Hvem er det som finner de vinene vi får på Vinmonopolet?

Hvilken ide er det som ligger bak, når vinimportørene kjøper akkurat den vinen som havner på hyllene på det lokale vinmonopolet? Godt drikke har den ideen at man like gjerne skal se på hvem det er som kjøper inn vinen, for ofte har du og vinhandleren samme smak. Så, derfor, det er to ting man bør se etter. Hvilke viner liker jeg og hvem har kjøpt den inn til polet.

Godt Drikke vil i tiden fremover presentere en del av de norske vinimportørene og hvilke tanker de gjør seg om å handle vin.  Først ut er importøren som begynner på A.

2F60D956-D451-4570-9C8B-3AE29A0156B6[14][2]Autentico

Autentico er et relativt nytt selskap i den norske vinverden. Firma ble stiftet av den italienske vinprodusenten Cantina Zaccagnini sammen med norske investorer. Cantina Zaccagnini er ikke noen hvem som helst. Med blant annet den kjente ”pinnevinen” har han for lengst markert seg i Norge. Og det var heller ikke hvem som helst han hentet som samarbeidspartnere til det nye firma. Blant annet så er den smått legendariske vinkjenneren Geir Gjerdrum, tidligere Best Buys, som daglig leder sammen med sju ansatte.

Om man søker i Vinmonopolets lister, vil man se at Autentico har rundt regnt 189 forskjellige viner listet. Og det er Frankrike og Italia som dominerer.

Immagini 006– Vi leter etter gode produsenter som produserer vin av høy kvalitet og som driver etter en filosofi som er forenlig med det vi tror på. Vi tror på økologisk jordbruk, å ta vare på naturen, å kjenne druesortene, vinmarkene og området vinprodusentene holder til i for å finne de vinene som er best, forteller Annette Storm, Marketing Manager.

– Vi jobber med små og enkelte store domainer, familieeiendommer og små vinbønder. Felles for dem er at de selv eier vinmarken de dyrker og at de har kontroll over druene de lager vinene sin av, helt fra den første vinstokken plantes, til knoppene spirer og druene høstes, knuses, gjæres og tappes på flaske.

Og det er absolutt en del spennende saker de har i sin portefølje. Blant annet Piemonte-produsenten Roagna, som bl.a. står bak vinene til Satyricon-musikeren Sigurd Vongraven. Egentlig urettferdig å kun nevne Vongraven, for Luca Roagna lager fantastiske viner selv. Fra Frankrike har de blant annet Fourrey Chablis Cuvée Marie 2009, en av mine favoritt burgundere. Og ikke minst har de den libanesiske  vinen Ch. Musar 2005.

– Vi har flere Australske produsenter av topp klasse i porteføljen og vi reiser hvor som helst for å lete etter vin av høy kvalitet, laget av folk som deler vår filosofi. Vi har de klassiske, europeiske vinområdene representert, men også små, mindre kjente og spennende områder, fortsetter Annette Storm.

Filosofien.

Autenticos filsofi er egentlig temmelig enkel, men, som all god filosofi temmelig kompleks allikevel.

Luca– Vi jobber først og fremst med små domainer av høy kvalitet, familieprodusenter med både korte og lange tradisjoner innen vin og  vinbønder som lager rene og autentiske viner. At vinene er autentiske betyr for oss blant annet at de har smak fra sunne druer og at de viser særpreg fra sitt voksested. Vi jobber tett med produsentene – de stoler på oss og vi på dem. De passer på at vinen holder høy og jevn kvalitet mens vi passer på at vinene når ut til kjøpere. Mange av produsenten vi jobber med driver økologisk eller biodynamisk eller driver bærekraftig landbruk med utgangspunkt i at den beste vinen lages med så lite innblanding som mulig i både vinmark og i vineri. Det betyr ikke at vinen lager seg selv, eller at man skal sette seg ned å se på at vinen lager seg selv, nei, snarer at man skal bruke råvarene  som utgangspunkt for å lage så god vin som mulig, uten å tilsette elementer for å gi vinen nye smaker eller egenskaper. Sertifiseringer er ikke noe krav fra vår side, selv om mange av de vi jobber med er sertifisert økologisk eller biodynamisk, avslutter Annette Storm.

Jeg sa jo at det var rimelig enkelt og komplisert.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.