2015 og 2017) er Egge sikker på at det er verdt å fortsette å satse på å lage vin på liersk jord – også kommersielt. Derfor planlegges det å plante 13000 nye vinstokker. Og det kan være lurt tatt i betraktning den allerede store interessen for Norges første musserende vin. Noen hundre eksemplarer ble lansert begge år på Vinmonopolet og det tok få minutter begge ganger før de ble solgt ut. I tillegg fikk de en rekke gode kritikker som bør ha motbevist det meste av argumenter for de som har vært skeptisk til norsk vin. I dag ligger en del flasker fremdeles på bunnfall og samler ekstra kompleksitet – akkurat som god champagne skal gjøre.

Foto: Linn Johnsen
Flere av Egges produkter blir lagret på franske eikefat

Ved kjøkkenbordet på Egge Gård har Marius Egge kvernet, traktet og servert kaffe og veksler sømløst mellom å fortelle Egges historie, delegere arbeidsoppgaver til salgssjefen sin og kaste ut nye idéer. – Hvilke druetyper tror du vi kunne forsøkt oss på foruten solaris? Vinstudinen blir svar skyldig, men må medgi at elegante pinot noir og sylskarpe riesling ville vært drømmedruene å få til. Om det kalde klimaet tillater det.
Det er kanskje klimaendringer som bidrar til at det i dag er mulig å modne druene tilstrekkelig. – Sammenlignet med for noen tiår tilbake har for eksempel jordbærsesongen blitt betydelig utvidet både i forkant og etterkant av tidligere høstingstidspunkt, forteller Marius Egge. Med moden frukt, erfaringen fra å lage sider ved bruk av flaskelagring og et allerede eksisterende marked for merkevaren både gjennom dagligvarehandelen, Vinmonopolet og HoReCa, har Egge det som skal til for å lykkes også med salg av norsk vin. – Det neste steget for norsk vin er å få et regelverk for norsk vin på linje med det man har i utlandet, avslutter Marius Egge og poengterer at han alltid tenker et skritt frem – og mange skritt på vegne av den i dag begrensede norske vinproduksjonen.

Foto: Linn Johnsen
Solaris i modning i den sørvendte skråningen på Egge Gård

Noen favoritter fra Egge Gård

Det skal sies at bildet er litt juks ettersom akkurat denne flasken ikke inneholder Egge One, men eplecideren. Egge One må vi vente til neste lansering med å smake, men den som venter på noe godt venter ikke forgjeves. Til gjengjeld har Egge en rekke produkter både med og uten alkohol, og du finner tilbehør til nær sagt hva det skulle være av mat blant produktene. Her er mine favoritter.

Egge Gård Liereple (alkoholfri)

Du får kanskje ikke eplejuicen like fersk som jeg fikk den fra pressa på Egge Gård, men tilbudet er i alle fall godt av denne friske eplejuicen som du finner på over 200 pol – og mange dagligvarebutikker. Omtrent 130 kroner for tre liter sylskarp eplejuice.
Egge Gårds Liersidere
Eplesiderne finnes i tre varianter. En med lavt alkoholnivå som du kan se etter i dagligvarehandelen, og en med en høyere dosering og et tilsvarende høyere alkoholinnhold på linje med hvitvin. Liersideren dufter av modent eple og vått gress om høsten, den har en fin friskhet som matcher sødmen fra de modne eplene utmerket. Nydelig til aperitiff eller som tilbehør til lyst kjøtt som kalv eller kylling. Prisen er 153 kroner, og her er det god kvalitet for pengene. Et særdeles godt kjøp – spesielt med tanke på alternativene som musserende vin i denne priskategorien. Den knusktørre varianten må du til hotell- og restaurantbransjen for å få tak i, men prøv den om du ser den på kartet. Tenk, i England bestiller man like gjerne en pint av dette som en vanlig pint. Mer av dette på vinkartene rundt omkring, takk!

Egge Gård Rosé Sider

Det ringte umiddelbart en bjelle ved denne deilige sideren som er tilsatt bringbærpuré. Fargen er nydelig klar og rød, og den balanserer perfekt mellom det eplefriske og det bringebærsøte med en liten bittersøt finish. Denne passer utmerket servert relativt kald som en aperitiff – eller til desserten. Når Maaemo kan bruke den til tre av sine menyer sier det seg selv at den er verdt å prøve.

Egge Gårds Ung Egge

Har du vært i Normandie? Noe av det beste jeg kan tenke meg å få servert der er kanskje pommeau til kaffen, til kaken, til desserten eller til en god ost. Den naturlige friskheten er tiltalende, og balanserer seg perfekt mot eplesødmen. Destillert på gården og med to år på franske eikefat gir en ekstra rundhet i smaken – og Egge Gårds Ung Egge minner akkurat om fransk pommeau. Utvid dessertvinsvokabularet ditt med denne deilige, erkenorske varianten til 241,60 kroner for 50 cl. Det er ikke så rart at akkurat denne har vunnet gull i det prestisjefylte kåringen Pomme d’Or som arrangeres i Tyskland.

Egge Gård Iseple

Egge Gård Iseple må også nevnes selv om jeg ikke har smakt den i denne omgangen. Inspirert av blant annet Eiswein venter man på at eplene fryser slik at vannet dreneres ut slik at eplemosten i eplene blir svært konsentrert og har et høyt sukkerinnhold. Når dette fermenteres får man en nydelig sylskarp dessertvin – og det smaker så norsk at jeg umiddelbart får lyst på tilslørte bondepiker som tilbehør. De store volumene med epler som må til for å lage dette gjør at det er en relativt kostbar affære, men så får du også tilsvarende kvalitet. I tillegg er dette noen man drikker i små mengder. 325,50 kroner for 37,50 centiliter.

Sterkere saker

Er du derimot en fan av sterkere saker, har Egge en rekke produkter. Noen er destillert på gården, andre må som følge av bestemte regelverk destilleres andre steder. Akevitt med villkarve fra Lågendalen kan nevnes, Egges egen whiskey – og de ulike typene fruktsnaps. Hvorfor har aldri denne tradisjonen med høye smørbrød, snaps og øl som vi har i Danmark nådd Norge?
Imens vi venter på en ny lansering av Egge One kan du ta en tur innom gårdsbutikken som har åpent torsdag, fredag og lørdag til bestemte åpningstider.

Foto: Linn Johnsen
Marius Egge og Egges Liereple på Bag-in-box
Forrige artikkelUkens Vin
Neste artikkelUkens Øl
Vidar Pedersen
Fra Wikipedia. Vidar Pedersen (født 1956 i Lillestrøm) er en norsk forfatter og journalist. Han har skrevet kriminalromaner, science fiction og historiske romaner. Arbeidet som journalist for blant annet NDR, SR, TV2 Danmark og Tidningen Arbetet i Malmö. Vidar Pedersen flyttet fra Norge i til Danmark 1978, der han studerte ved AUC i Ålborg. Etter endte studier, arbeidet han som reporter ved en rekke konfliktområder.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.