Weinschaum, eller vinskum på godt norsk, er en tysk og østerisk dessert basert på egg, vin og sukker. Nesten som en eggedosis.

Siden jeg er en hund etter desserter, kom jeg til å tenke på den forleden dag da jeg smakte på noe vin fra en gammel venn av meg fra Baden.

Han og kona hans driver en liten vingård samt at de også har et Besenwirtschaft. Egentlig er et Besenwirtschaft eller Straußwirtschaft en liten restaurant som vinbønder i Tyskland kan ha åpent noen måneder pr år, fullstendig avgiftsfritt og uten innblanding fra myndighetene. Det finnes bare et par betingelser som må oppfylles. Maten skal være hjemmelaget og vinen komme fra den egne gården. Vinbøndene åpner da sitt eget hjem eller gårdsplassen, setter ut en del bord og stoler og vips, så er det et spisested. Fra gammelt av, så henger man en kost eller krans ved døren så vet alle, iallfall de lokale, at nå er stedet åpent.

Det var dette jeg tenkte på da jeg smakte på vinen til Joachim. Men mest tenkte jeg på Weinschaum for det er så forbannet godt og det er så enkelt å lage.

Weinschaum til 4 personer.

Ingredienser:

  • 6 eggeplommer
  • 2,5 dl hvitvin, gjerne riesling og ikke for dyr.
  • 60 g sukker
  • 1 sitron

Pynt og smaksetter:

  • 250 g bringebær. Egentlig ikke helt nødvendig.

Sånn gjør du.

Begynn med å vaske sitronen og riv skallet. Sørg nå for å bare få med det gule. Neste på programmet er å ha hele moroa, det vil si skall, sukker, vin og eggeplommer i en bolle, ha det over et vannbad og pisk til man ser fanden på flatmark eller til blandingen blir tjukk og varm. Da tar du det vekk fra vannbadet og fortsetter å piske til det blir vakkert skummet. Så er det bare å fordele det på fire dessertglass. Hva vi gjør med bringebærene? Jo, de strør man litt vaniljesukker over, moser bærene lett og legger et tynt lag med bringebær på toppen av vinskummet. Så er det bare å nyte.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.