Burgund er et av verdens mest kjente vindistrikt. Forskjellen fra Bordeaux er at i Burgund lages det både røde og hvite viner i verdensklasse.

På grunn av kvalitet og popularitet havner Burgund lett i den dyre enden når vi snakker om pris. Men det finnes mulighet til å finne Burgund som passer den mer slunkne lommebok.

Burgund er delt inn i tre kvalitetsnivåer. Alt basert på hvor druene kommer fra. Litt forenklet kan man si at definisjonen er som følger:
Hele Burgund, Vin fra én enkelt kommune eller landsby. Vin fra én enkelt vinmark, med statusen premier cru, nest best, eller grand cru som er best. Jo mer nøyaktig stedsangivelse vinen har, jo høyere kvalitet skal den holde.

Områder i Burgund

Burgund er inndelt i mange underområder. Helt i nord, halvveis til Paris, ligger Chablis. Dette fantastiske hvitvinsdistriktet som er Chardonnayens kongedømme . Chablis ligger sånn cirka 100 km nord for den berømte gullåsen, eller Côte d’Or med Burgunds mest berømte vinmarker. Côte d’Or kan inndeles i den nordlige Côte de Nuits som starter sør for Dijon og går til Corgoloin og hvor det lages mest rødvin mens det i Côte de Beaune lages mest hvitvin og som starter ved Ladoix og ender ved Dezize-les-Maranges. Dog med en helt annen karakter enn Chablis. Sør for Côte d’Or kommer i tur og orden

Côte Chalonnaise, som lager både røde og hvite viner av god kvalitet,Mâconnais, hvor det hovedsakelig produseres hvite hvite viner. Helt til slutt har vi Beaujolais, kjent for sine unge lette viner. De er litt spesielle i forhold til andre viner i Burgund da de lages på Gamay druene og for måten vinen produseres på.

Druer

De vanligste druene i Burgund er for rødvin,  Pinot Noir, Gamay i Beaujolais. For hvite viner bruker man druene Chardonnay og Aligoté.

Til forskjell fra Bordeaux hvor man blander flere druer, så lager man hovedsakelig en-drue vin i Burgund.

Noen vin fra Burgund som holder en bra pris.

Jean-Paul Brun Beaujolais Le Ronsay 2018. Frankrike, Burgund, Beaujolais. Pris kr. 174,90 Poeng 88/100

Vi begynner i Beaujolais. Først og fremst for at jeg er stor fan av Jean-Paul Brun. Drua er Gamay. Mørkerød farge. Nydelig duft av mørke kirsebær med fine hint av krydder. Smaken er frisk, fruktig med en veldig fin fylde. Meget bra balansert syre. Mild tannin. En lang og god ettersmak. Passer glimrende til torsk med smørsaus. Løp og kjøp.

Louis Jadot Bourgogne Couvent des Jacobins Rouge 2018. Frankrike, Burgund. Pris kr. 199,90 Poeng 88/100

Drua er, nesten selvfølgelig, Pinot Noir. En ung rubinrød farge. Meget bra duft av røde kirsebær med et lekkert hint av urter og tre. Smaken har en fin fylde, fruktig. Lever fint opp til duften med sine bær. Godt balansert. Mild tannin. En elegant fruktig ettersmak. Passer meget bra sammen med lyst kjøtt eller lette vegetar retter. Meget bra kjøp.

Hvitvin.

Manuel Olivier Bourgogne Aligoté Vieilles Vignes 2017. Frankrike, Burgund, Bourgogne. Pris kr. 199,80 Poeng 90/100

Drua er den litt undervurderte Aligoté. Lys gul med et lite grønt skjær. Meget lekker duft av sitrus, grønne epler og hint av blomster og fat. Smaken er veldig frisk med litt frukt. Bra fylde og en meget bra munnfølelse. Perfekt balansert. Lever opp til duften med sine grønne epler og sitrus. Lang, elegant ettersmak. Passer fint sammen med lyst kjøtt. Meget bra kjøp.

Dom. le Verger Chablis 2018. Frankrike, Burgund, Chablis. Pris kr. 199,90 Poeng 88/100

Drua er Chardonnay. Gulgrønn farge. Bra duft av epler med sitrus og urter. Fyldig og fruktig på smak. Meget bra balansert syre. Samme epler som i duften. Vil fungere bra sammen med de fleste lette fiskeretter. Meget bra kjøp.

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.