Siden tema for august er Tyskland, så er det vel ikke noe som er mer tysk enn eisbein med sauerkraut.
Kjært barn har som kjent, mange navn: Eisbein, eller Hachse, Hechse, Haxe, Haspel, Hämmche, Bötel, Schweinshaxe eller Knöchla, i Østerrike Stelze, i Bayern Schweinshaxn, i Franken Adlerhaxe, i Sveits Gnagi,
Måten å tilberede eisbein på, varierer mellom de ulike regionene. Men det finnes vel egentlig bare to hovedvarianter. I nord-Tyskland blir kjøttet gjerne saltet og deretter kokt, mens det i sør-Tyskland, Tsjekkia og Østerrike, blir det som regel bakt eller grillet i usaltet form. Personlig er jeg mest glad i den nord-tyske varianten.
Eisbein med Sauerkraut. Fire personer.
Egentlig skal det være syrnet surkål til Eisbein, men det går vel med den norske varianten på surkål også. Dette er en variant som brødrene Price har laget og det er vel en av de enkleste jeg har vært borti. Selvfølgelig har jeg gjort noen endringer som passer min gane bedre.
- 2-3 salte svineskanker
- 1 pakke surkål, ca 500 g
- 250 g gule erter
- 3 store løk
- 2 ss svinefett
- laurbærblader
- 1 ss einerbær
- 1 ss hele pepperkorn
- 1,5 ss karve
- ca 1/2 liter svinebuljong
Skankene kokes ved svak varme i vann med laurbærblad i ca. 3 timer. Hvis dine skanker ikke er saltsprengt må du ha salt i vannet.
Kålen vannes eventuelt ut og presses fri for væte. Den ene løken hakkes og stekes til den er blank sammen med en spiseskje svinefett i en gryte. Kålen tilsettes med einebær, pepper, karve og buljong. Kok på lav varme i drøyt 1 time.
Ertene legges i bløt over natten og deretter kokes de på lav varme med litt timian i ca. 1 ½ time, eller til de er helt møre. De røres sammen til en puré. Tilsett kokevannet til konsistensen er som en myk potetmos. Smak til med salt.
Den andre løken stekes i fettet til den er blitt gyllen.
Server svineskankene med kålen og ertepureen og la gjestene få litt stekt løk på ertepureen. Litt kokte poteter eller brød kan serveres til, men det er ikke nødvendig. Det er imidlertid en god skje sennep, rikelig med iskald hveteøl og en stor Bummerlunder.
Kilde: Brødrene Price.