Det har vært dyrket vin i Vinregionen Württemberg siden år 100.

Den gangen fantes ikke egentlig Württemberg, men hertugdømmet Schwaben som omfattet større områder sørvest i det tyskspråklige området, blant annet Baden, Alsace (Elsass), Vorarlberg og det meste av det tyskspråklige Sveits.

Historie

Man har dokumentasjon fra år 766 i gjennom et gavebrev til Klostret i Lorsch som omfatter store vinmarker. Og det var gjennom kristendommen og de nye klostrene i begynnelsen av 1100 tallet,  at vindyrkingen i Schwaben ble utbrett. De brakte nemlig med seg de ”nymotens” vinpressene som gjorde at vindyrkingen ble noe mer enn produksjon til hjemmebruk. Nå hadde man muligheten til å selge vin og ikke minst, eksportere den. På 1600 tallet var ”Neckar vinen” berømt i hele mellom Europa. Noe som ga adelen og de geistlige store inntekter. Og med Hertug Friedrich I. von Württemberg sine regler, eller ennå mer, lov om høsting og produksjon av vin i 1607, ble vinproduksjonen mer enhetlig og kvaliteten på vinproduksjonen i området steg.

neckarFør trettiårskrigen (1618 – 1648) var det mer enn 45.000 hektar med vinstokker i området. Med andre ord, en gigantisk vinproduksjon. Men, hvor lenge fikk bøndene nyte godt av vinen? Ikke lenge. Württemberg var en protestantisk enklave i Syd-Tyskland. Og de var fritt vilt for den ”Katolske Liga”. Så befolkningsantallet skrumpet veldig inn og det gjorde også vinmarkene. Så fra 1648 og til slutten av den Spanske arvefølgekrigen (1701–1714) var det stort sett kaos i området. Man plantet en rekke forskjellige druesorter, blant annet Putzscheren, en Tokayer-type som ga stor avkastning. Problemet var at den sjeldent modnet i Württemberg. Makthaverne med Hertugen i spissen, prøvde å forby dyrkingen av ”mindreverdige” druer. Men folket ga blanke f… i forordningene. Med større produksjon, jo mer tjente de så derfor var vinmarkene i Württemberg en salig blanding av alt mulig. Og kvaliteten var deretter. Det var først på begynnelsen av 1800 tallet at det skjedde endringer. Under kong Wilhelm I av Württemberg, så ble det importert Riesling fra Rheinland. Det ble innført moderne dyrkingsmetoder og vinproduksjonen i kjelleren ble kraftig modernisert. Og ikke minst, han innførte kooperativene hvor vinbønder hadde muligheten til å selge druene sine. Og på den veien er det.

Dagens Württemberg

Dagens Württemberg ligger øst for den nordlige del av Baden og har de to byene Heilbronn og Stuttgart som sentrum. Vinregionen Württemberg er Tysklands fjerde største og man produserer over en million hektoliter vin. Pent fordelt mellom rødvin og hvitvin. Området gjennomskjæres av en rekke elver, noe som gir varme og et godt klima for vindyrking. Motvekten er selvfølgelig den iskalde vinden fra innlandet som gir plutselige værskifte med storm, hagel og ikke minst frost som vinstokkene ikke er særlig glad i. Derfor ligger alltid vinmarkene på de sydvendte skråningene som mottar mest varme og som regel ned mot en av elvene.

lembergerHovedparten av vinbøndene er små med mindre enn en hektar land. Noe som gjør at vin- kooperativene fortsatt har over 75 prosent av vinproduksjonen. I dag er 66 prosent av den vinen som produseres, rødvin. Og derfor er Württemberg Tysklands største rødvinsområde.

schillerwein
schillerwein

Hovedsakelig produseres all rødvin på Trollinger, men også en del på Lemberger, Spätburgunder (Pinot noir), Portugieser og Dornfelder. Altså lokale druer. Personlig er jeg veldig glad i vin laget på Lemberger- Noe som også var Bismarcks favoritt vin, og det uten sammenligning for øvrig. Den blir også kalt Blauer Limberger eller Blaufränkisch og er en drue som modner sent. Det gjør vinene også, og er mørke, spennende viner som kanskje vil smake annerledes enn de fleste andre viner du har smakt.

I Württemberg lages det også en del glimrende rosévin og ikke minst den veldig lokale schillerwein. Der blander man røde og hvite druer før gjæringen og  gir en helt spesiell vin som kan smake helt fantastisk.

Noen bra produsenter.
Trollinger
Trollinger

De beste produsentene i Württemberg, er etter min ringen mening:

Graf Adelman, rødviner på Lemberger, Clevner, og Samtrot. Den siste druen er noe man bør unngå, men er helt grei om man blander den med for eksempel Trollinger.

Schloss Affaltrach/Dr. Bauman.  Trollinger, weissherbst og eiswein som er helt fantastiske.

Amalienhof/Gerhard Strecker. Har fine rieslingviner, rødvin av Trollinger som er nydelig sammen med lokal mat.

Ernst Dautel, schillerwein, rødviner av Lemberger. Når de er modne så er de tett på det beste jeg vet. Men husk nå at disse rødvinene er ikke som noen andre du har smakt.

Fürst V. Hohenlohe-Oehringen, barriquelagrede rødviner av Lemberger- veldig dyre. Men er man fler som spleiser på en flaske, så får man en fantastisk opplevelse.

Så bare helt tilslutt, Württemberg er en region som er vel verd å utforske.2012_knauss_lemberger_s

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.