Enda en sjokoladekake med øl.

17

saftig-chokoladekage-med-oel-870x620Øl kan brukes til nesten alt. Og på det viset må det være et av de beste landbruksproduktene vi har.

Kombinasjonen øl og sjokolade, har Godt Drikke omtalt flere ganger før. Og siden jeg er meget begeistret for begge deler, kommer her den ultimate kombinasjonen.

Sjokoladekake med øl.

Ingredienser:

 • 50 g smør
 • 75 g kakao
 • 2 1/2 dl Porter eller Guinness
 • 350 g sukker
 • 3 egg
 • 150 g revet marsipan
 • 1 1/2 dl Kjernemelk
 • 200 g hvetemel
 • 2 ts. bakepulver

Glasur

 • 1/2 dl Porter eller Guinness
 • 150 g mørk sjokolade

Denne ølkaken er ikke sesongavhengig. Den passer til alle anledninger, for eksempel til fars dag eller tippekampen.

Sånn gjør du:

Smelt smøret i en gryte. Tilsett kakao samt øl og varm det opp under omrøring.

Pisk sukker og egg til en luftig eggedosis. Tilsett revet marsipan og pisk det godt sammen. Ikke stopp før det er lett og luftig. Rør i kjernemelken, sikt hvetemel og bakepulver ned i deigen og så rører du det sammen med smørblandingen.

Hell deigen i en liten langpanne (ca. 20×30 cm) og bak kaka på 160 grader C i en 35-40 minutter. Om du er usikker på om kaka er ferdig så bruk det velbrukte strikkepinne trikset. Det skal ikke sitte noe deig på strikkepinnen når du stikker i kaka.  Når kaka er ferdigstekt, så avkjøl den på en rist. Mens kaka står til avkjøling, kan du begynne på glasuren. Smelt sjokoladen i et vannbad, rør ned ølet. Så er det bare å pynte kaka som du lyster.

Godt Drikkes drikkeforslag:

Her er det bare to ting som gjelder. Porter eller kaffe. Helt til slutt. Dette er en ”voksenkake”. Ikke en kake jeg vil servere i barneselskap

 

17 KOMMENTARER

 1. Hei, Vidar!
  Bra kake, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no
  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.
  Hilsen Magne i VG

  • Det finnes en del supermarkeder som har det, men spørr kjøpmannen. Han kan garantert få det fra Tine eller q-meierier. 🙂

 2. Høres ikke godt ut, har aldri lyst på noe annet enn nøtter/chips når jeg drikker øl, og sjokolade er langt nedpå listen.

  • Selv om noe ikke nødvendigvis -høres- godt ut, eller ser godt ut på skrift er dette skjeldent tilfelle. Man kan for eksempel ta Bearnaise-saus (hjemmelaget) til vurdering: Høres det spesielt godt ut at man skal tilsette hvitvin og hvitvinseddik (eller estragoneddik) i den? Når man koker sammen dette, så lukter det helt for jævlig faktisk. Men – sausen blir helt himmelsk den når den er ferdig. Man må selvfølgelig ikke spise det om man ikke har lyst, men det kan lønne seg å være åpen for nye ting i blant. 🙂 En god stout har ofte god aroma av sjokolade – så denne kaken høres helt klart ut som noe som funker! 🙂

  • Da kan jeg anbefale deg å gå på polet å kjøpe en Imperial Stout evt. Nøgne Ø sin deretter løper du inn på supern å får tak i en litt mørk sjøkolade av den typen du måtte like. Så ringer du en annen skeptiker og inviterer han/hun med. Er dere glad i mørk sjokolade blir det garantert suksess. Det er fint å være minst to på en imperial stout om man er nybegynner da, for dette er en «tung» øl å drikke og det ville vært for galt og helle ut halvparten i vasken. fyfy 🙂

 3. Er du sikker på at det er mulig å få kjernemelk i Norge? Tine skriver dette på facebook som svar på en som lurer på hvor hun kan få fatt på kjernemelk:

  «Hei Geir! Kjernemelk er ikke vanlig salgsvare i Norge. Næringsinnholdet i kjernemelk er svært likt skummet kulturmelk, så vi anbefaler deg derfor å bruke det der kjernemelk inngår i en oppskrift. Ha en fin dag! Hilsen Anne, Forbrukersenteret «

  • Hei Fred.
   Jeg fikk kjøpt både geitemelk og kjernemelk på Eurospar.Det første til bikkja. 🙂 Men, det er riktig som «Tine» skriver, man kan bruke skummetmelk også.
   Vidar

 4. Her er det tre ting som gjelder! Dine to pluss sur-søt belgisk spontangjæret fruktøl! Fantastisk flott til sjokoladekake. Gir en perfekt kontrast med sin friskhet, min favoritt er Kriek Boon med mye smak av kirsebær. Jeg bruker den stadig vekk på min øl- og matkurs, men det gjør jeg også med porter. Begge deler passer, men av forskjellige grunner. Der Kriek gir kontrast, utfyller porter med sitt preg av kaffe og mørk sjokolade. Og begge renser opp i ganen – enten p.g.a. syre eller humlebitterhet. Herlig!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.