Sist år besluttet Vinmonopolet å satse på mer miljøvennlig emballasje. Og de falt ned på lettere flasker og emballasje.

Polets miljørådgiver Rolf Erling Eriksen sier på Vinmonopolets hjemmeside at det kanskje er ironisk for folk flest at Vinmonopolet vil bruke plast flasker, petflasker, når man ser plast i havet og i naturen.

-Plastflasker må være egnet for gjenvinning, og det kan innføres pant. Du som kunde har jo også en del av ansvaret, hvis alle kundene kaster flaskene i havet, så kan ikke jeg si at dette er en god idé. Hva er miljøprisen hvis flaskene havner i naturen, det svaret har vi ikke. Det vi derimot kan si med ganske stor sikkerhet, er hvor sannsynlig det er at den havner der.

Med andre ord, polet mener plast er bedre enn glass?

– I samarbeid med de andre nordiske monopolene har vi fått et uavhengig selskap til å lage en miljøanalyse av hele verdikjeden vår. De har vurdert miljøeffektene av øl, vin og brennevin, hele veien fra dyrking av råvaren til kunden resirkulerer emballasjen, forklarer miljørådgiver Rolf Erling Eriksen.

-Ti ganger lettere vekt betyr at det går mye mindre ressurser for å produsere flasken, og særlig når det gjelder energibruk. I tillegg kommer det positive effekter ved å transportere lette flasker kontra tunge. Så ut fra det jeg vet nå, og selv om plast jo er laget av olje, sier jeg at plast er supert – fordi alternativet er så mye verre. Dette forutsetter som sagt at vi er verdensmestere i å resirkulere.

Kom frem til…

Det monopolene i Norge, Sverige og Finnland kom frem til, var at verstingene er:

For vin: Produksjon av emballasje (spesielt glass) og dyrkningsfasen
For brennevin: produksjonsprosessen
For øl: Produksjon av emballasje (spesielt glass) og produksjonsprosessen

Den viktigste satsningen blir i første omgang lettvektemballasje, hvor vi skal gjøre mye. Lettvektemballasje omfatter lettere glassflasker, PET-flasker, «stående poser», aluminium og kartong. Felles for alle er at de skal veie under 420 gram per 0,75 liter. Vi introduserer merkingen «miljøsmart emballasje» for all emballasje under denne vektgrensen, avslutter Rolf.

Kanskje ikke en dum ide, når den tyngste glassflaska i polets butikker veier cirka 1,1 kilo uten innhold, mens den letteste glassfisken veier rundt 360 gram. Kvalitetsegenskaper og bruddstyrke er ifølge miljørådgiveren tilnærmet identisk for begge variantene.

 

Kilde: Vinmonopolet

I tiden fremover vil Godt Drikke komme med anmeldelse på en rekke forskjellige vin på Pet flasker.

Foto: DN

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.