Bill Spence var skapt til å lage vin. Bestefaren hans laget vin allerede 1918 i Auckland og Bill vokste opp og arbeidet på farens vingård i West Auckland.

Bill Spence og Vidar Pedersen

Det var ingen enkelt oppvekst og det skar seg da Bill og broren Ross ville legge om til mer moderne metoder i midten av 1960 tallet.

-Faren min sa  «do it my way or take the highway,» fortalte Bill Spence til  Godt Drikke for noen dager siden. Så vi tok «the highway» forteller Bill Spence med et flir. Tragedien var at Bill og Ross Spence ikke hadde kontakt med sin far etter bruddet. Men, noe de selvfølgelig ikke visste da, var at det også la grunnlaget for en hel nasjon som vinland.

Den første vinmarken.

Med hjelp fra sin mor og bestemor, fikk brødrene kjøpt en vinlisens, som var svindyrt i New Zealand på den tiden og noen få hektar land samt et lite skur i West Auckland hvor de laget de første vinene sine.

-Vi jobbet begge to ved siden av vinmarkene. De første årene var fylt av eksperimenter med mange forskjellige druer. Riesling, Pinot Gris og mange andre druetyper.

Både Bill og Ross er utdannet ønologer, Ross fra USA og det var han som hadde «funnet» Sauvignon Blanc.

-Det var nesten et sjokk første gangen vi smakte vinen vår. Den hadde alt, aroma av stikkelsbær, hylleblomster og så hadde den en intens god smak og ikke minst en perfekt syre. Og vi visste det var den drua vi ville satse på.

Ikke en umiddelbar suksess.

Men det var ikke det samme som at vinen ble en suksess i New Zealand. Den meste vinen som ble drukket på New Zealand ble importert fra Australia. Og New Zealenderne var temmelig skeptisk til den nye drua. Bill og Ross fikk besøk av Robert Mondavi som tipset dem om å kalle vinen Fumè, et velkjent navn og samlebetegnelse og folk kjøpte vinen deres. Men det var ikke det brødrene ville.

-For å være tro mot det vi jobbet med, gikk vi tilbake til navnet Sauvignon Blanc, men nå visste folk hva for vin det var.

Matua.

I 1974 startet de  Matua. Vinfirma med masken som de fikk i gave av Maorien. Og som de eneste fikk de lov å bruke masken som logo på flaskene sine. Resten er vel egentlig historie. Brødrene satte New Zealand på verdens vinkart og Sauvignon Blanc er synonymt med New Zealand.

I 2000 ble Matua solgt til Beringer Blass Wine Estates, det som senere ble Treasury Wine Estates, på grunn av familieproblemer hos en av partnerne i firma. Men Bill Spence ble igjen som daglig leder i 9 år før han ga seg. Men, pensjonstilværelsen varte ikke så lenge.

-De spurte om jeg kunne komme tilbake som ambassadør og reise rundt i verden 80 dager i året. Og jeg må si at min kone var veldig begeistret og oppfordret meg sterkt til å ta jobben, forteller Bill Spence med et glimt i øye.

Fremtiden til Matua er lys, i følge Bill Spence.

– De fortsetter i samme ånd som broren min og meg. De fortsetter å utvikle seg, ser på nye druesorter, områder å dyrke druer, driver med kvalitetsutvikling og de har en fantastisk kjellermester i Greg Rowdon.

– Vi holder også selvfølgelig også på med dette med miljø, selv om det er et fryktelig papirarbeid, så er vi i full gang med å gå over til organisk og økologisk produksjon, avslutter den skremmende aktive og engasjerte Bill Spence.

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.