I skyggen bak Michelin-mannen og sine kjente naboer Rhone, Loire & Burgund,finner du vinene som har vært uten GPS-signal i det siste århundret
Gjemt og glemt mellom Loire og Rhone finner du et av Frankrikes viktigste historiske vinområde.Munkene fra Burgund så et enormt potensiale i det vulkanske jordsmonnet, og på siste tiår av 1800-tallet hadde munkene beplantet Auvergne med over 46.000 hektar pinot noir og chardonnay. Da Phylloxera-lusen spredte seg over Europa tilbake i 1863, sank Frankrikes vinproduksjon fra 85 millioner hektoliter til 23 million hektoliter over en 14-års periode, og etterspørselen i markedet var stor.
Frem av skyggen kom Auvergne – upåvirket av Phylloxeraens herjinger
Teorien er at den vulkanske asken i jordsmonnet gjorde Auvergne upåvirket, og ble dermed Frankrikes viktigste vinregion spesielt med tanke på konsum innenfor landets grenser. Det ble også plantet mye gamay i området grunnet druens muligheter for høy produksjon. Med tilgang til den lokale elven Allier ble Paris vel forsynt med områdets lettdrikkelige viner, og alt virket rosenrødt i området. Etter hvert som Phylloxera-lusen utviklet seg og ble mer robust, ble til slutt Auvergne angrepet i 1904 og det ble ikke produsert vin dette året. I de øvrige franske vinområdene hadde man tatt grep og vinproduksjonen var i full gang igjen.
Tilbake i Auvergne satt man lamslått, og mange bønder ga opp og begynte heller å jobbe på fabrikken for det nyetablerte firmaet Michelin, som med tid tok mye land i området og vokste seg stor internasjonalt.
Etter andre verdenskrig ble det gjort forsøk på å gjenopplive Auvergne som vinområde, men det var ikke før i 1991 da det ble investert tid og penger fra en gruppe investorer at Auvergne gjenoppstod.
Nå er det ikke mange som har hørt om Auvergne, og vi kan ikke akkurat si at det har vært store protesttog over at vin fra Auvergne ikke er tilgjengelig i Norge.
For hvem kan vel ønske seg noe som egentlig har gått de fleste hus forbi?
Men i og med Cave Saint Verny ble stiftet, og står nå for 200 hektar av områdets totalt 700 hektar beplantet vinmark, er de nå også tilgjengelig i Norge. Og filosofien bak vinene er spennende. Druene høstes, noe presses og noe gjæres som hele drueklaser, det brukes ingen unødvendige tilsetningsstoffer, og vinen oppbevares på sement -& ståltanker for å bevare mest mulig friskhet. Vinen tappes ufiltrert, og kommer i glasset som en nær druen opplevelse og er en høyst tilstedeværende vin.
De røde vinene nytes best lett avkjølt, og alle de 4 vinene tilgjengelig og passer utmerket til sommerens grill -& kveldskos.
Vinene er tilgjengelig gjennom Vinmonopolets bestillingsutvalg.
Les Volcans Chardonnay 2015
Kr 159,90,- Varenummer 3628701
Les Volcans Gamay 2014
Kr 159,90,- Varenummer 3628501
Les Volcans Gamay Pinot Noir 2015
Kr 159,90,- Varenummer 3628601
Les Volcans Pinot Noir 2014
Kr 159,90,- Varenummer 3628401
Godt Drikke kommer med vinanmeldelser neste uke på vinene.
Kilde: Pressemelding.