Languedoc-Roussillon er verdens største vinregion og mer enn dobbelt så stor som hele Australia, i mengde vinmark og antall liter vin.

Fra å ha vært et sted som levde på å selge halvdårlig bulkvin, så har det skjedd en stille vinrevolusjon i området. Og det er en revolusjon som har gitt noen helt fantastiske viner. En av grunnene til denne kvalitetsbedringene, er at stadig flere produsenter «gir fingeren» til gammel vinlitteratur og myndigheters reguleringer. De er kompromissløse på kvalitet, og kombinerer hardt arbeid i vinmarken med en ny stolt klokkertro på egne ferdigheter

Château la Baronne

En av mine favoritter er Château la Baronne. Gården eies og drives av familien Lignères og ligger ved foten av det myteomspunnede Alaric-fjellet i Corbières, hvor de kultiverer 90 hektar biodynamisk sertifiserte vinmarker med svært gamle vinstokker. Sammen med områdets lave nedbørsmengde gir dette ekstremt lave utbytter, og dermed svært aromatiske og konsentrerte viner.

Ifølge det lokale sagnet skal den vestgotiske Kong Alaric ha begravd en stor skatt i en av grottene under det lange, bølgende fjellet som bærer hans navn. Uavhengig av sannhetsgehalten i historien trenger du ikke å se lenger enn til Château la Baronne for å få forstå hva som er skatten. Nemlig noen helt formidable viner.

Det er imidlertid ikke lett å være vinplante i skyggen av det ruvende Alaric-fjellet, hvor jordsmonnet er skrint og klimaet varmt, tørt og forblåst. Men samtlige av La Baronnes vinmarker er plantet med gamle, sterke og selvstendige vinstokker, hvorav de eldste har stått i hele 115 år. De gir dermed alt de har for å produsere presise, aromatiske og konsentrerte viner fra et lappeteppe av ulike jordsmonn. Resultatet er spennende viner med hver sin unike identitet.

Enorm respekt for vinmarker og natur

Lignères-familien har en enorm respekt for både vinmarker og naturen rundt dem, og har derfor valgt å jobbe biodynamisk. Deres biodynamiske tilnærming bevarer økosystemet i vinmarkene, og dermed alt livet i jorda. For dem er det helt utenkelig å jobbe på noen annen måte. Den biodynamiske filosofien er egentlig eldgammel kunnskap – men mye av det vi mennesker har visst om hvordan vi bør dyrke jorda har for mange gått i glemmeboka. De siste tiårene har alt for mange fokusert på moderne ”nyvinninger” som kjemiske sprøytemidler og kunstgjødsel, som ødelegger balansen i økosystemet.

Nesten samtlige familiemedlemmer er leger eller farmasøyter, og de er overbevist om at deres biodynamiske tilnærming gir et bedre arbeidsmiljø for alle som jobber på gården. De har sjelden problemer med sykdommer eller skadedyr. Med biologisk mangfold i vinmarkene ordner naturen som regel opp på egenhånd. Hos vinprodusenter som jobber konvensjonelt er økosystemet i ubalanse. Og når dyr, insekter og planter som hører naturlig hjemme i vinmarken er borte, klarer naturen heller ikke å bekjempe sykdommer og skadedyr selv. Dette betyr ikke at La Baronne aldri opplever utfordringer i vinmarkene – men når det skjer bruker de verktøy fra den biodynamiske verktøykassen, som i praksis bare er gammel nedarvet kunnskap. Og en gang i blant må de bare akseptere at de ikke kan styre naturen.

Det har alltid vært en selvfølge

Både familiens biodynamiske filosofi, de eldgamle vinstokkene og det nedbørsfattige klimaet gir ekstremt lav avkastning. Og i kjelleren er det selvsagt spontanfermentering og fravær av tilsetningsstoffer som gjelder. La Baronne er dessuten svært detaljorienterte i sin tilnærming til vinproduksjon, og helt kompromissløse på kvalitet. Alt dette gir ærlige, rike og spennende viner med personlighet og jordsmonnspreg. Det nøyaktig motsatte av masseproduserte industriviner. Det har resultert i at La Baronne i dag har fått en velfortjent plass blant eliten av Languedocs vinprodusenter.

Det har alltid vært en selvfølge for La Baronne å dyrke de lokale druetypene, og de er særlig svake for Carignan. De jobber derfor kontinuerlig med å løfte Carignan til nye høyder for å la den vise frem enda mer av sin finesse, eleganse og distinkte personlighet. Den uttrykker også terroiret den kommer fra på en veldig god måte.

La Baronne Les Lanes 2017. Frankrike, Languedoc-Roussillon, Corbières. Pris kr. 215,- Poeng 90/100

Ny årgang. Druene er Grenache 60%, Carignan 40%. Mørkerød med et blått skjær. Duft av mørke bær. Mørke, modne kirsebær samt hint  av krydder. Smaken er frisk med frukt og en meget god fylde. Lever langt på vei opp til duften med sine mørke bær. Bra balansert syre og sødme. Bra tannin. Meget god ettersmak. Passer bra sammen med lam. Meget bra kjøp. Vinifiert av biodynamisk dyrkede druer fra gamle vinstokker, 60-110 år.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.