Det er ikke bare i nord det stormer. Også på Vestlandet, Østlandet og Sørlandet får Rema 1000 så ørene flagrer.

Rema 1000 ”bestevenn” avtale har ikke falt i god jord hos kundene. Når Rema 1000 hevder at kundene er vår øverste sjef, så er det en sannhet med modifikasjoner. Rema 1000 jakter nemlige bestevenner hos de store multinasjonale konsernene. Det går sikkert greit med både, Kims og Coca Cola. Men, man kødder ikke med fotballaget eller lokalølet til folk.

Situasjonen oppsto rett før jul da bryggeriene fikk beskjeden fra Rema om deres nye strategi. Bakgrunnen for kostnadskuttene er Remas nye strategi med ”bestevenn” avtaler samt en satsing på lokale ølbryggerier i lokalmarkedene. En sannhet med kraftige modifikasjoner. De lokale produsentene av øl er Ringnes-eide selskaper, som Nordlandsbryggeriet, E.C. Dahls Bryggeri og Frydenlund. Og remadirektøren viser til Sagene bryggeri og Kolonihagen. Nå skal det sies at også Nøisom og Trondheim Mikrobryggeri skal lokalt få plass i hyllene. Og det er jo bra.

Rotete Rema 1000.

Fredag 8. januar sender Rema 1000 ut et tilbud til Hansa-Borg i Bergen, Aass Bryggeri i Drammen samt Mack Bryggeri i Tromsø. Samtidig sender de ut pressemeldinger om den store gladnyheten at Rema 1000 vil rydde plass for mikrobryggerier og at de norske mellomstore bryggeriene Aass, Hansa-Borg og Mack vil få hylleplass i henholdsvis Drammen, Hordaland og Troms. Mack har ant helt siden Carlsberg group/ Ringnes ble bestevenn med Rema 1000 og orienterer sine ansatte om at de kan bli nedskjæringer på antall ansatte. Noe selvfølgelig media griper fatt i. Når Rema 1000 samtidig sender ut den famøse pressemeldingen om at de har avtale med de tre bryggeriene for lokal plassering av øl, blir de helt feil. Og bobla sprekker lørdagen den 9. januar da Mack på sin facebook siden publiserer:

”Rema 1000 sier selv gjennom media at Mack fortsatt vil være til stede med enkelte produkter i Troms fylke. De går så langt som å forsikre at det blir slik. Det er mer enn hva vi kan gjøre, da vi forholder oss til det faktum at vi ikke har en ferdigforhandlet avtale. Vi kan på bakgrunn av dette ikke garantere at Mack er å få kjøpt i Rema 1000 i 2017, selv i Troms.Vi er ydmyk over at det er dere som forbrukere som er livsgrunnlaget vårt og dere som kan takkes for at Mack i år er 140 år. Vi håper og tror dere nå bruker forbrukermakten deres. At dere sier ifra om hva dere mener ved å handle der hvor dere finner våre produkter.”

Aass..

«Her i Drammen handler Aass bryggeri om mye mer enn prisen på øl», skriver politisk redaktør i DT, Karianne Braathen. Og administrerende direktør ved Aass bryggeri, Christian Aass, bekreftet overfor avisen at Aass og Rema ikke lenger er «bestevenner»: «Det som er bygget opp gjennom en årrekke er nå borte med et pennestrøk», sa han. Danskeide Ringnes blir førstevalget i Remas såkalte «bestevenn»-strategi.

Bergen

Situasjonen i Bergen er litt annerledes. De sa nemlig opp avtalen som landsdekkende leverandør med Rema 1000 i januar 2016, men ville fortsette å handle i Hordaland. Ledelsen i Hansa Borg, som eier Hansa i Bergen, Borg i Sarpsborg, CB i Kristiansand og 54 prosent av Nøgne Ø i Grimstad, er heller ikke fornøyd med situasjonen. Foreløpig har bryggerikonsernet ikke en avtale om levering til Rema-butikker i 2017.

– Jeg har sett pressemeldingen fra Rema 1000, men jeg ser ikke noen endring i saken. Vi aksepterer ikke den plasseringen og mengde som Rema 1000 er villig til å ta inn av Borg øl, sier administrerende direktør Lars Midtgaard til Sarpsborg 24.

Også i Kristiansand er det krise, Fabrikksjef Øystein Føreland hos Christianssands Bryggeri frykter nedbemanning og på sikt nedleggelse, om flere av bryggeriets produkter ikke lenger vil bli solgt i Remas butikker.

Det verste er…

Og det er nå Rema 1000 virkelig begynner å tråkke i salaten. De blir akkurat som bryggeriene tatt på sengen av den stormen som blåser opp i sosiale medier og i mediene generelt. Jeg tror at panikken etter hvert ble rimelig stor på Rema 1000s kontorer, for de begynner å svare på innleggene på facebook. Og det er det samme svaret som går igjen.

”Hei. Vi ønsker å ha et godt samarbeid med Mack og selge deres produkter i våre butikker i Troms. REMA 1000 ønsker å rydde plass til mindre, lokale aktører og Mack vil være en viktig lokal leverandør til våre butikker i Troms i tiden fremover. Ønsker deg en god kveld!”

Sent lørdag natte, skriver Mette Fossum Beyer på Mack sin facebookside.

”Kjære dere i Mack. Vi venter fortsatt på svar fra dere på tilbakemeldingen vår sendt tidligere, om en fortsatt sterk posisjon hos oss i REMA 1000. Sterkt engasjement for flotte produkter har dere også skapt i denne kveldsdebatten. Men i og med at vi har gitt et svar, som dere ikke responderer på – stusser vi litt over usikkerheten dere skaper hos tilhengerne deres. Vi ønsker selvsagt Mack i våre butikker. Mvh Mette, kommunikasjonsdirektør i REMA 1000”

Mack svarer:

AS Hei Mette. Vi fikk tilbakemeldingen fra dere i går ettermiddag. Dere skal selvsagt få et raskt svar fra oss over helgen. Vi ser at dere konsekvent uttaler at Mack vil ha en sterk posisjon i Rema i Troms til alle bekymrede forbrukere som kontakter dere. Vi mener det er riktig å fortelle forbrukerne at vi per dags dato ikke har noen avtale. Med vennlig hilsen Mack v/ Cathrine Giæver

Saken dukker opp på de større nettavisene og Rema 1000 beskylder Mack for å forhandle i media, sette i gangen en media kampanje og at alt handler om pris. Samt at de er misfornøyd med Mack.

Det er da Mack kommer med sitt andre innlegg på facbook.

”Rema sier de er misfornøyd. Vi kunne brukt sterkere nordnorske gloser om hva vi er. Vi er i alle fall redd. Redd for vårt eksistensgrunnlag.Rema har latt den internasjonale giganten Carlsberg bli bestevenn, og til gjengjeld har Carlsberg fått fjernet konkurrentene i drikkevarekategorien. Dette handler om vår mulighet til å overleve.

E-posten vi fikk fra Rema fredag 6.1 2017 viste klart og tydelig at de ønsker å fjerne oss helt fra 18 av Norges 19 fylker, og kun ønsker oss inn i Troms men da med en reduksjon på 90 % av vårt varesortiment. Med så liten tilstedeværelse i Rema er det umulig for oss å konkurrere med Carlsberg på pris.

Premissene for avtalen er ikke noe vi kan leve med. Reaksjonene fra dere, våre kjære forbrukere, viser at dere heller ikke aksepterer dette. Tusen takk for all støtte så langt!”

I går møttes så Rema og Mack i Oslo, uten at de endret noe som helst. Noe jeg tviler på det vil gjøre fremover heller.

Carlsberg…

Mens det blåser som mest, sitter Carlsberg/Ringnes musestille på gjerdet. De har jo oppnådd det de ville. Nemlig skvise sine konkurrenter. Mirkobryggeriene som Rema 1000 snakker om, frykter de overhode ikke. De dekker cirka 3% av markedet og selger hovedsakelig på Vinmonopolet. Så det skulle vært utrolig morsomt å se den avtalen som Rema og Carlsberg har inngått. Om de i det heletatt tjener penger på den.

Tilfeldigheter…

Jeg tror det er tilfeldig at det var Mack som ble bannerfører i denne ølkrigen. Den kunne like gjerne ha kommet fra Bergen eller Drammen. Jeg tror heller ikke at den enkelte Rema kjøpmann er noe verre eller bedre enn andre kjøpmenn. Ei heller deres ansatte. Men de burde kanskje ta en snakk med ledelsen i Rema og stille dem noen spørsmål om hva de tenker utover Æ- for man kødder ikke med det lokale fotballaget eller det lokale ølet.

 

 

 

 

 

 

1 kommentar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.