Om man snakker om stjerner på verdens vinscene, kommer man ikke utenom Gaja.
Jeg kom til å tenke på det forleden dag da vi snakket om akkurat Gaja. Det er knapt noen produsent som har hatt så stor påvirkning på Piemonteregionen og på italiensk vin som helhet. Og det er knapt noen italiensk vinprodusent som er mer kjent internasjonalt enn Gaia. Og det er bare en handfull produsenter som kan konkurrere med de beste navnene og prisene i fra Bordeaux og Burgund.
Historie.
Gaja feiret sitt 150årsjubileum i 2009. Men egentlig begynte historien før det da familien Gaja immgerte fra Spania i begynnelsen av 1800 tallet. De slo seg ned i Piemonte og åpnet en taverna hvor de serverte mat og vin. Det var først i 1859 at vingården Gaja ble grunnlagt av Giovanni Gaja og gården var på hele to hektar. Det var først helt på slutten av 1800 tallet at familien begynte å tappe vinen på flasker og det var begynnelsen til Gajas suksess. Og den ble ikke mindre da de sendte vinen sin til de italienske troppene i Abessinia.
Det var Giovanni Gaja, en annen Giovanni enn den første, som skapte den berømte logoen i 1937 da de begynte å skrive Gaja med store, røde bokstaver på etiketten.
Det er Angelo Gaja, den fjerde generasjonen vinbonde, som har blitt kreditert for Gajas suksess. Noe han er helt uenig i. Han mener æren først og fremst må gi til hans bestemor, Clotilde Rey, som var den som besluttet at det var kvalitet og kun kvalitet man skulle satse på. ”Og det var henne som dyttet min bestefar og far i den retningen,” fortale Angelo Gaja en gang. Clotilde Rey sammen med Giovanni viste en fantastiske nese for markedsføring da de besluttet å skaffe seg noen av de beste vinmarkene i Barbaresco i 1960, inkludert de tre «crus» som vingård er best kjent: Sori San Lorenzo, Sori Tildìn og Costa Russi. Men det viktigste de videreførte til barn og barnebarn var ordene; ” «Vi selger ikke Barbaresco, Barolo, Bolgheri eller Brunello», vi selger Gaja.»
Angelo Gaja fortalte til det danske ”Vinbladet” en gang at -Min bestemor Clotilde Rey var fransk og ble født i de franske alpene 1880. Men, hun bodde hele sitt voksne liv i Barbaresco. Hun hadde ikke noen vin-kultur i lasten da hun flyttet til Italia som skolelærer.
-Hun hadde den fantastisk evnen å se alt utenfra og med en stor sans for kvalitet pushet hun hele tiden min farfar til å høste bedre druer og lage bedre kvaliteter.
Angelo forteller at de alltid solgte sine viner til en høyre pris enn de andre. Og det var Clotilde Rey som sto bak. Det var nemlig hun som prissatte og solgte vinen helt frem til sin død i 1961.
Veien frem til i dag.
Angelo Gaja, startet i familiefirma 1961. Det var han som fikk faren, Giovanni, til den beslutningen at de bare skulle produsere vin av egne druer. Det betød at Barolovinen de hadde produsert, ble fjernet fra kartet da de kun hadde gårder i Barbaresco området. Men samarbeidet mellom far og sønn var ikke det enkleste. De var to rake motsetninger. Så i de første årene reiste Angelo mye, først og fremst til Frankrike hvor han sugde til seg kunnskap. Og samarbeidet mellom far og sønn ble ikke bedre av at Angelo innførte omfattende endringer i vingården og kjeller. Særlig etter at han tok over fullstendig i 1970, ble det en rekke konflikter. Først og fremst for at Angelo innførte planting med høyere tetthet, grønn høsting, lavere avkastning, temperaturkontrollerte vinifications, kortere macerations, nye franske eikbarriques og lengre korker og ikke minst plantingen av franske druer. Så det er kanskje derfor navnet på Gaja Cabernet Sauvignon, Darmagi, først utgitt i 1985, betyr «Så synd» på Piemonte dialekt. Visstnok Giovannis reaksjon på plantingen av Bordeaux varianter i Barbaresco.
En annen viktig sak for Angelo Gaja, var ansettelsen av ønologen Guido Rivella som ble hans kjellermester og samarbeidspartner. Det ga Angelo mer frihet til å konsentrere seg om salg, markedsføring og vingård oppkjøp. Men det var likevel ikke som at alt gikk på skinner med salget for det. Angelo Gaja fortalte en gang om sin første reise til USA i 1973.Den gangen var det ingen av de tretti importørene han besøkte som var interessert i vinen hans. I dag, så eksporterer de over 75% av produksjonen.
Det var først i 1988 at de igjen begynte å lage barolovin. Da fikk de nemlig kjøpt opp vinmark i Marenca e Rivette ved Serralunga.
I dag så er det femte generasjon Gaja som driver ”vinimperiet” Gaja. Nemlig Angelos øyenstener døtrene Gaia og Rossana Gaja.
-Det å lage vin med karakter, er et hardt arbeide. Du skal vite alt om vinmarkene, om arbeidet i kjelleren og om markedsføring.
-Får man ikke til de tre tingene til å jobbe sammen, får man ingen suksess. Og kanskje det aller vanskeligste er å forbli liten, på tross av suksess.
Så derfor mener Angelo Gaja at hans nå viktigste jobb er å lære opp sin sine døtrer, til å vite alt. Uten at de blir eksperter.
Fakta:
Angelo GAJA’s eiendommer og vin pr dags dato:
Piemonte, rødevin: Barbaresco: 101 hektar, hvorav 88 hektar er beplantete med vin (2/3 Nebbiolo) – Sorì San Lorenzo (1967), SorìTildin (1970) og Costa Russi (1978) (alle tre Langhe Nebbiolo DOC). Darmagi (1982) (Langhe DOC, Cabernet Sauvignon).
Sito Moresco (Langhe DOC, 1/3 Nebbiolo, 1/3 Merlot, 1/3 Cabernet Sauvignon).
Barolo: 4 hektar (Nebbiolo) – Barolo Dagromis (DOCG) Sperss og Conteisa (Langhe Nebbiolo DOC).
Piemontes hvitvin:
Rossj-Bass og Gaia & Rey (1983) (begge Langhe DOC, Chardonnay) og Alteni di Brassica (Langhe DOC, Sauvignon Blanc).
Vin og grappa fra Gaja på Vinmonopolet, finner du her .
Kilder: Vinbladet, Oxford Vinleksikon, Wikipedia.