De lager noe av verdens beste hvitvin, men er kraftig underrepresentert i Norge.

Nahe, er et av Tysklands minste og yngste vindistrikt. Rent faktisk ble de først et eget distrikt med den nye vinloven som kom i 1971. Hele distriktet er bare på 4000 hektar og klima er mildt året rundt. Det er sjelden eller aldri snø i området og det er en begivenhet om temperaturen går under 0. Navnet har det fått etter elvene Nahe som krysser Hunsrückfjellene og ender opp i Rhinen ved Bingen i Rheingau.

Det er ikke uten grunn at Nahe har fått tilnavnet ”Juvelen i sydvest.” Og det er ikke bare for at de utvinner edelstener i samme området. Dels så ligger Nahe utrolig vakkert til med skogkledde åssider og ville klippeformasjoner. Men ikke minst, så produserer de noen fantastiske viner. Spesielt har Riesling vinene fra de bratte skråningen med sin forvitrete jordbunn, blitt tatt veldig godt imot. En vin som produseres med eleganse og et krydret preg.  Men kanskje først og fremst på grunn av sin kraftige stil. En stil som går fra det knas tørre til det veldig søte. En popularitet som også har ført til at vinene de siste årene har steget i pris.

Mindre kjente er vinen fra de flate områdene som består av sandjord og løss. En jord som gir blomster duftende Müller Thurgau og ikke minst noen riktig gode Silvaner viner.

Det produseres også noe rødvin i distriktet og de aller beste Pinot Noir og Dornfelder vinene er virkelig verd å drikke.

De beste

foto_doennhoff2De beste vinbøndene i Nahe, lager noen av verdens beste viner. Så det er ikke uten grunn at den prestisjetunge franske restaurantguiden Gault Millau, har utropt Weingut Hermann Dönnhoff et flertall ganger som årets vinprodusent. Også ”Grand jury European.” har øye for Weingut Hermann Dönnhoff da de kåret ham som ”Seigneur de vin 2012”. Altså verdens beste vinbonde. Dessverre er det bare noen få viner fra Dönnhoff på Vinmonopolet.

En annen produsent som man så absolutt må ha med seg fra Nahe og som finnes på Vinmonopolet, er Weingut Korrell. En liten produsent som lager noen riktig flotte viner. Korrell har så godt som aldri eksportert sine viner. For det første har etterspørselen lokalt langt overgått produksjonen. Dessuten har de som liten produsent ikke hatt kapasitet til å jobbe med det internasjonale markedet. Men, nå er de iallfall i Norge.

korellSå om du vil prøve en klassiker fra Nahe, så er det denne:

Korrell Riesling vom Rotliegenden 2012 92 poeng.

Fargen er lys strågul. Nydelig duft av sitrus, blomster og fersken. Smaken er lett fruktig, en fin sødme. En lang, tørr ettersmak. Passer glimrende til sushi. Et virkelig godt kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.