Det har vært dyrket vin i Sør-Afrika helt siden 2. September 1659.

Grunnen til man kan gi den eksakte datoren, var at den dagen beskrev hollenderen Jan van Riebeeck i dagboken sin hvordan man presset de første druene i Cape Town. Siden spredde vindyrkingen seg til resten av Sør-Afrika. Og bra var jo det. Ellers hadde vi ikke fått de glimrende vinen til A.A. Badenhorst i Swartland.

A.A. Badenhorst Family Wines A.A

A.A. Badenhorst Family Wines A.A. ble grunnlagt og drives av Andre Adrian Badenhorst. Adi blant venner. Adi er oppvokst på gård i en tid da det var flere hippier enn trafikklys og man fremdeles spiste friske grønnsaker mens man drakk cinsault. Som 13åring produserte han sin første vin, og etter endt skolegang bar det rett videre på ønologstudiet for å studere vinmaking. Etter å ha tilegnet seg kunnskap og erfaring ved å jobbe hos noen av de store som Chateau Angelus i Bordeaux og Alain Graillot i Rhône, reiste han tilbake til røttene sine for å produsere vin slik han var vokst opp med. Sammen med sin fetter Hein, fant de en forlatt vingård nær Paardebergfjellene i Swartland. Her produserer de vin på tradisjonell måte med utstrakt bruk av hele drueklaser, gjæring og modning på betong, gamle foudre og uten bruk av industriell gjær. Som stolt grunnlegger av Swartland Revolution og Swartland Independent,  kan man trygt si at A.A. Badenhorst er en flott representant for vin fra den nye verdens underverden. Lokalt blir han og hans likesinnede kollegaer omtalt som ”The Swartland Rebells.” Eller for å si som en vinhandler sa, ”dette er den nye verdens, underverden.”

Swartland Independent Producers

lindi-blogSwartland Independent Producers, er en spennende gruppe vinprodusenter. Det de først og fremst har felles er et ønske å vise hva regionen er god for og at det ikke bare er i den «Gamle verden»  man har terroir og regionalt særpreg. Medlemmene i SIP mener at også viner fra Swartland har slike egenskaper. De vil vise at selv om vinene kommer fra ulike kjellere og underområder, så  har de en felles nerve, et slags DNA, som er særegent for Swartland. Og for å oppnå det, har de et sett felles regler eller retningslinjer som diskuteres hyppig og evalueres kontinuerlig av medlemmene. Og det viktigste punktet etter min mening, er punkt fire, som inneholder:

Ikke er tilsatt gjær eller andre gjærrelaterte tilsetninger
Ikke er syrejustert
Ikke er tilsatt tannin
Ikke blir kjemisk filtrert
Ikke utsettes for kjemiske prosesser som endrer vinens sammensetning

Også punktet om druetyper finner jeg spennende:

Druesorter.

Visse druesorter har vist seg spesielt godt egnet til å uttrykke særpreget i Swartland. En vin fra Swartland Independent må inneholde minst 90% av følgende druesorter:

Rødvin: Syrah/shiraz, Mourvèdre, Grenache Noir, Carignan, Cinsaut, Tinta Barocca, Pinotage

Hvitvin: Chenin Blanc, Grenache Blanc, Marsanne, Roussanne, Viognier, Clairette Blanche, Palomino (Fransdruif/Vaalblaar), Semillon (Groendruif)

AA Badenhorst White Blend 2016, Swartland, Sør-Afrika. Pris kr. 319,90 Poeng 91/100

Druene er Viognier 5%, Grenache Blanc 15%, Grenache Gris 16%, Chenin Blanc 25%, Roussanne 15%. Vakker gyllen farge. Meget god duft av sitrus, blomster og en anelse krydder. Smaken lever langt på vei opp til duften, med sin gode fylde og sitrus. Mild syre som er balansert mot en fin sødme. God ettersmak. Passer bra til skalldyr eller kraftige fiskeretter. Meget bra kjøp.

A.A. Badenhorst Secateurs Chenin Blanc 2019, Swartland, Sør-Afrika. Pris kr. 175,90. Poeng 88/100.

Drua er Chenin Blanc. Flott dyp gyllen farge med et lite grønt skjær. Duft av gule sommerepler med hint av blomster og urter. Smaken er fyldig og frisk. Lever opp til duften med gule epler. Godt balansert syre og sødme. En fin ettersmak. Passer sammen med lyst kjøtt eller bare som kos. Meget godt kjøp.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.