Av og til, får man en opplevelse man egentlig ikke forventer. Og når man får den, så blir man sjeleglad.

En sånn opplevelse er Renaissance Marlborough Pale Ale Imperial IPA fra New Zealand. Et øl med kjelenavnet M.P.A. Bare sånn for korhetsskyld.

Det er det lille mikrobryggeriet Renaissance brewery i provinsen Marlborough som står for ølet. Det ble etablert i 2005 av to gale menn fra California, Andy Deuchars og Brian De hadde bare et mål for øyet, lage et fantastisk øl i en vinregion som lager fantastiske viner. På tross av visse oppstartsproblemer, som at det italienske firma som skulle levere tappelinjen tok seg seks ukers fri etter at Italia vant vm i fotball 2006, så kom de relativt smertefritt i gang. Og etter at de vant den prestisjefylte prisen BrewNZ Beer Awards i 2007 har det mer eller mindre gått på skinner. Og prisene for beste øl, ramler fortsatt inn som perler på en snor.  Og selv om de er små, de kan maksimum produsere 400.000 liter øl pr år, eksporterer de nå til nesten hele verden. Og nå også til Norge.

Og hvordan er nå Renaissance Marlborough Pale Ale Imperial IPA? 6

2a130011d3421e7d-1I følge bryggeriet, så er stilen basert på den amerikanske IPA tradisjonen med mye humle, mye alkohol med bitterhet og duft av amerikansk humle. Men bryggeriet har ingen intensjoner om å kopier en amerikansk ipa, så de skaper en  New Zealandsk variant med deres egen, lokal humle og malt. Og det er ikke få typer humle den  inneholder. Rakau, Motueka, Nelson Sauvin, Cascade, Waimea, Pacific Jade. Det gir et fin dyp gyllen farge, et flott hvitt skum og en duft som inneholder malt, gress, frukt og nydelige hint av humle og malt. Smaken er fantastisk. Så er det sagt først som sist. Her er det ikke gjort noen forsøk på å gjemme feil i en overhumlet øl, for smaken har en elegant bitterhet som er perfekt balansert av maltsødmen. Det er en lang og god ettersmak som har den lille sitrusen som skaper en virkelig god friskhet. Passer best til kos. Om man vil drikke det til mat, prøv lam. Meget godt kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.