Tyskland er verdens tredje største produsent av pinot noir, etter Frankrike og USA. Mer enn 11 prosent av Tysklands vinmarker er plantet med pinot noir eller spätburgunder som er det tyske navnet på drua.

Nå er det ikke noen ny oppfinnelse at tyskerne lager rødvin. Det har de rent faktisk gjort siden 800 tallet. Men, det er de siste 20-30 årene at tyske vinbønder har produsert rødviner med kvaliteter som for visse viner er helt fantastiske.

2011HoelleSpaetburgunderWeingut Thörle Hölle Spätburgunder 2011, Rheinhessen. Tyskland. 90 poeng.

Denne vinen ble i 2011 kåret som Tysklands beste av det anerkjente magasinet Gault&Millau. Og det er slettes ikke uten grunn. Fargen er vakker rubinrød. Nydelig duft med kirsebær, blomster og noe urter. Smaken er elegant. Nydelig fyldig start med en god fruktighet. Perfekt balansert syre og sødme. En vin som vil danse perfekt sammen med lyst kjøtt. Til og med, med torsk vil den funger glimrende. Denne vinen kan lagres de neste 14- 15 årene. Her er det mye vin for pengene. Meget godt kjøp.

Markus Molitor Brauneberger Klostergarten** Pinot Noir 2009 Mosel, Tyskland. 89 Poeng.

For å si det først som sist. Jeg synes denne vinen er litt for dyr. Men hvilken vin det er. Flott rubinrød farge. God duft av kirsebær og noe fat. Smaken er fyldig med en fin fruktighet. God syre og en lang og god ettersmak. Passer glimrende til lam.

Becker Spätburgunder 2011 Pfalz. Tyskland 88 Poeng.

Lysrød på fargen. Nydelig duft med frukt og en anelse blomster. Elegant smak med fin fruktighet og bra balansert syre og sødme. En riktig god og lang ettersmak. Jeg vet ikke om det bare er meg, men denne vil passe glirende til fisk og lyst kjøtt. Meget godt kjøp.

Pflüger Fronhof R Pinot Noir 2012. Pfalz. Tyskland. 87 poeng.

Fargen er mørk rubinrød. En herlig duft av bær, urter og sommereng. Smaken lever opp til duften med bær og urter. Herlig frisk med en elegant syre og sødme. En riktig lang og god ettersmak. Passer sammen med småvilt og lyst kjøtt. Fin også som kose vin med nøtter og gode venner en sen høstkveld. Meget godt kjøp.

Knipser Kirschgarten Spätburgunder Grosses Gewächs 2006. Pfalz. Tyskland 84 poeng.

Fin dypt rød farge. Fantastisk duft av solbær, kirsebær og et hint av urter. Smaken lever ikke opp til duften, selv om den til en vissgrad følger den. Fin syre og sødme. God ettersmak. Går fint samme med biffen. Prisen ligger langt over hva man kan forvente av en slik vin. Her skulle jeg ønske at importøren hadde satset på” Spätburgunder 2010 Mandelpfad, Dirmstein VDP Grosses Gewächs.” En av de beste spätbrugunderene som jeg har smakt. Men jeg tørr ikke tenke på hva den skulle ha kostet på polet.

 

 

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.